Vatandaşla alay etmedim vergi artışını gizlemedim

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşla alay etmedim vergi artışını gizlemedim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2011 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 bütçesini açıklarken ‘güncelleme’ sözüne açıklık getirdi. ‘Güncelleme’yi motorlu taşıtlar ve cep telefonu ÖTV zamları için değil sadece sigaradaki artış için kullandığını anlatan Şimşek, “Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek” dedi.

Haberin Devamı

ÖZEL Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı açıklanırken kullandığı ‘güncelleme’ sözüne açıklık getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu ifadenin ne vatandaşla alay etmek ne de vergi artışını gizlemek gibi bir amacı olmadığını savundu.
Ocak-Eylül 2011 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2011 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında bilgi verdiği basın toplantısında, ‘güncelleme’ sözüne de açıklık getiren Mehmet Şimşek, şöyle konuştu:
Gizlemek için kullanmadım
Orta Vadeli Programı (OVP) açıklarken KKDF’deki artıştan bahsettim. Ben orada gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiştim. Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım. Ben vergi artışlarından da bahsettim.
Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu da söyledim. Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Bu çerçevede yansıtıldı, doğrusu ben üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar yazıldı; bu doğru değil.
Motorlu taşıtlarda vergilerde artış yaptık. 1600 cc’ye kadar olan araçlarda hiç ÖTV artışı olmadı. Türkiye’de 1600 cc üzerindeki taşıtların yüzde 93’ünün. Biz cari açığı azaltmak için bunu bir tedbir olarak ortaya koyduk. Bunun amacı cari açığı azaltmaktır. Ben burada güncelleme kelimesini kullanmadım.
Amaç, ithalatı sınırlamak
2009 yılında 16 milyon, 2010 yılında 14.5 milyon, 2011 yılının ilk 6 ayında ise 9.5 milyon cep telefonu ithal edildi. Cep telefonundaki ÖTV artışının bir tek amacı var, bu da ithalatı sınırlamaktır. Ben bunu ifade ettim. Motorlu taşıt ve cep telefonundaki artışları ifade ettim. Ben bundan birkaç gün önce de motorlu taşıt ve cep telefonundaki ÖTV artışını bir vergi artışı olarak ben ifade ettim.
İfade etmediğimiz konu; ‘tütün ürünlerindeki ÖTV artışı 2.65’den 2.90’a çıktı’ dedim. Bu maktu artışların bir ‘güncelleme’ olarak görülmesi gerektiğini ifade ettim. Türkiye’de sigara üretiminde kullanılan tütünün yüzde 80’i ithal. Ben onu cari açığa tedbir olarak koymadım. OVP hedeflerine ulaşmak için bir takım vergi artışlarını yaptık. Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu.

Haberin Devamı

Vergide kapı hep açık, aşağı ya da yukarı düzenleme olabilir

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı, 2012’de global ekonomik konjonktüre ve orta vadeli hedeflere göre vergilerde aşağı ya da yukarı doğru düzenlemelerin olabileceğini söyledi. Şimşek, “Kapıyı açık bırakmak lazım” dedi. Şimşek, küresel ekonomide büyük bir belirsizliğin olduğunu, dolayısıyla hiçbir zaman, “Şu olmayacak, bu olmayacak” şeklinde bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Şimşek, şöyle konuştu: “Biz kamu olarak ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Gönül ister ki bu vergi artışları hiç olmasın, ama yaptığımız vergi artışlarına bir bakın. Otomotivde; Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 93’ünde bir vergi artışı yok. Sadece üst segmentte, lüks otomobilde var. 2012 yılında da global ekonomik konjonktüre göre, Türkiye’nin OVP hedeflerini gerçekleştirmek üzere aşağı veya yukarı yönlü düzenlemeler olabilir. Ancak şu an itibariyle bizim öngörümüzün, daha çok maktu vergilerin yeniden değerleme oranına göre artırılması şeklinde olacağını söylemiştim. Tabii ki oturup bizim, harcamalarımızı sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmemiz lazım. Yani bu konuda kapıyı açık bırakmak istiyorum. Herhangi bir şey söylemiyorum. Ben sadece diyorum ki önümüzdeki dönemde global ekonomik şartlara ve Türkiye’nin ekonomisine bağlı olarak gerekli aşağı veya yukarı doğru düzenleme yapılabilir.”

Haberin Devamı

Bütçe 28 yıl aradan sonra ilk kez 2010’da fazla verdi

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Eylül 2010 döneminde 21.3 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın aynı döneminde 234 milyon lira artıya geçtiğini, böylece bütçenin ilk 9 ayda 28 yıl aradan sonra ilk defa fazla verdiğini açıkladı. 2012 bütçesini açıkladığı toplantıda, bu yılın ilk 9 aylık sonuçlarını da paylaşan Şimşek, şu bilgileri verdi:
Bütçemiz bu yılın ilk 9 ayında küçük de olsa bir fazla vermiştir. Böylece bütçemiz ilk 9 ayda 1984 yılından bu tarafa, yani 28 yılından aradan sonra ilk defa fazla verdi.

Orta Vadeli Program’da öngördüğümüz gibi yıl sonunda bütçe açığının 22.2 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz. Fakat biz altyapı yatırımlarına ilaveten 9.1 milyar lira ödenek veriyoruz. Bir de hak edişler bu dönemde yoğunlaşıyor. Bunun bir sonucu olarak yılı 22.2 milyar liralık bir açıkla kapatacağız.

Haberin Devamı

Ocak-eylül döneminde faiz dışı fazla, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 katına çıkarak 35 milyar liraya ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!