A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 11:17
Van'da geçen yıl 23 Ekim'de meydana gelen ve 644 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından 11 bin 214 artçı yaşandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin afetlerin ardından organize olma konusunda kendisini geliştirdiğini belirtti.
Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da yaşanan ve 644 vatandaşın yaşamını yitirdiği depremlerin, bölgede büyük hasara yol açtığını anımsatan Nurlu, başarılı iyileştirme çalışmaları sayesinde afet bölgesinde hayatın normale döndüğü ifade etti.
Nurlu, yaklaşık 17 bin kalıcı konutun büyük bölümünün, afetzedelere teslim edildiğine dikkati çekerek, “Yaşadığımız felaket hepimizi etkiledi. Bu bilinçle belli bir plan ve program çerçevesinde hareket edildiği sürece eminim ki bundan sonra olacak büyük bir depremi daha az can kaybı ve zararla atlatacağız” dedi.
Van depremi ilginç özelliklere sahipti
Depremin yer bilimleri camiası açısından ilginç özelliklere sahip olduğunu dile getiren Nurlu, türü, derinliği ve artçı aktivitesiyle üzerinde uzun yıllar çalışmalar yapılacağını kaydetti.
Nurlu, Van Depremi'nin afet yönetimi açısından da sürekli değerlendirildiğini belirterek, AFAD Başkanlığı'na bağlı Deprem Danışma Kurulu'nun 22 Ekim'de Van'da toplanarak, konuyla ilgili bildiri açıklayacağını bildirdi.
Aktivitenin çoğunluğu ilk 4 ayda
Geçen 1 yıllık sürede AFAD Başkanlığı'nca işletilen Ulusal Deprem Gözlem İstasyonları verilerine göre; bölgede 5'ten büyük 14, 4 ila 5 aralığında 192, 3 ila 4 arasında 2 bin 519, 3'ten küçük 8 bin 489 olmak üzere toplam 11 bin 214 artçı deprem meydana geldiğini anlatan Nurlu, şunları kaydetti:
“Bu depremlerin büyük çoğunluğu, 23 Ekim'i takip eden ilk 4 ay boyunca meydana geldi. Günlük deprem grafiğine bakıldığında deprem aktivitesinin ilk aylara göre oldukça azaldığı görülmektedir. AFAD Başkanlığı olarak 7 gün 24 saat deprem aktivitesini, Ulusal Deprem Gözlem Ağı tarafından izlenmekteyiz. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğiyle tedbirli olunmakta her zaman fayda olacağı bilinmelidir.”