Türkiye’de araç sahiplerinin yılda iki defa olmak üzere devlete ödemekle yükümlü olduğu MTV, 2016'da yeniden değerleme oranı olan yüzde 5.58 zamlandı. Motorlu Taşıt Vergisi neye göre hesaplanır? MTV ödemeleri nasıl yapılır? İşte detaylar...
#Motorlu Taşıt Vergisi Neye Göre HesaplanırMotorlu Taşıt Vergisi tarifesine göre; MTV tutarları 2016 yılına ait vergi, harç ve cezalarına ilişkin tebliğlerin yeniden değerleme oranı olan yüzde 5.58 zamlandı. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ne kadar arttı? 2016'da MTV ne kadar olacak? MTV hesaplama nasıl yapılır? MTV, 2016'da yüzde kaç zamlandı? İşte detaylar...
#Motorlu Taşıt VergisiBazı borçları kapsayan yeniden yapılandırma başvuruları vatandaşların gündeminde yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek?
#Yeniden YapılandırmaHazine ve Maliye Bakanlığının tebliğine göre, düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular, 31 Ağustos gün sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunacak. Yapılandırılan borçların azami 18 eşit taksitte ödenmesi imkanı bulunuyor. İlk taksit ödeme süresi 30 Eylül mesai saati bitiminde sona erecek.
#Borç YapılandırmaSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMMEkim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla vatandaşın 2015 yılında ödeyeceği vergi ve cezalardaki artış oranı da belli oldu. Trafikten cep telefonuna, emlaktan taşıta, fiş almamadan iletişim vergisine kadar onlarca kalem vergi ve cezası yüzde 10.11 oranında artacak. Yeni artışlarla birlikte kırmız ışıkta geçmenin cezası 189 liraya, motorlu taşıtlar vergisi 537 liradan 591 liraya yükselecek. İşte 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni vergi, cezalar ve harçlar…
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 bütçesini açıklarken ‘güncelleme’ sözüne açıklık getirdi. ‘Güncelleme’yi motorlu taşıtlar ve cep telefonu ÖTV zamları için değil sadece sigaradaki artış için kullandığını anlatan Şimşek, “Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV artışlarının ardından yaptığı 'zam değil güncelleme' sözlerine açıklık getirdi. Konuşmasında sadece tütün ürünlerindeki maktu vergi ve alkollü içeceklerdeki artış için güncelleme kelimesini kullandığını söyleyen Şimşek, "biz diğerleri için açık açık vergi artışı lafını kullandık. Sanki zamları gizliyormuş gibi güncelleme kelimesini kullandığım iddiaları beni çok üzdü. Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu" dedi. Şimşek, ekonomideki duruma göre yeni vergi artışlarının gündeme gelebileceği sinyalini de verdi.
Model yılı 1985 ve daha eski otomobil, motosiklet, otobüs, kamyon gibi taşıtlarını 31 Aralık 20112 tarihine kadar il özel idarelerine bedelsiz teslim eden araç sahiplerinin motorlu taşıtlar vergisi borcu ile bu vergiye ait gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, başta akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ve öğrenci harçları olmak üzere pek çok alanda “fahiş zam” yapıldığını savunarak, “Tüm zamlara karşı tüketimden gelen tüketmeme hakkımızı kullanalım. 4-6 Eylül'de akaryakıt almayalım” dedi.
Devlet, yeni yılda vergide umudunu katma değer vergisi (KDV) ile özel tüketim vergisine (KDV) bağladı. Yeni yılda Hazineye girecek her 3 liralık verginin yaklaşık 2 lirası, bu iki vergiden gelecek. 2005'te ÖTV gelirleri yüzde 29.1, KDV gelirleri de yüzde 19.6 oranında artacak.