İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kuruluşunun 250’nci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor. İTÜ, yeni akademik yılında ‘Geleceği Dönüştür’ mottosuyla mühendislik eğitimine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. 250’nci Yıl Etkinlikleri Tanıtım Toplantısında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Hedeflerimiz doğrultusunda “Geleceği Dönüştürürken” üniversitemizin vizyonunu ortaya koyan üç temel başlıktan hareket edeceğiz. Bunlar; aktif öğrenme, etki odaklı Ar-Ge, teknolojik ve dijital dönüşüm modelleri. Esasında, son yıllarda yaptığımız birçok çalışmayla bu vizyonumuzun altyapısını ortaya koyan adımları da atmış bulunduk” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiKPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumu tamamlanırken, sınavda çıkan sorular adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. Bunlardan en çok merak edileni ise Mühendishane-i Bahri Hümayun'u kim kurdu sorusu oldu. Sınavda soruları yanıtlamaya çalışan memur adaylarının zorlandığı konulardan biri olan sorunun yanıtı ve Mühendishane-i Bahri Hümayun hakkında bilgiler haberimizde...
#Mühendishane-İ Bahri HümayunDeniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Deniz Harp Okulunun tanıtımı amacıyla basın turu düzenlendi. Basın turu, Harp Okulu Müzesi'nin gezdirilmesiyle başladı. Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Kemalettin Gür, bir basın mensubunun, “Bu çalışmanın, bir imaj tazeleme amacı var mı?” sorusuna da “Böyle bir endişemiz yok. İmaj tazelemekle ilgili bir endişemiz yok. Biz 1773'ten beri varlığını sürdüren bir kurumuz. 1773'te mühendisliği bu ülkeye getiren çok köklü bir kurumuz. Bizim imajımız her zaman yüksek” yanıtını verdi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Deniz Harp Okulunun tanıtımı amacıyla basın turu düzenlendi. Basın turu, Harp Okulu Müzesi'nin gezdirilmesiyle başladı. Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Kemalettin Gür, “Atatürkçü, demokratik, laik, insan haklarına saygılı, güçlü, denizciliği bir yaşam tarzı olarak benimsemiş genç deniz subaylarını vatanın ve donanmanın hizmetine sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’u kimin kurduğu merak ediliyor. KPSS genel yetenek genel kültür testi bugün düzenlendi. Sınav saat 10:15’te başladı. KPSS lisans oturumuna giren adaylar soruların yanıtlarını merak ediyorlar. Peki, Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’u kim kurdu?
#Mühendishane-İ Bahr-İ HümayunMASAMDA her zaman bulunan sözlüklerden biri de Redhouse Sözlüğü’dür. İngilizce–Türkçe/Türkçe–İngilizce sözlüğe sık sık başvurmamın sebebi, birçok kavramı, bugün artık Türkçede bile az kullanılan terim ve ifadeleri içermesidir. Ayrıca bizim gibi dil devrimi yaşamış bir ülkenin, bu tür sözlüklere çok daha fazla gereksinim duyduğu kanısındayım. Çünkü bugün kullandığımız birçok Osmanlıca sözcüğü ve karşılığını Redhouse’ta bulabilirsiniz...
#Doğan Hızlanİkinci Meşrutiyet sonrasında, Türkiye'de özel okul sayısında bir patlama yaşandı. Batı tarzı eğitim vermeye çalışan bu okulların en büyük sıkıntıları, kendilerine ait binaları olmamasıydı. O senelerin gözde okulları sayılan 'Hadika-i Hidayet' ve 'Numune-i Fazilet Mektepleri' bu hayalet okulların sadece ikisiydi.