Güncelleme Tarihi:
Merkezde uydunun yörüngeye girişini takip eden Başbakanı Narendra Modi, "ülkesinin imkansızı başardığını" söyledi. Modi, "Kimse yapabileceğimize inanmıyordu ama başardık" dedi.
Bilim adamlarını kutlayan Modi, "Halkımız, bilim adamlarımızla gurur duymalı. Okullarımız, üniversitelerimiz, bu başarıyı alkışlamalı. Kriket takımımız, uluslararası bir turnavayı kazandığında halkımız büyük mutluluk yaşıyor. Bilim adamlarımız, çok daha büyük bir başarı kazandı" ifadelerini kullandı.
5 Kasım 2013'te Bengal Körfezi'ndeki Sriharikota Uzay Üssü'nden fırlatılan Mangalyaan, kısa süre içinde Kızıl Gezegen'in atmosferini araştırmaya başlayacak.
Mars Yörünge Misyonu (MOM) adıyla da bilinen Mangalyaan, sadece 74 milyon dolara mal oldu.
Hindistan, Mars'a uydu gönderen dördüncü ülke oldu. Daha önce Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı, Kızıl Gezegen'in atmosferini incelemek için uzay aracı göndermişti.
NASA Hindistan'ı kutladı
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü'nü (ISRO) başarısında dolayı kutladı.
NASA'nın Mars'a gönderdiği Maven uzay aracı da yaklaşık on ay süren 711 milyon kilometrelik yolculuğun ardından pazartesi günü Mars'a ulaşmıştı. NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. uzay aracı olan Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (Mars Atmosphere and Volatile Evolution - Maven), Mangalyaan'ın yaklaşık 9 katına, 671 milyon dolara mal olmuştu.
Mars'ın, bir zamanlar Dünya'ya benzer ve sıvı halde su barındırabilecek kadar kalın bir atmosfere sahip olduğu sanılıyor. Milyarlarca yıl önce hala çözülemeyen bir olay nedeniyle şimdiki soğuk çöl görünümüne bürünen Mars'ın atmosfer kalınlığı, Dünya atmosferinin yüzde biri kadar.
Mars'ın yörüngesinde halihazırda NASA'ya ait Mars Yörünge Kaşifi ve Mars Odyssey ile Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Mars Express uyduları da bulunuyor.