Kocaeli’de bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Deprem Sempozyumu’nda görevli AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği akademisyenlerinden Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Prof. Dr. ve AFAD’de görevli jeoloji mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, İstanbul’da meydana gelen deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kocaeli’de devam eden 6. Uluslararası Deprem Sempozyumu’nda yer alan akademisyenler ve araştırmacılar da İstanbul’da yaşanan depremi hissetti. Yaşanan deprem sonrasında sempozyuma ara veren araştırmacılar ve akademisyenler İstanbul’da yaşanan deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği akademisyenlerinden Prof. Dr. Fadime Sertçelik ve AFAD’ta görevli Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş yaşanan depremle ilgili açıklamalarda bulundu.
#Deprem Sempozyumuİstanbul'u sallayan 5.8 büyüklüğündeki depremi uzmanlar yorumladı. AFAD Deprem Daire Başkanı Murat Nurlu, hasarlı binalarda oturanların evlerine girmemesini istedi. Prof. Dr. Orhan Tatar, ''İstanbul'da 7 ve üzerinde beklenen bir deprem beklentisi var. 130 kilometre uzunluğunda kırılmayan bir bölüm var fay hattında. Büyük İstanbul depremi Adalar'a kadar uzanacak bölgede olacak'' dedi.
#İstanbulİstanbul dün Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki sarsıntıyla yeniden deprem korkusunu hatırladı. Bazı okulların tedbir amacıyla boşaltıldığı depremde hasar meydana gelmezken uzmanlar “İstanbul büyük depreme hazırlıklı olmalı” uyarısında bulundu.
#İstanbulSaat 11:01 sıralarında İstanbul ve çevre illerde hissedilen bir deprem oldu. Kandilli, depremin Marmara denizi Silivri açıklarında 4.7 büyüklüğünde olduğunu açıkladı AFAD ise İstanbul Silivri açıklarındaki depremin büyüklüğünü 4.6 olarak açıkladı. Depremin ardından Marmara Denizi'nde en büyüğü 2.1 olan çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. İstanbul ve çevre illerde hissedilen yerin 5,36 kilometre derininde oluşan depremin en yakın yerleşim birimi olan Silivri'ye bağlı Muratköy'e uzaklığının 20 kilometre 52 metre olduğu belirlendi. Öte yandan uzmanlar da depremle ilgili gelen son dakika verilerine göre televizyonların canlı yayınlarında dikkat çeken yorumlarda bulundular. Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul’da yaşanan depremle ilgili olarak, ''Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge. Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil.'' dedi.
#İstanbul21 yılın ardından güncellenen ve inşatta her şeyi değiştirecek deprem haritası için yaklaşık 40 bin mühendis eğitilecek. AFAD’ın ekim ayında başlatmayı planladığı eğitimler uzaktan internet aracılığıyla olacak. Uzmanların deprem yönetmeliği ve deprem haritasını anlatacağı eğitimlerde sınav da yapılacak. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, “İnşaat sistemini sil baştan değiştirecek deprem yönetmeliğini anlatacağız” dedi.
#GazetehaberleriMarmara, Akdeniz ve Ege Bölgesi saat 12.26’da şiddetli depremle sallandı. Deprem Bolu’dan Edirne’ye, İstanbul’dan İzmir’e, Çanakkale’den Eskişehir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Gökçeada ve Şarköy'de yaralananlar oldu. Deprem 40 saniye sürdü. 17 Ağustos 1999'ta meydana gelen Gölcük Depremi ise 45 saniye sürmüştü. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 6.5 büyüklüğündeki depremde 266 kişinin yaralandığını açıkladı.
#DepremBaşbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda çalışmaları yürütülen yeni deprem yönetmeliğiyle, özellikle kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak kamu binalarına, deprem anında yapının çoğunlukla esneyerek az hasar görmesini sağlayan sismik izolasyon şartı getirilecek.
Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, kurum tarafından deprem bilgilerinin akıllı telefonlarda görülmesi için bir yazılım çalışması yapıldığını belirterek, “Mart ayı sonunda akıllı telefonlarda bu deprem bilgi sistemi devreye girecektir” dedi.
DEPREM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir’de son yıllarda Seferihisar bölgesi ve Gülbahçe fayında hareketliliğin arttığı uyarısı yaptı. Doğru atımlı bir fay olduğu için bu fayın mutlaka kırılmasını tamamlayacağını açıklayan Prof. Dr. Akçığ, yaptıkları çalışmalarla İzmir’in yeraltı özelliklerini avuçlarının içi gibi bildiklerini söyledi.
Kütahya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğünde deprem, Türkiye’nin Marmara, Ege, İçanadolu ve Akdeniz bölgelerinde de hissedildi. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ilk belirlemelere göre panik sırasında bir kişinin camdan atlayarak bir kişinin kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı. Depremde 122 kişi de yaralandı.