Mühendislik haberleri sayfasında Mühendislik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 19992 Mühendislik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden biri de Mühendislik Fakültesi taban puanları 2023 oldu. İşte, Mühendislik Bölümleri tavan/ taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Mühendislik Fakültesi Taban PuanlarıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Artık Türk mühendisinin, Türk insanın kendine güveni geldi. Daha önce 'know-how' anlaşmaları kapsamında ürettiğimiz, geliştirdiğimiz, bakımını yaptığımız birçok ürünü artık kendimiz geliştiriyoruz. En güzel örneklerini Savunma Sanayii’nde görüyoruz” dedi.
#Fatih DönmezTürkiye’de yapılan yatırımlar sayesinde, 7 milyar saatlik tasarruf yapıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ayrıca yapılan projeler sayesinde yıllık tam 1 milyar litre yakıttan tasarruf var. Yatırım maliyetlerini düşündüğümüzde bunları karşılaştırdığımızda yatırım maliyetleri çok az kalıyor” dedi.
#Adil KaraismailoğluOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Quacquarelli Symonds (QS) bölümlere göre Dünya Üniversite Sıralaması’nda Petrol Mühendisliği okumak için dünyanın en iyi 11’inci okulu seçildi. Sıralamada 21 Türk üniversitesinin programları, ilk 200’de bulunuyor. Bunların 12’si mühendislik programlarından oluşuyor.
#OdtüTicaret Bakanlığı koordinasyonunda, ihracatçı birlikleri tarafından ilk olarak tekstil mühendisliği öğrenimine sağlanan burs programına gösterilen ilgi sonucu bu bölümlere yerleşen öğrenci sayısı artınca, sektördeki eğitimli iş gücü ihtiyacının karşılanması için verilen desteğin kapsamı daha da genişletildi.
#Ticaret BakanlığıSevgili mühendis adayı gençler; ülkemizin nadide mühendislik fakültelerinden birine girdiniz ve böylece hem kendiniz hem aileniz için şimdilik rahatlatıcı bir netice elde ettiniz. Henüz iyi bir puan almanın ve bir bölüme yerleşmenin mutluluğu ve tatmini içerisindesiniz. Çok güzel...
#MühendislikTürkiye’nin ilk robot kulübünün ilk kız takım kaptanı Belsu Seyran (18), azmi ve başarısıyla kendisine hayran bırakıyor. Mersinde 2011 yılında girdiği Darüşşafaka sınavını kazanan ve Türkiye'nin ilk Robot Kulübü Sultans Of Türkiye'nin ilk kız takım kaptanı olan Belsu Seyran, başarısıyla takdir topluyor. 15 yaşında girdiği Darüşşafa Robot Takımına 2 yıl sonra kaptan olan Seyran, ekibiyle birlikte 2019'da NASA sponsorlu ’İlham Veren Mühendislik’ ödülünü kazandı.
#NASAQS ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2020’yi açıkladı. Dünya üniversitelerinde alanlar; araştırma etkisi, atıf, akademik saygınlık ve işveren saygınlığı şeklindeki dört kritere göre sıralandı. 44 alanda yapılan sıralamada Türkiye mühendislikte öne çıktı. Türk üniversiteleri ayrıca arkeoloji, eğitim bilimleri, inşaat ve yapı ile maden ve madencilik mühendisliklerinde ilk 150 üniversite arasında yer aldı.
#QSGelecekçi eğitim sisteminin önemli disiplinlerini bir araya getiren STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) çocukların hayatı anlamasını ve daha başarılı olmasını sağlıyor. Doğan Egmont Yayınları, okul müfredatında da yer alan bu eğitimle ilgili dokuz kitap yayımladı. İşte STEM’in yapıtaşları...
#STEM2019 Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programlarına (2019-Mühendislik Tamamlama) yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, yerleştirme sonuçlarına 23 Eylül 2019 tarihinde saat 15.00’ten itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilirler.
#MühendislikÜniversite giriş sınavlarında bir zamanların parlak mesleği mühendislilk kontenjanlarının doldurulamayış sebebi, ülkede yatırımların durmuş olmasıdır. İnşaat sektörünün gerileyişi ve her önüne gelenin “Ben de mühendisim” diye konut inşaatına soyunmasıdır. 1950, 60 ve 70 yılların kuşakları yatırımlarla Türkiye’yi bezemişlerdir. Üstelik tesisleri yaparken, bunların nasıl yapıldığını da öğreniyorduk.
#YazarUzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ekibi ile radar uydularından geliştirdiği yazılım olan Küresel Yer İzleme Sistemi ile İstanbul'un 2014'ten bu yana kentsel büyümesini inceledi. Prof. Dr. Kutoğlu, "Genellikle kıyı alanları muhafaza edilmiş, orada çok fazla bir değişim yok. Ama geri planlarda şehir, kuzey bölgesine doğru büyümüş. 10 yılda şehir baştan aşağı adeta yeniden yaratılmış. İstanbul'un metropol alanında yüzde 75 civarında bir değişim gözlüyoruz" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Örgü Kulübü, pek çok erkek öğrencinin yer aldığı 880 üyesi ile ‘örgü kadın işidir’ önyargısını yıkıyor. Geleceğin mühendislerinden bilenler bilmeyenlere örgü örmeyi öğretirken, ortaya çıkan ürünler de dezavantajlı köy okullarına ve deprem bölgesine gönderiliyor.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de öğrenciler boş zamanlarında bir araya gelip örgü örüyor. 880 üyesi olan ve aralarında pek çok erkek öğrencinin de yer aldığı İTÜ Örgü Kulübü’nde bilenler bilmeyenlere örgü örmeyi öğretir ve harıl harıl başlıklar, çoraplar, kaşkollar ya da kazaklar üretilirken ‘örgü kadın işidir’ önyargısı da yerle bir oluyor. Kulüp faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünler ise dezavantajlı köy okullarına ve deprem bölgesine gönderiliyor.
#İTÜBu cümle, Dr. Türkan Yılmaz’ın (72) hayatında unutulmaz bir dönüm noktası olmuş. Almanya’daki bir profesörün ona sarf ettiği bu sözlere rağmen, Yılmaz soyadı gibi yılmamış ve sosyal bilimlerde doktorasını yaparak tüm önyargılara adeta bir ders vermiş.
#Dr. Türkan YılmazOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Uysal, ilk okuldan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerine uzanan eğitim hayatı boyunca her kademeyi hep birincilikle bitirdi. Stanford’daki doktorasının ardından MIT’de ders vermeye başlayan Uysal 2006 yılında Türkiye’ye döndü. Meslektaşları onun bu dönüşünün ‘akademik intihar’ olduğunu söyleseler de o ulkesine bir borcu olduğunu düşünüyor ve bu borcu ödemek istiyordu. Uzayda artan veri trafiğini taşıyabilecek haberleşme ağı altyapısı için yaptığı çalışmalar sayesinde geçtiğimiz aylarda ‘Nobel öncesi ödül’ olarak görülen ERC Advanced Grant desteği kazanan Prof. Dr. Elif Uysal ODTÜ’de öğrencilerini geleceğin dünyasına hazırlamaya devam ediyor.
#ODTÜCumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye halkının tüm unsurlarının olduğu gibi Kürtlerin de milli devletidir. Türkiye Yüzyılı; Türk ve Kürt yüzyılıdır. Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti Devletini sahiplenmeleri hem hakları hem yükümlülükleridir. Beklenen, Kürtlerin devletleriyle daha fazla bütünleşmesidir" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı BaşdanışmanıOrtadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıSpotify’ın ‘en çok dinlenen müzikler’ listesinin zirvesinde yer alan şarkılar, ‘Romantik müzikler nereye gitti?’ tartışmasını başlatmıştı. Yılın son pazar gününde ‘pop müzik arkeoloğu’, nostaljik yıldızların yapımcısı Hakan Eren ile arşivinde yolculuğa çıktık; hem kendi hikâyesini dinledik hem Gönül Yazar’dan Ajda Pekkan’a 1970’lerin prenseslerini konuştuk...
#Hakan ErenTBMM Genel Kurulu’nda devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.
#TBMM Genel KuruluDünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Teknoloji Yarışmaları, 2025 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknoloji ve inovasyon tutkunu katılımcıları bir araya getiriyor. 2023 yılında ilk kez düzenlenen TEKNOFEST Robolig Yarışması bu yıl da KKTC’de “Robolig Mavi Vatan” temasıyla ortaokul ve lise öğrencilerine robotik, elektronik ve kodlama dünyasının kapılarını aralıyor. T3 Vakfı’nın öncülüğünde hayata geçirilen bu ilham verici yarışma, gençlerin mühendislik yeteneklerini geliştirmelerine ve geleceğin teknolojiye yön veren liderleri olarak yetişmelerine olanak tanımayı amaçlıyor.
#TEKNOFESTABD’nin Nevada Çölü’ndeki 51. Bölge, yıllardır gizli askeri teknolojiler ve dünya dışı varlıklarla ilişkilendirilen komplo teorilerinin merkezi oldu. Bölgenin tam olarak ne tür faaliyetlere ev sahipliği yaptığı konusunda çok az bilgi bulunuyor. Ancak açıklamalara göre 51. Bölge ile ilgili sınırlamaların kalkacağı ve 2025 yılında bölgenin sırlarının ortaya çıkacağı iddia ediliyor. İşte detaylar…
#51. Bölgeİçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ve Helal Akreditasyon Kurumu'na personel alım ilanları ile Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Kadro İhdas edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
#İçişleri BakanlığıCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye'nin önceliği her zaman Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması olmuştur. Türkiye, Suriye topraklarında herhangi bir siyasi mühendislik yahut etnik tefrika çabasına katiyen müsamaha göstermeyecektir." ifadesini kullandı.
#Fahrettin AltunAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Suriye'yi bölüp parçalamak isteyenler, orada mazlumları katleden bir diktatörlüğe hep yıllarca destek oldular. Ve 60 yılın sonunda o diktatör devrildi. O mazlumların ahı tuttu. Suriye'de gelişen bu durum karşısında bütün dünya Türkiye'nin dış politikasını takdir ediyor. Türkiye bölgede hesaba katılmadan hiçbir yapılanmanın mümkün olamayacağını bütün dünya anlamış bulunuyor" ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarBursa’da yaşayan ve Ultralight Pilot Lisansı (UPL) almak için uçuş eğitimine başlayan lise 11’inci sınıf öğrencisi Defne Özcan (16), Türkiye’de solo uçuş gerçekleştiren en genç kadın pilot adayı oldu. Tek motorlu kırmızı uçağıyla ilk solo uçuşunu yapan Defne Özcan, gökyüzündeki deneyimini anlatarak, “Cumhuriyet’in 101’inci yılında böyle bir uçuşu gerçekleştirmek, en genç kişi olarak tarif edilemez. Çok güzel bir duyduydu. İlk Türk Kadın Pilot Sabiha Gökçen'in yolundan gidiyorum” ifadelerini kullandı.
#BursaTürkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Platform Çalışmaları 4’üncü Ulusal Öğrenci Kongresi ‘Hafıza ve Mekan' teması ile başladı. Açılışta konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, "Platform çalışmalarımıza üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve doktora öğrencileri başvuru yapabilir. Özellikle kız öğrencilerimizin fırsat eşitliğini, eğitim imkanlarını ön plana almak bizim için çok önemli. Kongreyi hem toplumsal hem uluslararası boyuta taşımayı temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#TÜRGEVBotaş engelli personel alımı başvuru detayları yayınlanan ilanla belli oldu. Botaş personel alımı adalet, muhasebe ve vergi uygulamaları birimleri için ön lisans mezunu 30 engelli, üniversitelerin inşaat, makine, bilgisayar, yazılım, bilişim sistemleri, elektrik-elektronik, kontrol ve otomasyon, elektronik haberleşme gibi mühendislik bölümlerinden ön lisans ve lisans mezunu 232 kişi alınacak. Peki, Botaş 232 engelli personel alımı ne zaman, şartları neler? İşte BOTAŞ engelli personel alımı başvuru detayları...
#BOTAŞCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye, Türkiye’den daha büyüktür. Millet olarak ufkumuzu 782 bin kilometrekareyle sınırlandıramayız. İnsan nasıl kaderinden kaçarak kurtulamazsa, Türkiye ve Türk milleti de mukadderatından kaçamaz, saklanamaz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan