Bundan 50 yıl önce hayal bile edilemeyecek, biri söylese 'delilik' muamelesi görecek bir uzay misyonu, birkaç hafta sonra gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni aracı, Jüpiter ve uydularında yaşam izi arayacak. Bilim insanlarına göre, misyonun potansiyeli akıllara durgunluk verici...
#JüpiterGezegen veya seyyare, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş'in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği tarafından bu tanıma uygun bulunmuş sekiz gök cismini belirlemede kullanılır. Gezegenlerin başka isimleri de bulunur. Peki, Merih veya Kızıl Gezegen olarak da bilinen gezegen hangisidir?
#MerihKızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars, bugün Yeryüzü'ne son 15 yıldaki en yakın konumuna geliyor. Güneş Sistemi içerisinde kendimizi en yakın hissettiğimiz gezegen olan Mars, çıplak gözle de görülebilecek. Peki, Mars nasıl izlenir?
#MarsCassini Uzay Aracı, dün akşam Google tarafından sürpriz bir şekilde Doodle olarak karşımıza çıktı ve birçok insanı araştırmalara yöneltti. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, Cassini Uzay Aracı'nın Satürn halkaları arasına girmesinin ardından Doodle çıkarttı. Renkli ve görsel bir video olarak çıkan Doodle, vatandaşları Cassini Uzay Aracı hakkında bilgi toplamaya yöneltti. Peki, Cassini Uzay Aracı ne anlama gelir? Cassini Uzay Aracı neden Satürn'e yollandı? İşte detaylar.
#Cassini Uzay Aracıİnsanlık belki de tekerleğin bulunuşundan beri en büyük hamlesine hazırlanıyor: Tekgezegenli bir medeniyetten çokgezegenli bir uygarlığa dönüşmek. Uzmanlar bugünkü teknolojimizin 17 yıl gibi kısa bir sürede ilk kafileyi Mars’a yollamamıza yettiğini söylüyor. Dönüşü olmayan, tek yönlü bu. İlk yolculuktan sonra her 26 ayda bir yeni kargo ve yerleşimciler yollanacak. Çünkü Dünya ile Kızıl Gezegen bu sürenin sonunda tekrar hizalanıp birbirlerine en yakın noktalara geliyor. Takip eden 20-30 yıl içinde yüzlerce insanın yerleşeceği Mars artık uzaydaki ikinci vatanımız olacak. National Geographic Channel bu konuda altı bölümlük dev bir belgesel serisi hazırladı. Belgeselin ABD’deki galası öncesinde New York’ta astronotlar, astrofizikçiler, uzay mühendisleri, kanaat ve sivil toplum önderleriyle konuştuk, NASA yetkililerinin görüşlerini aldık. İşte 33 temel soruda ‘Mars’ı ev yapma’ projesi.
#MarsCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin Göçüİnsanlığın 1930'da tanıdığı Plüton'un gerçek yüzünü tam 85 yıl sonra bugün gördük. Hatta Google bugüne özel bir doodle bile hazırladı. 2006’da uzaya fırlatılan New Horizons uzay aracı, Plüton ve Uydusu Charon’a yakın geçişini yaptı. Artık gezegen olarak sayılmayan Plüton'dan gelen ilk fotoğraflar heyecan yarattı. İşte Plüton'dan gelen ilk fotoğraf, ve hakkında ilginç bilgiler.
#PlutonAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars Yörünge Kaşifi (MRO) uzay aracıyla elde ettiği görüntüler, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde mevsimsel su akıntıları bulunma olasılığını güçlendirdi. Araştırmacılar, her bahar mevsiminde Mars’ın kıvrımlı yüzeylerinde tuzlu su nehirleri akıyor olabileceğini belirtti. Elde edilen yeni bulgular, kızıl gezegen üzerindeki yaşam belirtilerinin izini sürmek adına bilim dünyasına yeni bir kılavuz kazandırabilir.
#Htvhaber