Akıllı telefonlar hayatımıza girdiklerinde hepimizin diline pelesenk olan bir soruyu da beraberlerinde getirdiler: Telefon bağımlısı mıyız? Henüz psikolojik literatür bu durumu bağımlılık olarak tanımlamıyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki akıllı telefonlarımıza karşı bağımlılık durumlarında karşılaşılan duygular besliyoruz. Ve bu durumun şimdiden bir ismi bile var: Nomophobia.
#Akıllı TelefonHasta olmak akciğeriniz, bağırsaklarınız ya da idrar yollarınızın tekelinde değil. Adına akıl dediğimiz soyut düzenek de düzenli olarak hastalıklardan müzdarip olabiliyor. Dijital hayatın (biraz alacaklı gibi) kapımızı çalıp ayakkabılarını çıkarmadan içeri girdiği bu çağda, teknoloji de mental bozukluk evreninde önemli bir alan kaplamaya başladı.
#Teknoloji“Ben evde ütü yaparken, önce iş arkadaşımın mutlu düğün fotoğrafı, ardından komşumun Maldivler tatilinde eşine verdiği romantik öpücük, hemen sonra eski lise arkadaşımın iş yerindeki terfi partisinde kahkahası. Peki ya ben? Ben renklileri ütülüyorum. Herkes çok mutlu, ben hariç.”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, insanlarda cep telefonu olmaması fobisinin (NomoPhobia) başladığını belirterek, “İnsanların yüzde 91’i cep telefonunu 7 gün 24 saat, en fazla 1 metre mesafede tutuyor. Yüzde 66’sı uyurken de telefonu yanında bulunduruyor” dedi.