Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Uzmanların uyarılarına rağmen 'nano maske' adı altında satılan siyah maske rağbet görüyor. Siyah maskeler yıkanılabilir olduğu için sıklıkla tercih ediliyor fakat uzmanlar tam korumadığı konusunda ortak fikirde. Peki, siyah maske yasak mı, neden siyah maske kullanılmamalı?
#Siyah Maske Yasak Mı?Genellikle internetten satılan ve nanoteknolojiyle üretildiği söylenen siyah maskeler yıkanılabilir olduğu için sıklıkla tercih ediliyor. Fakat uzmanlar uyarıyor: “Koronavirüse tam koruma sağlamaz, cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir.”
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, bazı firma ve kişilerin 'nano maske' diye adlandırılıp, polyester kumaştan üreterek piyasaya sürdüğü siyah maskeler, vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Vatandaşlar, yıkanabilir olduğu için siyah maskeleri tercih ediliyor. Peki, siyah maskeler güvenilir mi? Siyah maskeler koruyucu mu?
#Siyah Maskeler Güvenilir Mi?Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, yıkanabilir olması nedeniyle çok sayıda kişinin kullanmayı tercih ettiği siyah maskelere karşı uyardı. Pullukçu, "Siyah maskeler ancak cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Bu maskeler korunmak için uygun değil" dedi.
#KoronavirüsEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, yıkanabilir olması nedeniyle çok sayıda kişinin kullanmayı tercih ettiği siyah maskelere karşı uyardı. Pullukçu, "Siyah maskeler ancak cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Bu maskeler korunmak için uygun değil" dedi.
#Siyah MaskeKoronavirüs (Covid-19) salgını devam ederken, bir yandan sağlık çalışanlarının en önemli koruyucu ekipmanlarından biri olan maskelerin tedarikindeki sıkıntılar, diğer yandan da halkın hastalıktan korunmasında ne kadar etkili olduğuna dair tartışmalar da yapılıyor.
#MaskeKoronavirüs (corona) Türkiye’de kimi uyanık girişimcilerin iştahını kabarttı. Dün itibariyle ‘Corona’ ismi ile 24 ayrı marka tescil başvurusu yapıldı. Kimi bu isimle maske üreteceğini söylüyor, kimi çorap, kimi zımpara taşı kimi ise parfüm... Konya Beyşehir’de av tüfeği üretimi yapan Ayhan Tatal ise “Corona da öldürücü silah da... Oradan aklımıza geldi ve başvurduk” diye konuştu.
#GazetehaberleriVan’ın Erciş ilçesindeki Şehit Polis Halil Hamuryen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 11’inci sınıf öğrencilerinden oluşan 4 kişilik ekip, kimya öğretmeni Kadir Karakaş’tan aldıkları destekle nanoteknoloji ile karbonmonoksiti filtreleyerek dışarıda tutup, sadece oksijeni içeri alan akıllı gaz maskesi geliştirdi. Kız öğrenciler, tasarladıkları akıllı maskeyle de TEKNOFEST’e başvurdu. Geçen yıl yine Karataş’ın desteği ile başka okuldaki kız öğrencilerden oluşan ’Türk Nano Tim’, havada 20 dakika kalabilen 6 model uçak yapmıştı. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da dikkatini çeken bu çalışmayı sosyal medyadan paylaşmıştı.
#VanSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitSosyal medyada, sıcak su buharına tutulan maskelerden kurtçuklar çıktığı iddialarına uzmanlar tepki gösterdi. Dr. Aytaç Karadağ , "Aslında bu tür asparagas haberler halkımız tarafından da bol miktarda teyit ediliyor veya kabul görüyor. Bu aslında maskeyi takmak istemeyen insanlar için bir bahane teşkil ediyor" dedi. Karadağ ayrıca, ''Şu anda salgının 13. ayıdayız, bu süreç içinde en ağır vakaların seyrettiği, salgının pik yaptığı evredeyiz. Bu açıdan aslında maskenin takılmamasını ben cinayet olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.
#MaskeDÜNYAYI etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin rastgele çevreye atılması, kirlilik yaratıyor. Uzmanlar, plastik atıklardan sonra doğayı en fazla tehdit eden kirletici olduğuna dikkati çektikleri maskelerin, canlı yaşamına zarar vereceğini belirterek, çift poşete konulup, tıbbi atık kutularına atılması yönünde herkesi uyarıyor.
#Doç. Dr. Coşkun ErüzCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Sıfır atık gibi bir felsefenin herkes tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi için yediden yetmişe bu isteği aşılamamız lazım. Çağrımızı, en ücradaki insan duyana kadar asla gündemden düşürmemeliyiz. Yani şu güzel ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar dur durak bilmeden çalışmalıyız" dedi.
#AnkaraVan'da yerli bir yazılım şirketi tarafından geliştirilen yerli ‘akıllı maske’nin seri üretimi için hazırlıklar tamamlandı. Şirketin genel müdürü Mustafa Çalış, “Böyle bir modüler yapıya sahip maske dünyanın hiçbir yerinde yok çünkü bu maske, verileri alıp merkeze iletebiliyor." dedi. Çalış, “Dünyanın birçok yerinde birçok sektöre hitap eden bir maske hazırladık. Bu maske; maden sektörü, kimyasal fabrikalar, itfaiyeler, laboratuvarlar ve hastaneler gibi birçok sektörde de kullanılabilecek yapıya sahip. Fikri oğlum verdi, ben hayata geçirdim” dedi.
#Yerli MaskeZorlu Tekstil pandemide akıllı tekstil üretimine odaklandı. 30 kez yıkanabilir 5 milyon maskeyi Marks&Spencer’a satan Zorlu Tekstil yatırımını yaptığı yeni tesisinde pet şişelerden iplik üretecek. Böylece plastik şişe atıklarının doğada çevre kirliliği yapmasını önleyecek ve ekonomiye kazandırılacak.
#GazetehaberleriCOVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#MagazinÇocuklar Ülkesi KidZania İstanbul, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında ‘yeni normal’ kuralları ve yönlendirmeleri ile ek tedbirler aldı. 1 Ağustos tarihinde eğlenerek öğrenme deneyimine kaldığı yerden devam edecek. KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur, ‘Sağlıklı ve Güvenli KidZania Deneyimi’ prensibinin sosyal mesafe, maske kullanımı, minimum temas ve maksimum hijyen ile dört temel kuraldan oluştuğunu ifade ediyor.
#KidzaniaMilli Eğitim Bakanlığı okulları 31 Ağustos’ta açmak için hazırlık yapıyor ancak salgının seyri her şeyi değiştirebilir. Okulların açılması ya da açılmaması üzerine farklı senaryolar hazır. Birinci senaryo, uzaktan eğitim. Okulların açılmaması üzerine kurgulanan bu modelde öğrenciler canlı sınıf uygulamaları üzerinden eğitim alacak. İkinci senaryo ise yüz yüze eğitimin ağırlıkta olduğu hibrit model. Haftalık 40 saatlik dersler 20 saate indirilecek. Sınıflarda öğrenci sayısı azaltılacak. Öğrenciler bölünerek pazartesi-çarşamba-cuma ve salı-perşembe-cumartesi okula gelecek. Özel okullar da kendi planlarını hazırladı.
#OkulMilli Eğitim Bakanlığı okulları 31 Ağustos’ta açmak için hazırlık yapıyor ancak salgının seyri her şeyi değiştirebilir. Okulların açılması ya da açılmaması üzerine farklı senaryolar hazır. Birinci senaryo, uzaktan eğitim. Okulların açılmaması üzerine kurgulanan bu modelde öğrenciler canlı sınıf uygulamaları üzerinden eğitim alacak.
#YAZARÇocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Kovid-19 Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, Türkiye’de son günlerde artan koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkemizde maske sorunu yok, maskeyi kullanmayla ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var" dedi.
#Maske