Müsilaj nedenleri ve neden oluştuğu, Marmara Denizi'nde yeniden görülmesinin ardından gündeme geldi. Kadıköy ve Tuzla açıklarındaki görüntülerde müsilajın her geçen dakika arttığı görüldü. Marmara'da hızla yayılmaya başlayan deniz salyası yani müsilaj deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin durgun olması nedeniyle etkinliğini arttırıyor. Denizdeki canlı çeşitliliğinin azalmasından balıkçıların avlanmasına kadar birçok sorun teşkil eden müsilaj son günlerde yeniden ortaya çıktı. Peki, müsilaj nedir, neden oluşur? İşte, müsilaj nedenleri hakkında ayrıntılar.
#MüsilajÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kirlilik yükünü azaltmadan müsilaj ve bazı tehditlerden kurtulma şansımız ne yazık ki yok. Çünkü müsilaj nihayetinde bir sonuç. Bizim amacımız suçlu aramak değil, amacımız Marmara Denizi’ni eski günlerine el birliğiyle kavuşturabilmek” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiMarmara Denizi’ne düzenli aralıklarla dalış gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizin kirli, suyun normalden sıcak olduğunu ve müsilaj konusunda tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Marmara Denizi için müsilaj kesin, zamanı meçhul bir ekolojik felaket” dedi.
#Marmara Deniziİzmir'in iki farklı ilçesinin birinde deniz yeşile, diğer ilçede ise deniz kahverengiye döndü. Denizin renginin değişmesiyle beraber etrafa çok ciddi bir koku da yayılırken, uzmanlar ise renk değişimlerinin sebebini açıkladı. Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'Bu renk değişimleri, tamamen planktonlar; yani mikroorganizmalar nedeniyle oluşuyor. Karşıyaka'da yeşil renk, burada gördüğünüz gibi kırmızımtrak bir renk. Ciddi anlamda bir koku da var şuanda.' dedi.
#İzmirHer hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara Denizi2021 yılında Marmara Denizi’nde etkili olan müsilaj tehlikesinin bitmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sarı “Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu bir şeyin geldiğini gösteriyor” diyerek uyarıda bulundu.
#Mustafa SarıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "2021 yılında yaşadığımız gibi, felaket boyutunda bir müsilaj yok çok şükür. Bundan memnunuz. Ama, ‘Müsilaj bitti mi’ diye sorarsak, üzgünüm müsilaj bitmedi. Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda alg patlamalarını görüyorsunuz. Aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu alg çoğalmaları, bir şeyin geldiğini gösteriyor. Yani ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor" dedi.
#MüsilajBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatDenizlerde görülen ve bazı virüslerle bakterileri kendisine çekebilen deniz salyası nedir, neden oluşur merak ediliyor. Daha çok Akdeniz sularında sıklıkla görülen deniz salyası bir örtü olarak yayılabiliyor. İşte deniz salyası nedenleri ve merak edilen bilgiler...
#Deniz SalyasıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kasım ayında müsilajın tekrarlayabileceği uyarısında bulunarak, "Sorunu oluşturan koşullar devam ediyor. Müsilaj, temmuz ayı sonu itibarıyla, araba büyüklüğündeki parçalarla, denizin dibinde toplandı. Dalga hareketleri ve akıntıyla daha da derinlere sürükleniyor. Müsilajın parçalanması sonucu ortaya çıkan inorganik besin elementleri, yeni bir oluşum için suda zemin hazırlıyor. Bunun için kasım ayına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aynı sorunu bu aylarda tekrar yaşayabiliriz" dedi.
#MüsilajODTÜ Biyoloji Bölümü ve Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, ODTÜ Eymir Gölü'nde hava sıcaklıkları ve sudaki azot ile fosfor artışı nedeniyle siyanobakteri denilen bitkisel plankton türlerinin oluştuğunu ancak bunun müsilaj olmadığını söyledi. Beklioğlu, "Bu, dünyanın hemen hemen şu an birçok gölünde, özellikle Kuzey Yarım Küre'de şu an yaz dönemi olduğu için gözlenen bir durum. Havaların hızlı ısınması, ısı dalgalarının olması, meteorolojik olarak suyun çok durgun olması bunların yüzeye gelip, böyle yemyeşil boyanmış hale gelmesine sebep oluyor" ifadelerini kullandı. Beklioğlu, "ODTÜ olarak biz, önümüzdeki hafta balık stoklarına tekrar bakacağız ve dipte yaşayan ve dip çamurunu karıştırarak göle azot fosfor girmesini artıran sazan balıklarının miktarının azaltılmasını, buna 'biyomanipülasyon' deniyor, tekrar yapacağız, daha önce yapmıştık" dedi.
#Eymir GölüOrman yangını içimizi yaktı, yakmaya da devam ediyor. Uzmanlar ne yazık ki yeniden yangınlar yaşayacağımızı söylüyor ve nüfusa dikkat çekiyor. Peki ormanlarımızı yangından korumak adına dikkat etmek gereken en önemli unsurlar neler? Uzmanlar, hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Orman YangınlarıSevinç ve Erdal İnönü Vakfı bünyesinde yıllardır yürütülen, Marmara Denizi’ni araştıran “MAREM” projesinin lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, 14 Haziran 2021 akşamı düzenlenen Zoom toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Ali Öztunç’a Marmara Denizi’nin yaşadığı son çevre felaketini anlattı. Toplantıya, Tekirdağ’lı işinsanı Cem Çetintaş da katıldı.
#Kemal KılıçdaroğluVan Gölü Sempozyumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kurumlarımızın iş birliği ile Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı hazırlandı. Bu girişimin, kayda değer sonuçlar vermesini umut ediyorum. Bu kapsamda, gölün dip temizliği yapılacak. Atık-su yönetimi sağlanacak. İlaveten, entegre katı atık yönetimi oluşturulacak. Bu eylem planıyla, Van Gölü inşallah layıkıyla korunacak" dedi.
#Emine ErdoğanDoğal kaynaklardan gelen suyu içip ormanların ürettiği havayı soluyor, toprakta yetişen gıdalarla besleniyoruz. Bunaldıkça kendimizi doğanın kollarına atıyoruz. Peki, doğa konusunda ne kadar bilinçliyiz? Yaklaşan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü fırsat bilip size mini bir test hazırladık. Bakalım, her bir seçeneği birbirinden ‘zor’ olan bu testi geçebilecek misiniz? İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Kalan süreniz 1.5 derece*...
#Gazetehaberleri