neden olur haberleri sayfasında neden olur hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 77342 neden olur haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pek çok sağlık sorunu kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde kısıtlamaktadır ya da yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bilinen hastalıklar ve rahatsızlıklar için doktora ve sağlık kuruluşlarına başvurularak çareler aranmaktadır. Fakat bazı hallerin aslında ciddi sağlık sorunu olabileceği veya sağlık sorunlarının belirtisi olabileceği insanların aklına gelmeyebiliyor. Bunlara örnek olarak uyku apnesini, diş çürüklerini göstermek mümkündür. Ancak daha az bilinen rahatsızlık "ani titreme" durumlarıdır. İşte ilgiyle okuyacağınız titreme nedir, ani titreme durumları, gece uyurken ani titreme ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Neden OlurHem erkek hem de kadınlarda yaşanan sorunlardan biri olarak ayak terlemesi gelir. Tabii bunun hafif ve aynı zamanda ağır bazı nedenleri söz konusu olabilmektedir. Bu problemi ile karşı karşıya kalan birçok kişi ise nedenlerini öğrenmeye çalışıyor. Peki, ayak terlemesi neden olur, hangi hastalığın belirtisidir? Ayak terlemesi nasıl önlenir detayları ile derledik.
#Neden OlurDaha çok kadınlarda görülen sorunlardan biri ateş basmasıdır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar ile beraber gebelik döneminde ortaya çıkan problemler arasında yer alır. Peki, ateş basması neden olur? Ani terleme sebepleri nelerdir? Ateş basmasına ne iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Neden OlurÇeşitli nedenlere bağlı olarak kişilerde aşırı terleme ortaya çıkabilmektedir. Aşırı terleme ter bezleri ile alakalı olarak da bilinmektedir. Aşırı terleyen insanlar doktora gitmeden önce şikayeti hakkında detaylı bir bilgi edinmektedirler. Özellikle yaz aylarında aşırı terleme daha fazla ortaya çıkmaktadır. Son günlerde aşırı terleme ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Peki, aşırı terleme neden olur? Aşırı terleme hangi hastalıkların belirtisidir? Aşırı terlemeye ne iyi gelir detayları ile derledik.
#Neden OlurÇeşitli nedenlere bağlı olarak ağız kenarında yaralar meydana gelmektedir. Ağız kenarında yaraların neden olduğu da en merak edilen detaylar arasındadır. Sıklıkla ağız kenarında yara şikayeti yaşayan kişiler ilk olarak internet üzerinden bir detaylı araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Son günlerde ağız kenarında çıkan yaralar ile ilgili tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Peki, ağız kenarında yara neden olur? Ağız kenarındaki yaralara ne iyi gelir? Ağız kenarındaki çatlak ve yaralar hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır? İşte ağız kenarındaki yaraların tedavi şekline dair tüm detayları derledik.
#Neden OlurAyaklar, insan vücudunun en fazla yıpranan bölümlerinden birisidir. Gün içerisinde devamlı çorap ve ayakkabının içerisinde kalmaktadırlar. İlerleyen yaşlarda sağ ve sol ayak başparmak ağrısı yoğun bir şekilde kendisini gösterebilmektedir. Bahsedilen ağrı, çeşitli problemleri de yanı sıra getirmektedir. Kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Bu ağrıya neden olan sebeplerin öğrenilerek, buna göre yaşamın düzenlenmesi gerekmektedir. Sizin için sağ ve sol ayak başparmak ağrısının ve uyuşmasının ne demek olduğunu, bu ağrıların hangi sebeplerden kaynaklandığını ve nasıl tedavi edilebileceğini derledik.
#Neden OlurKulak akıntısı, genellikle kulak kiri pek çok kişi tarafından bilinen ve zaman zaman kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer alır. Genel olarak kulak enfeksiyonları, akıntıya neden olabilir. Bu durum aslında dikkatli olunduğu zaman çok kolay bir şekilde engellenebilir. Kulak akıntısı neden olur sizler için derledik.
#Kulak AkıntısıGöz, zaman içerisinde de bozulmaya uğrayabilen ve yaş ilerledikçe etkilenen bir organ olarak bilinir. Doğal ve fiziksel olan değişikliklere bağlı olarak gözde etkilenmeler oluşabilir. Bunun sonucu olarak pupil adı verilen ve ışığın retinanın üzerine gelmesini sağlayan göz bebeğinde küçülme meydana gelir. Işığa karşı olan uyum yavaşlama gösterir ve loş ışıkta görmede bir zorluk meydana gelir. Göz merceği esnekliğini kaybettiği için yakını görememek de başlar. Göz kuruluğu da bununla beraber gelebilir. Gözyaşına ait olan hacim ve fonksiyon azalabilir ve kişide görme bulanıklığı, yanma ve kızarıklık gibi şikayetler meydana gelir. Katarakt nedir ve katarakt nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#KataraktTıpta dizanteri ismi ile de bilinen kanlı ishal, bugüne kadar bilinen en tehlikeli ve hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alır. Yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde bulunan kirli su ve yiyeceklerden bulaşır. Özellikle de çocuklarda ölüme kadar götürebilecek olan tehlikeli bir hastalıktır. Kanlı ishal neden olur sizler için derledik.
#Kanlı İshalKanlı balgam çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kanlı balgamın nedenleri araştırılmaktadır. Kanlı balgam şikayeti yaşayan kişiler bu şikayeti yaşar yaşamaz doktora gitmelidirler. Kanlı balamın pek çok nedeni olabilir ve bu durum tehlikeli bir hal de olabilir. Son günlerde kanlı balgam ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Peki, kanlı balgam neden oluyor? Balgamda kan gelince ne zaman tehlikeli bir boyuta ulaşır? Boğazda tahriş olunca kanlı balgam gelir mi tüm detayları ile derledik.
#Kanlı BalgamKandaki iltihap, Septisemi ismi ile de bilinir. Septisemi, bir tür kan dolaşımı enfeksiyonudur. Bu hastalık ise, kan zehirlenmesi olarak da bilinir. Septisemi, vücudun herhangi bir bölgesinde, deri üzerindeki bir yarada ya da akciğer enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucunda enfeksiyonun kanda dolaşıma girdiği anda ortaya çıkar. Kanda iltihap neden olur, zararları nelerdir sizler için derledik.
#Kanda İltihapKan zehirlenmesi şeklinde de bilinen kan dolaşım enfeksiyonu ya da septisemi oldukça önemli bir konudur. Sizin için kanda enfeksiyonun nedenlerini, bu enfeksiyonun neden oluştuğunu, belirtilerinin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini derledik.
#Kanda EnfeksiyonKalp yetmezliği, yaşam boyu tedavi gerektiren ciddi bir kronik durumdur. Bu yüzden riske atılmaması gerekmektedir. Şayet böyle bir rahatsızlığınız varsa önlemleri en baştan almanız gerekmektedir. Peki, kalp yetmezliği nedir, buna ne sebep olur detayları ile derledik.
#Kalp Yetmezliğiİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolTarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayEtkisini gösteren soğuk hava şartlarının uyku düzenine etkileri olabileceğini belirten Prof. Dr. Vural Fidan, “Soğuk havalarda uyku kalitesi artar fakat aşırı soğuk ortamda uyumak, uyku kalitesinin düşmesine neden olur” dedi.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozPratisyen hekim Dr. Donald Grant'a göre elinizin kaşınması sadece sivrisinek tarafından ısırıldığınızın bir işareti değil. Kardiyovasküler hastalıklardan sedef hastalığına kadar, ellerimiz bize sağlığımız hakkında çok şey söyleyebiliyor ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor. Sağlığımızın daha da kötüleşmesini önlemek için hastalık belirtilerini ve ellerdeki değişikliklerin nasıl fark edileceğini anlamak hayati önem taşıyor. İşte ellerimizin bizi ciddi sağlık sorunları konusunda uyardığının 5 işareti...
#El SağlığıKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiCildin tüm bölgelerinde olduğu gibi, göz kapaklarında da yaşa bağlı değişiklikler görülür. Bu değişiklikler; üst göz kapaklarında cilt fazlası ve sarkma, göz altlarında torbalanma ve göz kenarlarında “kaz ayakları” denen kırışıklıklar şeklindedir.
#Blefaroplastiİzmirli 12 yaşındaki Aras Denizer'e 3 buçuk yaşındayken Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığı teşhisi konuldu. Aras Denizer'in babası Cem Denizer, valilik onaylı kampanyalarının yüzde 2'ye ulaştığını belirtti. İlacın değerinin 100 milyon lira olduğunu söyleyen Denizer, "1 lira bile yatırsalar bizim için umuttur. Herkes 1 lira 2 lira verse bu çocuk iyileşir" diye konuştu.
#DMD HastalığıSevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıDiyarbakır'da bir öğrenci, dışarıdan getirdiği cıvayı okuldaki lavaboya döktü. Kimyasal maddeden kimse etkilenmezken, KBRN ekipleri okulda temizlik çalışması yaptı. Civa tehlikeli mi? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Cıva zehirlenmesi, gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir. Peki, Civa nedir, zehirler mi?
#CivaAzot dioksit gazı ile ilgili yapılan uyarıların ardından vatandaşlar araştırmalara hız kazandırdı. Azot dioksit haberleri son dakika gelişmeleri ile kamuoyu gündeminde yer alıyor. Sabah saatlerinde Meteoroloji azot dioksit uyarısı yapmıştı. Uyarının ardından azot dioksit nedir, neden olur? Azot dioksit gazı zararlı mı? soruları peş peşe merak edilmeye başlandı. Peki, azot dioksit kokusu neye benzer, etkileri neler? İşte Azot dioksit gazı haberleri...
#Azot DioksitKadınların en büyük sorunlarından biri olan bacak reflüsü tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Kozmetik bir problem olduğu düşünülerek önemsenmeyen bu durum yıllar sonra karşınıza çok daha büyük bir sorun olarak çıkabilir. Tıpkı 33 yaşındaki Birsen A’nın başına gelenler gibi…
#Bacak ReflüsüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da 7. Din Şûrası'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dijital hareket yeryüzündeki tüm dinleri yıpratmak suretiyle yeni bir yapay din oluşturma gayreti içindedir. Bunun etkileri gittikçe küresel boyutta artmaktadır." ifadelerini kullandı. 'Birliğimizi bozmak isteyenler dinimize saldırıyor' diyen Erdoğan, 'İslam varsa bayrak vardır, hürriyet vardır. İslam varsa Türkiye vardır.' mesajını verdi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da 7. Din Şûrası'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dijital hareket yeryüzündeki tüm dinleri yıpratmak suretiyle yeni bir yapay din oluşturma gayreti içindedir. Bunun etkileri gittikçe küresel boyutta artmaktadır." ifadelerini kullandı. 'Birliğimizi bozmak isteyenler dinimize saldırıyor' diyen Erdoğan, 'İslam varsa bayrak vardır, hürriyet vardır. İslam varsa Türkiye vardır.' mesajını verdi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da 7. Din Şûrası'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dijital hareket yeryüzündeki tüm dinleri yıpratmak suretiyle yeni bir yapay din oluşturma gayreti içindedir. Bunun etkileri gittikçe küresel boyutta artmaktadır." ifadelerini kullandı. 'Birliğimizi bozmak isteyenler dinimize saldırıyor' diyen Erdoğan, 'İslam varsa bayrak vardır, hürriyet vardır. İslam varsa Türkiye vardır.' mesajını verdi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul'da yılın ilk kar yağışı başladı. Sabah saatlerinde kentin yüksek kesimlerinden İstanbul'a giriş yapan kar yağışı, birçok ilçede sokakları beyaza bürüdü. Kar yağışı sırasında şimşek çakması ve gök gürlemesi de görüldü. Şiddetli şekilde duyulan gök gürültüleri de gece saatlerinde bazı vatandaşları tedirgin ederken, bazıları da kar yağarken şimşek çakar mı, neden olur? sorularına yanıt aramaya başladı. Meteoroloji'de thundersnow olarak da adlandırılan gök gürültülü kar, genellikle soğuk hava kütlesinin üzerine sıcak ve nemli bir hava kütlesinin hızla yükselmesiyle oluşur. Pek alışık olunmayan bu doğa olayı hakkında uzmanlar bu durumu 'cephesel oraj' olarak adlandırıyorlar. Peki, kar yağarken gök gürültüsü olur mu, normal mi? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kar Yağarken Şimşek Çakar Mı51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıPlantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#SiğilPaige Coneley, iki yaşındaki kızı kreşten eve kusma şikayetiyle döndüğünde durumu pek ciddiye almadı. Çünkü kreşe giden çocukların sıklıkla hastalanması normaldi. Ancak kusma günlerde devam edince ve küçük kız hareket edemez halde uyanınca sorunun sadece basit bir salgın olmadığı ortaya çıktı.
#Serebral Venöz Sinüs TrombozuYaş ilerledikçe cildin esnekliğini kaybetmesi, yer çekiminin etkisiyle dokuların aşağı doğru sarkmasına neden olur. Bu süreç, yüzün doğal genç ve dolgun görünümünün bozulmasına ve yaşlı bir ifadeye yol açabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, konuylaile ilgili merak edilenleri ve yapılabilecekleri sizler için anlatıyor.
#GüzellikMilli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil 34 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB kaynaklarından, teğmenlerin ve bazı personelin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkine ilişkin yapılan açıklamada da "Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve akabindeki Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) sevk süreci devam etmektedir. YDK’ya sevk edilmenin karar anlamına gelmediğini, sürecin devam ettiğini ve henüz bir karar verilmediğini ayrıca belirtmekte yarar var" denildi. Açıklamada, "İsnat edilen suç, kılıç çatmak veya 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' demek değil, amirlerin ikazlarına rağmen kasıtlı, organize ve planlı bir disiplinsizlik yapmaktır" denildi.
#MSBMSB kaynaklarından, teğmenlerin ve bazı personelin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkine ilişkin yapılan açıklamada, "Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve akabindeki Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) sevk süreci devam etmektedir. YDK’ya sevk edilmenin karar anlamına gelmediğini, sürecin devam ettiğini ve henüz bir karar verilmediğini ayrıca belirtmekte yarar var" denildi. Açıklamada, "İsnat edilen suç, kılıç çatmak veya 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' demek değil, amirlerin ikazlarına rağmen kasıtlı, organize ve planlı bir disiplinsizlik yapmaktır" denildi.
#MSBSis, havada yoğunlaşan su buharının minik su damlacıkları veya buz kristalleri şeklinde yoğunlaşarak görünür hale gelmesiyle oluşur. Sis, genellikle nemli hava ve soğuk yüzeylerin etkileşimi sonucu meydana gelir. İşte sisin oluşumuna dair detaylı bilgiler
#SisAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansKronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis Yılmaz