Hardal aslen bir bitkidir. Turpgiller familyasından olan bu bitki acı ve aynı zamanda keskin bir tada sahiptir. Hardal ek malzeme olarak iki farklı şekilde kullanılır. Birincisi tohumların sos yapılmasıdır, ikincisi ise baharat karışımlarına eklenmesidir. Birden fazla çeşidi bulunan hardalın, çeşitlerine göre tatları değişmektedir. Peki, yemek yaparken hardalı nasıl kullanmalıyız? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda anlatacağız...
#HardalVücudumuzdaki organların tam olarak çalışmadığı ve dış etkilerden kaynaklı olarak bir takım vakalar il hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların belirtilerinin iyi bilinmeli ve ona göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer su toplaması olarak halk arasında bilinen ve tıp dilinde plörezi olarak ifade edilen hastalıkta aksatılmaması gereken rahatsızlıklardandır. Peki, akciğer su toplaması neden olmaktadır? Bu hastalık nasıl anlaşılmaktadır? Akciğer su toplamasına hangi tıp bölümleri bakmaktadır? İşte, plörezi ve detayları...
#Akciğer Su ToplamasıBir yılı aşkın süredir tüm dünyanın başını ağrıtan Covid pandemisi migren hastalarının hayatını zorlaştırdı. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen, pandemide migrene karşı alınabilecek basit ama etkili önlemleri anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MigrenAmfizem; nefes darlığına sebep olan kronik akciğer rahatsızlığıdır. Çoğu zaman sigara içenler veya zehirli gazı soluyan kişilerde görülmektedir. Peki amfizem nedir ve belirtileri nelerdir? Amfizem nedenleri ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar.
#Amfizem Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meliha Kovancı Bayraktaroğlu, bebek sahibi olmak isteyen kadınların hamile kalmadan üç ay önce gerekli muayene ve tetkikleri yaptırması gerektiğini belirterek anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.
#Hamileİçişleri Bakanlığı genelgesi ile düğünler ve düğün salonları için kurallar belli oldu. Düğün genelgesi yeni kurallar bütününü İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile göndermesiyle birlikte yürürlüğe girdi. Düğün salonları ve gelin, damat, düğün misafirlerinin uyması gereken kuralları yayımlayan İçişleri Bakanlığı, kapalı, açık, kır ve köy düğünleri gibi tüm düğün türleri için kurallar bütününü kamuoyu ile paylaştı. Buna göre düğün salonu kuralları tebliğ edilmesine rağmen uymayan düğün ve salon sahipleri idari para cezası ile karşılaşacak.İşte, düğün salonları içerisinde uyulması gereken kurallar...
#Düğünİçişleri Bakanlığından valiliklere gönderilen "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" genelgesine göre, düğün salonları 1 Temmuz'da açılabilecek. Genelgeye göre; düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca kısa sürede ve açık havada yapılacak. Düğün mekanlarının girişlerinde, ortak kullanım alanlarında ve masalarda el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak ve maske takılacak. Düğün salonlarında misafirlerin oturma düzeni, masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmayacak, toplu fotoğraf çekimi yapılmayacak, takılar toplama kutusuna konulacak. Düğün mekanlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacak. Köy ya da sokak düğünlerinde yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler tercih edilecek
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı tarafından, 81 İl Valiliği'ne nikah merasimlerinde uygulanacak tedbirlere ilişkin genelge gönderildi. Ve alınacak tedbirler 24 maddede sıralandı. Buna göre; nikah mekanlarına maske takılarak girilecek, merasim sürecinde gelin, damat, nikah memuru ve şahitler dahil tüm misafirlerin maske takması sağlanacak. Nikah mekanlarında temasa neden olabilecek dans, oyun amaçlı müzik yayını yapılmayacak, misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını yapılabilecek.
#İçişleri BakanlığıCOVID-19 teşhisiyle hastanede karantinada olan, 22 ile 50 yaş arasındaki kişilerle konuştuk. Onları en çok üzen şey sevdiklerine dokunamamak. Kimi anne-babasıyla aynı sofraya oturmayı, karısına doya doya sarılmayı özlemiş, kimi de duş alıp odasında uyumayı... Bir de ortak mesajları var: “Zannettiğiniz kadar kolay bir süreç değil, lütfen evinizden çıkmayın!”
#CoronaSon zamanlarda ülkemizde ve dünyada pek çok doğal afet, virüs salgını, kazalar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Tüm bu yaşananlar sonrası hem olayı yaşayanlarda hem şahit olanlarda, hatta sadece televizyondan izleyenlerde bile travma meydana gelebiliyor. Psikolog Melisa Darmar, 'travma' konusunu kaleme aldı, önemli bilgiler verdi.
#Travma Neden OlurYüksek sıcaklık ve nemin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz, serinlemek için tercih edilen klimalar konusunda uyardı. Yavuz, "Klimalar, kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabilir. Ancak fan ayarı düşük seviyede olmalı ve direk maruziyet engellenmelidir. Ani sıcaklık ve nem değişimleri nefes daralmalarına neden olur" dedi.
#KlimaKalp atışlarınız hızlanıyor, nefesiniz kesiliyor, soğuk soğuk terlemeye başlıyorsunuz... Kriz anı ile apar topar acilin yolunu tutuyorsunuz ve acil hekimi size "Korkma! Kalp krizi değil, panik atak yaşamışsın!" diyorsa şaşırmayın. Acıbadem Adana Hastanesi’nden Psikolog Hande Nacar Baş, panik atak ile kalp krizinin benzer belirtiler verebildiğinden sık sık karıştırıldığını söyleyerek panik atak hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Panik Atak BelirtileriGünümüzde giderek artan kaygı ve stres panik atak gelişimine zemin hazırlıyor. İnsanların yaklaşık onda biri hayatları boyunca en az bir kez panik atak geçiriyor. Bunların önemli bir kısmında panik ataklar tekrarlıyor ve kişi panik atak geçirmekten korktuğu için hayatı oldukça zorlaşıyor.
Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, özellikle genç hastaların kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümlerin daha sık görüldüğünü ve genç erkeklerin, genç kadınlara göre daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.
Gençlerde artan kalp krizinin büyük oranda ani ölümle sonuçlandığını dile getiren Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ergün Seyfeli, erken yaşlarda kalp krizi görülmesinin en önemli nedeninin sağlıksız beslenme ve sigara kullanımı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Seyfeli, uyuşturucu madde bağımlılığının da gençlerde kalp krizi sebepleri arasında olduğunu ifade ederek kriz sonrası yaşanan ani ölümleri zorlu egzersiz ile aşırı heyecanın tetiklendiğini anlattı.