Ticaret Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti’ ile ilgili çatı yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Satıcı ve alıcıları yakından ilgilendiren yönetmelik kapsamında sıfır ve ikinci el araç satışındaki tüm şartlar net bir şekilde belirlendi. Düzenlemede, vergileri ödenen sıfır aracın fiyatının arttırılamaması, ön siparişte yüzde 10’dan fazla kapora alınmaması, ikinci elde güvenli ödeme sisteminin kullanılması, ikinci el araçlara garanti verilmesi gibi tüketiciye yönelik birçok önemli şart yer alıyor.
#TİCARET BakanlığıMotorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te önemli değişiklikler yapıldı. Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. İkinci el otomobil ticaretinde garanti süresi ve kapsamından, yetki belgesine, ekspertiz sorumluluğundan 6 ay 6 bin kilometre şartına kadar detaylar yönetmelikte yer aldı.
#Motorlu Kara TaşıtıA noktasından B noktasına gitmeye çalışırken küresel ısınmayı ne kadar etkiliyoruz? Her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim kriziyle mücadele için pek çok çözüm üzerine düşünüyoruz. Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımına karşı "çevreci" seçeneklerle büyük farklar yaratmak mümkün...
#İklim KriziSON yıllarda bildiğiniz gibi Türkiye’de otomobil satışlarında ağırlığı ‘filo şirketleri’ aldı. Yani perakende de otomobil satışları düşerken, filo oranları yüzde 60’ları aştı, bazı markalarda yüzde 70’leri bile geçti. Bir bakıma otomobil pazarını son 3-4 yıldır filo şirketleri domine ediyor. Şirketler satın alma maliyeti yerine kiralamaya dönünce, filonun oranı hızla yükseldi.
#Gino BottaroOtomobil ve cip vergileri 8 milyonu aşkın vatandaşı ilgilendirdiği ve her yıl değiştiği için, okuyucularımız o yılın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarlarını ve ‘indirimli vergi avantajını’ her yıl sorarlar, biz de açıklarız...” Yukarıdaki başlık ve ifadeler, sevgili Şükrü KIZILOT hocamıza ait.
Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla vatandaşın 2015 yılında ödeyeceği vergi ve cezalardaki artış oranı da belli oldu. Trafikten cep telefonuna, emlaktan taşıta, fiş almamadan iletişim vergisine kadar onlarca kalem vergi ve cezası yüzde 10.11 oranında artacak. Yeni artışlarla birlikte kırmız ışıkta geçmenin cezası 189 liraya, motorlu taşıtlar vergisi 537 liradan 591 liraya yükselecek. İşte 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni vergi, cezalar ve harçlar…
2009’un son günü vergi artışları arka arkaya yağmur gibi yağdı. Yan tarafta ayrıntılı olarak okuyacağınız gibi, akaryakıt ürünleri, sigara ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artırıldı. ÖTV’nin de yüzde 18 KDV’si alındığı için, vergi artışının yansıması, daha yüksek oranda oldu. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi ve harçlar da Bakanlar Kurulu Kararı ile artırıldı.
Yeni yıl ile birlikte motorlu taşıtlar vergisi de yüzde 7.2 oranında artıyor. Üç yaşına kadar olan otomobillerde vergi silindir hacmine göre 351 YTL ile 12 bin 697 YTL arasında değişirken, vergi miktarlarındaki artış 23 YTL ile 852 YTL arasında gerçekleşecek.