Mühendislik haberleri sayfasında Mühendislik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 20140 Mühendislik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden biri de Mühendislik Fakültesi taban puanları 2023 oldu. İşte, Mühendislik Bölümleri tavan/ taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Mühendislik Fakültesi Taban PuanlarıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Artık Türk mühendisinin, Türk insanın kendine güveni geldi. Daha önce 'know-how' anlaşmaları kapsamında ürettiğimiz, geliştirdiğimiz, bakımını yaptığımız birçok ürünü artık kendimiz geliştiriyoruz. En güzel örneklerini Savunma Sanayii’nde görüyoruz” dedi.
#Fatih DönmezTürkiye’de yapılan yatırımlar sayesinde, 7 milyar saatlik tasarruf yapıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ayrıca yapılan projeler sayesinde yıllık tam 1 milyar litre yakıttan tasarruf var. Yatırım maliyetlerini düşündüğümüzde bunları karşılaştırdığımızda yatırım maliyetleri çok az kalıyor” dedi.
#Adil KaraismailoğluOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Quacquarelli Symonds (QS) bölümlere göre Dünya Üniversite Sıralaması’nda Petrol Mühendisliği okumak için dünyanın en iyi 11’inci okulu seçildi. Sıralamada 21 Türk üniversitesinin programları, ilk 200’de bulunuyor. Bunların 12’si mühendislik programlarından oluşuyor.
#OdtüTicaret Bakanlığı koordinasyonunda, ihracatçı birlikleri tarafından ilk olarak tekstil mühendisliği öğrenimine sağlanan burs programına gösterilen ilgi sonucu bu bölümlere yerleşen öğrenci sayısı artınca, sektördeki eğitimli iş gücü ihtiyacının karşılanması için verilen desteğin kapsamı daha da genişletildi.
#Ticaret BakanlığıSevgili mühendis adayı gençler; ülkemizin nadide mühendislik fakültelerinden birine girdiniz ve böylece hem kendiniz hem aileniz için şimdilik rahatlatıcı bir netice elde ettiniz. Henüz iyi bir puan almanın ve bir bölüme yerleşmenin mutluluğu ve tatmini içerisindesiniz. Çok güzel...
#MühendislikTürkiye’nin ilk robot kulübünün ilk kız takım kaptanı Belsu Seyran (18), azmi ve başarısıyla kendisine hayran bırakıyor. Mersinde 2011 yılında girdiği Darüşşafaka sınavını kazanan ve Türkiye'nin ilk Robot Kulübü Sultans Of Türkiye'nin ilk kız takım kaptanı olan Belsu Seyran, başarısıyla takdir topluyor. 15 yaşında girdiği Darüşşafa Robot Takımına 2 yıl sonra kaptan olan Seyran, ekibiyle birlikte 2019'da NASA sponsorlu ’İlham Veren Mühendislik’ ödülünü kazandı.
#NASAQS ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2020’yi açıkladı. Dünya üniversitelerinde alanlar; araştırma etkisi, atıf, akademik saygınlık ve işveren saygınlığı şeklindeki dört kritere göre sıralandı. 44 alanda yapılan sıralamada Türkiye mühendislikte öne çıktı. Türk üniversiteleri ayrıca arkeoloji, eğitim bilimleri, inşaat ve yapı ile maden ve madencilik mühendisliklerinde ilk 150 üniversite arasında yer aldı.
#QSGelecekçi eğitim sisteminin önemli disiplinlerini bir araya getiren STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) çocukların hayatı anlamasını ve daha başarılı olmasını sağlıyor. Doğan Egmont Yayınları, okul müfredatında da yer alan bu eğitimle ilgili dokuz kitap yayımladı. İşte STEM’in yapıtaşları...
#STEM2019 Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programlarına (2019-Mühendislik Tamamlama) yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, yerleştirme sonuçlarına 23 Eylül 2019 tarihinde saat 15.00’ten itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilirler.
#MühendislikÜniversite giriş sınavlarında bir zamanların parlak mesleği mühendislilk kontenjanlarının doldurulamayış sebebi, ülkede yatırımların durmuş olmasıdır. İnşaat sektörünün gerileyişi ve her önüne gelenin “Ben de mühendisim” diye konut inşaatına soyunmasıdır. 1950, 60 ve 70 yılların kuşakları yatırımlarla Türkiye’yi bezemişlerdir. Üstelik tesisleri yaparken, bunların nasıl yapıldığını da öğreniyorduk.
#Yazarİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ethem Görgün "Bu büyük İstanbul depremi değil. Ana kılçığın yanındaki tali, ikincil kollar böyle kırılarak önümüzdeki yıllarda da kuvvetle muhtemel devam edecek. Ama bizim büyük Marmara depremi diye tabir ettiğimiz deprem bu değildi. Çünkü burada fayların boyunu, kırmızılıklarını göz önüne aldığımız zaman 7'nin üzerinde yani 7.2-7.4 gibi bir depremin olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor. Ana kol üzerinde olmadığı için ikincil faylar ancak 5.8-6.2’lik depremlerle önümüzdeki yıllarda da kırılacaktır" dedi.
#İstanbulİstanbul’un deprem gerçeği bir kez daha kendini hatırlattı. Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki sarsıntı, kentteki yapı güvenliğini yeniden tartışmaya açtı. Uzmanlar, olası daha büyük depremlere karşı hazırlıklı olmanın yolunun bina güçlendirme ve modern yapı teknolojilerinden geçtiğini vurguluyor. Karbon elyaf takviyeleri, sismik izolatörler ve amortisör sistemleri gibi çözümler öne çıkıyor. Peki, kentsel dönüşüm kadar güçlendirme de güvenli yaşam için etkili bir alternatif olabilir mi?
#Bina GüçlendirmeDün İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, yapı güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Sarsıntının ardından birçok kişi yaşadığı binanın depreme dayanıklılığını sorgulamaya başladı. Uzmanlara göre, bir binanın sağlam olup olmadığını anlamanın en doğru yolu, uzmanlarca yapılan dayanıklılık testlerinden geçiyor. Ancak kamuoyunda, kolonların daire içinde yer alıp almadığı, binanın bitişik nizamda inşa edilip edilmediği ya da duvarlardaki çatlaklar gibi gözle görülür unsurlar da sıkça tartışılıyor. Bu sorular ve endişeler ışığında, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Ercan Yüksel, daha önce hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda konuya dair önemli bilgiler paylaşmıştı.
#İstanbul Depremiİstanbul'da peş peşe yaşanan depremlere ilişkin açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Marmara Denizi’nde faylar daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riski yok" dedi. Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan ise İstanbul'da bir süredir bekledikleri büyük depremin 6.2 şiddetindeki depremin olabileceğini belirterek, "Bugünkü depremle birlikte İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olma ihtimali de düştü" dedi.
#Şener Üşümezsoyİstanbul'da peş peşe yaşanan depremlere ilişkin açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Marmara Denizi’nde faylar daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riski yok" dedi. Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan ise İstanbul'da bir süredir bekledikleri büyük depremin 6.2 şiddetindeki depremin olabileceğini belirterek, "Bugünkü depremle birlikte İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olma ihtimali de düştü" dedi.
#İstanbulTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara, deprem bilincine yaptığı katkılarla pek çok kişinin gönlünde taht kurmuş bir isimdir. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet Meteİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul açıklarındaki 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, “Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi. Prof. Dr. Sözbilir, "Bu deprem büyük İstanbul depremi değil" dedi.
#İstanbulSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Organize sanayi bölgelerinde kurulacak lojmanlar, çalışanların memnuniyetini ve motivasyonunu artıracak, sanayimize güç kazandıracak. Lojman alanları şehrin mimari dokusuyla, şehirleşme planlarıyla uyumlu olarak inşa edilecek" dedi.
#OSBÜç çocuk annesi Lina, kapısına dayanıp kendisini tehdit eden eski eşini polise ihbar etti. Yapılan değerlendirmede Lina'nın eski eşinden bir daha şiddet görme riskinin "orta" seviyede olduğu belirlendi ve kadının mahkemeye yaptığı uzaklaştırma emri başvurusu reddedildi. Ancak üç hafta sonra Lina hayatta değildi. Peki bu korkunç son önlenebilir miydi?
#İspanya‘Cerrah’ isimli son romanıyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Aynı adlı romanından uyarladığı ‘Kerr’ filmi Türkiye’nin Oscar adayı oldu, ‘Tuhaf Zamanlar’ isimli sergisi açıldı… Son filmi IDEA bu ay İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi. Eserlerinde en çok işlediği konular; tuhaflıklar, kimlik problematiği, çağın akıl dışı durumları... Yazar, yönetmen, senarist, yapımcı, ressam Tayfun Pirselimoğlu ile buluştuk hem eski albümleri karıştırdık hem içinde bulunduğumuz ‘tuhaf dünya’ üzerine konuştuk…
#Tuhaf ZamanlarFestivalin Gabriel Mascaro imzalı “Mavi İz”i çok sevdim çünkü yaş geçtikçe insan yaşlanmıyor. Yaşama karşı pedallarımızı çevirmemiz gerekiyor, bu durum bizi daha çok genç ve özgür kılıyor. Bu temaları incelikle işleyen film, sinematografik taraflarıyla da dikkat çekiyor.
#KitapÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yıkılan Ebrar Sitesi'nin yerine Emlak Konut GYO güvencesiyle 775 konut inşa edildiğini bildirdi.
#Ebrar SitesiMülkiye’deki 75. yılında… Yetiştirdiği öğrencileri arasında büyükelçiler, bakanlar, başbakanlar var. Meşhur ‘Altmış Sekiz Kuşağı’, Mehmet Keçeciler, Abdülkadir Aksu, Murat Karayalçın, Hasan Celal Güzel sosyal politika derslerini ondan okumuş. Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları’nın Türkiye’de bilim dalı olarak gelişmesinde öncülük eden Prof. Dr. Ruşen Keleş ile eski albümleri karıştırdık.
#Ruşen KeleşProf. Dr. Mahmud Güngör kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1959 yılında Kars’ta doğan Prof. Dr. Mahmud Güngör, geniş bir akademik geçmişe sahiptir. Matematik ve inşaat mühendisliği alanlarında aldığı eğitimle dikkat çeken Güngör, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora çalışmalarını hidrolik alanında yapmıştır. Peki, Prof. Dr. Mahmud Güngör kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Prof. Dr. Mahmud GüngörYusuf Enes Gültekin, İstanbul Gelişim Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi. Geçtiğimiz yıl Tokat Erbaa Yılmaz Kayalar Fen Lisesi’nde takım arkadaşlarıyla birlikte geliştirdiği Vakum Özellikli Kombi Projesi, bu yıl ABD’de 75’incisi yapılacak Regeneron ISEF 2025 Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda teknolojik tasarım alanında yarışacak.
#Yusuf Enes GültekinSon yıllarda İspanya, uluslararası eğitim arayan Türk öğrenciler için hızla öne çıkan bir destinasyon haline geldi. Geleneksel olarak Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya, Türk ailelerinin öncelikli tercihleri arasında yer alsa da dikkate değer bir değişim yaşanıyor.
#EğitimSinema tarihinin en sevilen klasiklerinden biri, İkinci Dünya Savaşı'nın en inanılmaz olaylarından birini konu ediniyor. Peki Almanların "kaçılamaz" dediği savaş esirleri kampından kaçmayı başaran müttefik subaylarının inanılmaz hikâyesine odaklanan filmin ne kadarı gerçek? Birebir yaşayanlar anlattı...
#İkinci Dünya Savaşı