Milli Eğitim Bakanlığı ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında açılan Türkiye'nin ilk Güzel Sanatlar Müzik İlkokulu ve Ortaokulu, 360 öğrencinin katıldığı özel yetenek sınavını geçen ilk öğrencileri ile eğitime başladı. Projeyle Türk müziğinde nitelikli insan kaynağının artırılması amaçlanıyor.
#Milli Eğitim BakanlığıBu sene 30’uncu yılını kutlayan Sunset’i 27 yaşında kuran Barış Tansever ile Türkiye’nin geçirdiği gastronomik değişimi ve sektörü konuştuk. İşte 1994’ten bu yana İstanbul’un gastronomi hafızasını taşıyan restoranın kurucusu ile sohbetimizden anekdotlar...
#Barış TanseverGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#Pavyonİlki İstanbul’da 2 yıl önce açılan Türk Müziği Müzesi’nin ikincisi Arap Müziği Müzesi adıyla Dubai’de Türk firması Outdoor Factory tarafından hayata geçirildi. Emaar Entertainment LLC için tasarım ve uygulaması yapılan proje Orta Doğu’da ilk olma özelliği taşıyor.
#Outdoor FactorySabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 9-12 yaş aralığındaki çocuklara müzik kültürü kazandırmak için İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) işbirliğiyle ücretsiz 'Müzik Kültürü ve Güzel Sanatlar' programına başlıyor.
#Sabancı MüzesiBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#SeyahatArtık ne Sezen’in son kaseti var ne de Ferdi Özbeğen’in ilk 45’liği… Teknoloji sadece odalarımızdaki eşyaları değil alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Dünya üzerindeki son müzik cihazı iPod’larda geçtiğimiz hafta itibariyle tarih oldu. Herkesin gramofonu da kasetçaları da cebimizdeki telefonlar. İşte ekonomi sayfalarında “iPod artık üretilmeyecek” başlığıyla okuyup geçtiğimiz tarihi gelişmenin arkasında kalanlar… Değişen ya da değiştirilen müzik kültürümüz.
#İpodZorlu PSM, bu yıl 30’uncu yılını kutlayan EFG Londra Caz Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Jordan Rakei, Nubya Garcia, Kokoroko, Sons of Kemet gibi İngiliz caz sahnesinin en yenilikçi seslerini 14, 28 ve 29 Mayıs’ta İstanbul’da duyma şansını bulacağız. Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ve EFG Londra Caz Festivali Direktörü Pelin Opçin ile iki ülkenin sahnesini birleştirecek konser serisini konuştuk.
#Filiz OvaBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin ‘Panaroma’ bölümünde, ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ adlı belgesel filminin dünya prömiyeri yapıldı. Alman kamu televizyon kurumları WDR, RBB ve Arte’nin ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Cem Kaya yapıyor.
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleLondra Yunus Emre Enstitüsü (YEE Londra), Gitarist Julia Seibert, Udi Baha Yetkin ve Perküsyon sanatçısı Muammer Sağlam’ın yer aldığı, Doğu ve Batı müzik kültürünün etkileşimine yepyeni bir perspektif sunan bir konsere ev sahipliği yapıyor.
#Londra Yunus Emre EnstitüsüSerhat Kılıç’ın tek kişilik müzikli gösterisi “Müzikoman” 24 Aralık’ta Fişekhane’de seyircisiyle buluşacak. Kılıç, yaşadığımız çağın giderek başkalaşan insanını müzik üzerinden okuyup eğlenceli bir bakış açısıyla sunuyor. İzleyicinin katılımıyla da değişen oyunu Kılıç ile konuştuk.
#Serhat KılıçBarbaros Hayrettin, 90’lı yılların ortasında “Ben Sizin Babanızım” ve “Sevgilim Sevgilim Nasılsın” şarkılarıyla tanındı. 2000’lerin başında kötü anlaşmalar yüzünden piyasaya küsüp Almanya’ya dönen Hayrettin ile Berlin’de bir araya geldik. Şarkıcı, yeni bir şarkı hazırlığında olduğunu söyledi.
#Barbaros Hayrettin