Ekonomiyi olumlu etkilediği ve ülkeler arası kültür paylaşımına vesile olduğu için ‘Turizm bitsin, yok olsun’ diyemeyiz. Fakat aşırı turizmin doğal zenginliğimizi ve kültürel değerlerimizi yok etmek gibi bazı riskleri de var. Bu yüzden artık hepimizin birer sorumlu turiste dönüşmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Neler yapmamız gerektiğini sürdürülebilir seyahat uzmanlarıyla konuştuk.
#Hazan AKÖZ IŞIKABD'de klonlanan kara ayaklı gelincik Antonio, nesli tükenmekte olan türler için tarihi bir adım atarak üç yavru dünyaya getirdi. Bu doğum, türlerin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.
#KlonAntalya'nın Serik ilçesinde nesli tükenmekte olan Peçeli baykuş bulan vatandaşlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. İlk görüşte ne olduğunu anlamadıklarını belirten Fatma Kara, “İlk defa gördüğüm bir hayvan, bahçeye kaçtı ve sonra yakaladık. Çok korktum gözleri ışıl ışıl bakıyordu. Bilmediğim için korktum” dedi.
#ANTALYAAntalya'nın Kumluca ilçesinde, neslinin tükenmesinin önüne geçilmesi ve farkındalık oluşturmak amacıyla eşeklere sembolik nikah kıyıldı. Aydın Aydın'ın da türkü söyleyip klip çektiği etkinlikte, eşeklere gelinlik ve damatlık giydirildi.
#AntalyaKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#AkdenizKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#Kızıldenizİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakTelefonu ile yapışık halde yaşayan kime sorsanız ‘Yok ben bağımlı değilim’ diyor ama akıllı telefon bağımlılığı her geçen gün çığ gibi büyüyor. Küresel çaptaki araştırmalar da insanların akıllı telefonlarına ne kadar bağımlı olduğunu kanıtlayabilecek veriler sunuyor. Akıllı telefon kullananların büyük bir kısmı uyanır uyanmaz telefonlarına sarılıyor, aynı evde farklı odada bulunan aile üyeleri ile mesajlaşıyor, şarjı bitecek diye kaygılanıyor, tuvalete bile telefonsuz giremiyor. İşte akıllı telefon bağımlılığından dert yananların anlattıkları ve uzmanların tavsiyeleri...
#Telefon Bağımlılığıİstanbul Beşiktaş'ta bir iş yerine yapılan operasyonda Sultan Abdülmecit tuğralı, bir vakfın koşullarını belirten belge anlamına gelen vakfiye ile birlikte tarihi eser niteliğinde bin 638 parça halı ve kilim, takunya, sandık, sandık kapağı, seramik, ahşap obje ile 5 adet yabani hayvan derisi ele geçirildi. Eserlerin Osmanlı'nın farklı dönemlerine ait olduğu değerlendirilirken, operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.
#Beşiktaşİstanbul Beşiktaş'ta bir iş yerine yapılan operasyonda Sultan Abdülmecit tuğralı, bir vakfın koşullarını belirten belge anlamına gelen vakfiye ile birlikte tarihi eser niteliğinde bin 638 parça halı ve kilim, takunya, sandık, sandık kapağı, seramik, ahşap obje ile 5 adet yabani hayvan derisi ele geçirildi. Eserlerin Osmanlı'nın farklı dönemlerine ait olduğu değerlendirilirken, operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.
#İstanbulBilimsel adı Custor Fiber olan kunduz, ''mammalia'' sınıfında yer alan kemirgen bir hayvandır. Nesli tükenmek üzere olan hayvanlardan biri olan kunduzların sadece iki türü kalmıştır. Bundan 200 yıl önce, ormanlarda ve nehir kenarlarında yaşayan 16 farklı kunduz türü tespit edilmiştir. Otçul bir hayvan olan kunduzlar, bitki kökleri ve ağaçlarla beslenirler. Kunduz ne demek? Kunduzların özellikleri neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yunanca kökenli endemik kelimesi 18. yüzyıla kadar sadece belli bir bölgede görülen hastalıkları tanımlamak için kullanılıyordu. Yalnızca bir ülkede ya da bölgede görülen salgın hastalıklara endemik, dünya geneline yayılan hastalıklara ise pandemik denir. Bu kelime günümüzde bir yöreye ya da bir ırka özgü anlamında da kullanılmaktadır. Endemik canlı nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Dünyanın en tehlikeli köpek balıkları içerisinde boğa köpekbalığı gelmektedir. Özellikle boyutları ve yapısı ile aynı zamanda oldukça yetenekli bir avcıdır. Peki boğa köpek balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi detayları ile derledik.
Dünya üzerinde birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok bitki türü bulunmaktadır. Fakat çevresel faktörler ve baz nedenlerden dolayı nesli tükenmekte olan pek çok bitki türü de bulunmaktadır. Peki nesli tükenmekte olan bitkiler ve özellikler nelerdir? Türkiye ve dünyada nesli tükenme noktasına gelen bitkiler nelerdir? Ülkemizde ve dünyada nesli tükenmekte olan bitkileri ve özelliklerini sizler için detaylıca derledik.
#Nesli Tükenen BitkiDoğadaki en küçük kuş türlerinden biri olan serçelerin ortalama büyüklüğü 12 - 15 cm'dir. Bilimsel adı Passeridae olan serçeler sürü halinde yaşarlar. Küresel ısınmanın akabinde yeşil alanların azalması ile birlikte serçelerin sayısında %50'lik bir düşüş yaşanmıştır. Son 50 yıl içerisinde ise yaklaşık 20 serçe türünün nesli tükenmiştir. Serçe kuşu nedir, ne yer, nerede ve kaç yıl yaşar tüm detayları ile sizler için derledik.
#Serçe Kuşu