Avrupa’yı füze saldırılarına karşı korumak için geliştirilen ve radarları Malatya Kürecik’e yerleştirilen NATO füze kalkanı sistemine karşılık Rusya da harekete geçti. Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, NATO'nun füze tehdidine karşı hava savunma sistemi kuracaklarını açıkladı.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama’nın, geçtiğimiz haftalarda Başbakan Recep Tayip Erdoğan hakkında söylediği samimi açıklamaların tek nedeninin "güven" olduğunu söyleyerek, Başbakan Erdoğan’ın, Obama’nın sözlerinin doğruluğunu kanıtladığını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yi arayarak İran Meclisi Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Vekili Hüseyin İbrahimi'nin NATO füze kalkanı sisteminin Malatya'ya kurulması planlanan radarı hakkında yaptığı açıklamalara ilişkin izahat istediği bildirildi.
İranlı bir kuvvet komutanının ardından İran Meclis Başkanvekili Hüseyin İbrahimi de Kürecik’teki NATO radarına saldırabileceklerini söyledi. İbrahimi, “Bu İran’ın doğal hakkıdır ve kesinlikle bunu yapacak” dedi. Ankara, 10 gün önce bu konuda Tahran’a nota vermişti.
ABD, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in açık uyarısından sonra, Avrupa'ya NATO füze kalkanı yerleştirilmesinde her türlü değişikliği reddetti ve bu sistemin Rusya'yı hedeflediğini yalanladı. Rusya Devlet Başkanı Medyedev NATO füze kalkanı sisteminin endişeleri giderilmeden hayata geçirilmesi durumunda Rus füzelerini bu sisteme doğru yönlerdirecekleri tehdidinde bulunmuştu.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programının bir atom bombası yapmaya yöneldiğine uluslararası toplumu ikna edebilecek ilk delilleri açıklarken, İsrail’in bir hava saldırısı düzenleme ihtimali de –en azından kamuoyu nezdinde- arttı. Peki İsrail, İran’ı vurabilir mi? Vurursa ne olur? Türkiye ne yapar? Ortadoğu’da “bütün savaşları bitirecek olan savaşa” hazır mıyız?
NATO füze kalkanı konusunda Türkiye'nin izlediği politikadan vazgeçmesi gerektiğini yoksa sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı uyarısında bulunan İran'dan yeni bir açıklama geldi. Devrim Muhafızları komutanı General Mesud Cezayiri, Türkiye'nin sırtını Batı'nın sallanmakta olan duvarına dayamaması gerektiğini belirtti.
Kısa bir süre öncesine kadar, Türkiye’nin dış politikası tek bir mesele etrafında odaklanmış durumdaydı: Kıbrıs. Bugünlerde ise Başbakan Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’nun en popüler figürlerinden biri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bölge için yeni bir düzenin hayalini kuruyor, Türk yetkililer ise Obama yönetiminin şimdiye kadar başaramadığı bir şeyi başarıyor: Arap ayaklanmalarında ve devrimlerinde değişimin yanında olmak.
Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesinin yarınki sayısında, ”Türkiye’nin İsrail’e yönelik politikasını sertleştirdiği” belirtilerek, ”Arap baharı, Suriye ve Libya’daki gelişmelerden sonra Türkiye’nin Arap dünyasında popülaritesini canlandırabilmek için İsrail’e yaptırım kararlarını almış olabileceği” yorumu yapıldı.