Rusya lideri Vladimir Putin'in güncellenmiş nükleer doktrinini imzalamasının ardından Ukrayna, Rusya içerisine bu kez de İngiliz Storm Shadow füzelerini ateşledi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, dün ABD'den tedarik edilen ATACMS füzelerini sınırdan 115 km uzaklıktaki hedefleri vurmak için kullandıklarını açıklamıştı. Öte yandan Rusya'nın, kara ya da demiryolu ile taşınabilen "nükleer sığınakları" seri üretime geçirdiği bildirildi.
#RusyaWashington’da önceki gün görüşen ABD ve İngiltere liderleri Joe Biden ile Keir Starmer, Ukrayna’ya Batı’nın temin ettiği füzelerle Rusya topraklarını vurma izninin karara bağlanmadığını duyururken, Moskova füze iznini çıkmış saydığını açıkladı.
#WashingtonKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Türkiye'ye açıkça baskı uyguladığını ve Türk ekonomisini etkilemekle korkuttuğunu ileri sürdü. Peskov, "Ancak gördüğümüz gibi Türkiye Cumhuriyeti, bizimle de ticari, ekonomik ilişkileri geliştirilerek sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeye devam ediyor" dedi.
#Rusya1970’li yılların sonlarına doğruydu. Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 14 Mayıs 1955’te oluşturduğu ‘Doğu Blok’ (Varşova Paktı ülkeleri) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz’in 4 Nisan 1949 tarihinde imzaladığı Kuzey Atlantik Anlaşması’yla kurdukları ve 1952’de Türkiye ile Yunanistan’ın 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya’nın katıldığı NATO ülkeleri arasında ciddi bir silahlanma tedirginliği yaşanmaya başlamıştı.
#AlmanyaSON yıllardaki NATO zirveleri her seferinde Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında şahsi düzeydeki ilişkinin seyrini gözlemek, okuyabilmek açısından da bir barometre işlevi gördü. Çok daha sınırlı bir çerçevede G-20 zirveleri de dahil edilebilir bu gözleme.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanNATO üyesi ülkeler listesi 2024, NATO Zirvesi ile beraber yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin de yer aldığı 75. NATO Zirvesi, ABD’nin başkenti Washington’da düzenleniyor. Son olarak İsveç'in katıldığı NATO'nun, topraklarının büyük bir kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunuyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO üyesi ülkeler hangileri, NATO nedir, açılımı ne? İşte, NATO ülkeleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO ÜlkeleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan AK Parti MYK toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. CHP'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesini değerlendiren Çelik, "Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor, takvim kusursuz şekilde işliyor. Partilerden bakanlarımızdan bilgi almak isteyenlere bilgiler veriliyor." dedi. Çelik, yurt dışı çıkış harcıyla ilgili iddialar için de "Konuşulan her şey taslak düzeyinde yazılır ama son karar verilene kadar geçerli değil. Son kararın verileceği toplantı yapılmadı." ifadelerini kullandı.
#AK PartiRus medyası ABD yapımı HIMARS'ların ilk kez Rusya'ya yapılan saldırılarda kullanıldığını açıklarken, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov ABD'ye ültimatom vererek, “Amerikalı liderleri ölümcül sonuçlara yol açabilecek yanlış hesaplamalara karşı uyarmak isterim. Alacakları cevabın ciddiyetini hafife alıyorlar" dedi.
#RusyaNATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısının ardından temaslarına ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “NATO'nun nasıl Ukrayna'da işgale karşı gösterdiği bir duruş var. Aynı şekilde Filistin'de de işgale karşı ilkeli bir duruş göstermesi gerekiyor” dedi.
#Bakan FidanABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya sadece Harkov cephesinde olmak üzere Rus toprakları içindeki askeri hedeflere karşı ABD silahlarını kullanma izni verdiği belirtiliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşta batı mühimmatlarının kullanılmasının küresel bir çatışmayı tetikleyeceği uyarısında bulunarak “Özellikle Avrupa'daki NATO ülkeleri ve küçük ülkelerdeki temsilciler neyle oynadıklarının farkında olmalıdır." açıklamasında bulunmuştu. Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit de bu sabah Berlin'de yaptığı açıklamada Almanya tarafından tedarik edilen silahların Rusya'daki askeri hedeflere karşı kullanımına izni verileceğini açıkladı.
#BidenRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batılı silahlar konusunda yaptığı uyarı bugün Avrupa'nın bir numaralı gündem maddesi oldu. Fransa Batı'nın 'kırmızı çizgilerini' test ettiğini yazarken Alman medyası özellikle küçük Avrupa Devletlerinin risk altında olduğunu öne sürdü.
#PutinÖzbekistan’daki temasların ardından basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Batı’dan aldığı uzun menzilli hassas silahlarla Rusya topraklarını vurma ihtimaline değinerek, “Özellikle Avrupa'daki NATO ülkeleri ve küçük ülkelerdeki temsilciler neyle oynadıklarının farkında olmalıdır” dedi.
#NATORusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Ukrayna'daki herhangi bir NATO gücünün, Moskova'ya karşı savaşan "düzenli kuvvetler"in bir parçası olarak kabul edileceğini açıkladı ve öldürülen NATO askerleri için ödül verilmesi çağrısında bulundu.
#Dmitri MedvedevDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan’da düzenlenen 11. Küresel Bakü Forumu’nda yaptığı konuşmada, “1967 öncesi sınırlara ve geçmişte tam teşekküllü Filistin devletine dayalı iki aşamalı çözümü hayata geçirene kadar bu mümkün olmayacak. İsrail'in iki devletli bölgeye yönelik taahhüt eksikliği nedeniyle nihai bir çözüme ulaşmak mümkün olmadı. Bu doğrultudaki önerimiz bölgesel ve uluslararası muhataplarımız tarafından olumlu karşılandı. Türkiye bu konuda bu sorumluluğu almaya hazır olacaktır” dedi.
#Bakan FidanNATO üyesi ülkeler, İsveç'ten gelen son dakika haberle güncellendi. 18 Mayıs 2022'de NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç katılım belgelerini ABD'ye teslim etti. Ülkenin üyeliği için 11 Mart'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında resmi tören düzenlenmesi bekleniyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO'ya son olarak Finlandiya üye olmuştu. Peki, NATO nedir, ne zaman kuruldu? İsveç NATO üyesi mi oldu? İşte, NATO üyesi ülkeler listesi ve kuruluş tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO Üyesi ÜlkelerSomali ve Türkiye arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşmasına ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ”Anlaşma ile şu ana kadar yapılan faaliyetlerimizin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Somali'nin isteği üzerine terörle mücadele konusunda verdiğimiz desteği deniz güvenliği alanında da vereceğiz. Bu anlaşmanın, Türkiye-Somali ilişkilerine ciddi bir ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir” dedi. Öte yandan MSB kaynakları son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyinde toplam 60 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
#MSBCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, "Yaptığımız her işe güçlü bir irade ve sürdürülebilir bir ihracat stratejisiyle Türk savunma sanayinin küresel konumdaki pozisyonunu artırmaya, geliştirmeye gayret göstereceğiz" dedi.
#Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı