En uzun gecenin yaşanacağı gün ile ilgili ilginç ritüellerden biri olan nar kırma geleneği hakkında araştırmalar hız kazandı. Bolluk bereket anlamı taşıdığına inanılan nar kırma ritüeli hakkında bilgiler vatandaşlarca sorgulanıyor. Peki, nar kırma günü ne zaman?
#NarNar kırma ritüeli gerdi döndü! Pek çok kişinin yılbaşından hemen önce ya da en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık'ta yaptığı nar kırma ritüeli yıl sonuna yaklaşırken araştırılan konulardan biri oldu. Peki, nar kırma ritüeli nedir, nasıl ve ne zaman yapılır? İşte nar kırma günü ve ritüeli hakkında merak edilenler...
#Nar KırmaNar sonbahar ve kış aylarının keyifle yenen meyvesidir. Zengin vitamin içeriğiyle oldukça sağlıklı olan bu meyveyle ilgili tek olumsuz şey ayıklamasının zor oluşudur. Kıpkırmızı ve sulu nar taneleri ayıklama sırasında kolaylıkla ezilip kıyafetlerimizi lekeleyebilirler. Bu da maalesef zorlu nar lekesiyle uğraşmamızı gerektirecektir.
#Sponsorlu İçerikNar kırma geleneği her yıl yılbaşına günler kala gündeme geldi. Birçok kişi yılbaşından önce ya da en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık’ta nar kırma ritüelini yerine getiriyor. Peki, nar kırma geleneği nedir, anlamı ne? İşte nar kırma geleneği hakkında bilgiler...
#Nar Kırma Geleneği NedirPek çok kültürde farklı şekillerde kutlanan Nartugan, her yıl 21 Aralık’ta kutlanır. Türklerin eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşır ve en uzun gece ile birlikte günler uzamaya, güneş daha çok görünmeye başlar. Türklerce Ay yılı esasına dayalı olarak 21 Aralık’tan sonra yeni yılın geldiğine inanılır.
#NartuganBugün 21 Aralık Kış gündönümü. Yani yılın en uzun gecesini yaşayacağız. Sosyal medyada da oldukça konuşulan kış gündönümü, vatandaşlar tarafından sosyal medyada çok konuşuluyor. Peki, en uzun gecede neler oluyor? Kış gündönümü nedir?
#En Uzun Gecede Neler Oluyor?Bereketin ve çokluğun simgesi nar geçmişten bugünlere ulaşan bir geleneğin parçası. Evin önünde kırılan nar tanelerinin eve bereket getireceğine inanılır. Peki, nar kırma geleneği nasıl ortaya çıktı? Yeni yıla girerken neden nar kırılır?
#Nar Kırma Geleneği21 Aralık kış gündönümünün Google tarafından doodle yapılması, nar kırma geleneği ve kış saati uygulamasını yeniden gündeme getirdi. Günün ilk saatlerinde 21 Aralık kış gündönümünde neden nar kırıldığını sorgulanırken bir süredir tartışılan kış saati uygulamasının akıbeti merak edildi. İşte, kış gündönümüne bağlı olarak gündeme gelen konular!
#KışNar kırma ritüeli ya da nar patlatma, 21 Aralık en uzun gece ile merak ediliyor. 21 Aralık kış gündönümünde nar kırma ritüelinin yapıldığı merak ediliyor. Nar kırmanın bolluk ve bereket getireceğine inanılıyor. Tüm ailenin bir arada olduğu bu günde dilerek dilenerek nar kırma gerçekleştirilir. Peki Nar kırma ritüeli nedir, nasıl yapılır? Nar kırma ne zaman, saat kaçta? İşte ayrıntılar...
#Nar Kırma RitüeliMüslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#BursaTartışmayı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın internette dolaşan mail’i başlattı. Çığ bu mail’de, Hıristiyanların İsa’nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramını eski Türklerin “yeniden doğuş bayramı”na benzetiyor, hatta Batı’nın bu bayram kutlamasını Türklerden “yürüttüğüne” işaret ediyor. Mail’i “forward” rekorları kırarken, ilk itiraz Taraf Gazetesi yazarı Sevan Nişanyan’dan geldi. Nişanyan, “Olmaz. Milli mitoloji yaratma gayreti başka şey, bilim başka şey. Birinin bol olduğu yerde öbürü yetişmez” diye yazdı.