Güncelleme Tarihi:
Uygulamadan yararlanmak isteyenler için söz konusu şartların yerine getirilerek 'Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi' alınması gerektiğini belirten Türkiye Turing Otomobil Kurumu'nun Triptik Müdürü Ragıp Karagöz Hürriyet'in sorularını yanıtladı.
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (Y.T.G.G.K) nedir? Bu karneyi kimler alabilir?
Y.T.G.G.K. Türkiye'de çalışma, öğrenim ve emeklilik amaçlı ikamet eden yabancıların, yurt dışında kendi adlarına tescilli araçlarını, Gümrük Vergisi, KDV ve Özel
Yurt dışından getirilecek araç ile ilgili bir yaş sınırlaması var mı?
Y.T.G.G.K. kapsamında getirilecek araçlar ile ilgili bir yaş sınırlaması yok.
Yurt dışından bir yakınının getirdiği taşıtı Türkiye'de bir başkası kullanabilir mi?
Getirilecek taşıt mutlaka, yurt dışında karne sahibinin ismine tescilli olmalıdır. Başkasının adına kayıtlı olarak gelen taşıtın, kanunlar gereği Türkiye’de Y.T.G.G.K. ile kullanılması mümkün değil.
Yurt dışından getirilen sağdan direksiyonlu taşıtlar YTGGK ile Türkiye'de kullanabilir mi?
9 Eylül 2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan İçişleri Bakanlığı Yönetmeliği'ne göre sağdan direksiyonlu taşıtlar bu yöntemde kullanılabilmektedir.
Y.T.G.G.K. ile ilgili gerekli evraklar nelerdir?
Gerekli belgeler için http://www.turing.org.tr/tr/mavikarne.asp linkinden web sitemizin ilgili bölümü ziyaret edilebilir.
Getirilen araç için vergi ödemek gerekiyor mu?
Y.T.G.G.K. kapsamındaki taşıtlar için Gümrük Vergisi, ÖTV ve KDV muafiyeti var. Ancak bu statüdeki taşıtlar için de her yıl Ocak ve Temmuz ayları
Y.T.G.G.K. muhteviyatı taşıt ile yurt dışına seyahat edilebilir mi?
Alınan Y.T.G.G.K.‘nın geçerlilik süresi aşılmadıkça Türkiye’ye tescilli diğer taşıtlardan farksız olarak yurt dışına çıkılabilir. Ancak Gümrüklerden Geçiş Karnesi zorunluluğu bulunan (Suriye, İran, Pakistan, Hindistan vb. gibi) bazı ülkelere çıkabilmek için ilave teminat bırakılması gerekiyor.
Türkiye’den Y.T.G.G.K. ile kullanabilmek için sıfır taşıt alınabiliyor mu?
Taşıtın mutlaka yurt dışında karne sahibi adına tescilli olması gerekiyor. Bu sebeple Türkiye’den alınacak olan taşıtlar bu kapsama girmemektedir.
MA – MZ plaka ne demektir?
Y.T.G.G.K. kapsamında geçici ithal edilen taşıtlar ile yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den satın aldıkları taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nce bu harf serisini taşıyan plakalar veriliyor.
Y.T.G.G.K. kapsamındaki taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?
Y.T.G.G.K. kapsamında girişi yapılacak taşıtlara kişinin ikamet tezkeresi ve çalışma izni süreleri göz önünde bulundurularak 24 ayı geçmemek üzere süre verilmektedir.
Y.T.G.G.K. süre uzatımı nasıl yapılır?
Y.T.G.G.K. kapsamında girişi yapılan taşıtın süresinin uzatılabilmesi için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin yeterli sürelerinin olması ve gerekli diğer belgeler ile birlikte en yakın Turing bürosuna başvurulması gerekir.
Y.T.G.G.K. süresinin yenilenmesi için Turing’e müracaatta bulunmanın dışında, yapılması gereken başka bir şey var mıdır?
Turing, ortalama 1 ay içinde kişinin kayıtlı adresine süre uzatım onayını iletecektir. Adrese gönderilen uzatım onay belgesi ile birlikte en yakın Gümrük Müdürlüğü’ne gidilerek, uzatımın karneye işletilmesi yeterlidir.
Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi gibi belgelerin sürelerinin uzatımındaki gecikmeler sebebiyle taşıta verilen süre dolarsa ne yapılması gerekir?
Yapılan başvuruların sonuçlanmaması durumunda en yakın Turing bürosuna ilgili süre uzatımına ilişkin belgeler ile birlikte bir mazeret dilekçesi verilmesi yeterlidir.
Eşi yabancı uyruklu olanlar, eşleri için Y.T.G.G.K. alabilir mi?
Türkiye’de çalışıyor ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi kapsamında, bir yerde öğrenci ise okulundan alacağı öğrenim belgesi ya da emekli ise, emekli olduğuna dair konsolosluktan onaylı belge ile en yakın Turing bürosuna başvurarak Y.T.G.G.K. alınabilir.
Y.T.G.G.K. kapsamındaki aracı Türkiye'de bırakarak yurt dışına çıkılması mümkün mü?
Gümrük ambarına bırakılan araç orada ne kadar süre kalabilir?
Ambara bırakılan araçlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 1 ay kalabilir. Bu sürenin uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar için tasfiye hükümleri uygulanır.
Gümrük ambarına geçici olarak bırakılan bir taşıt için ne kadar park ücreti ödenmesi gerekir?
Söz konusu ambarlar işletici kuruluşlarca çalıştırıldığından, bununla ilgili gümrük idaresinin işletici kuruluşundan bilgi alınması gerekir. Ancak bu tutar genellikle ortalama bir günlük otopark ücreti kadardır.
Bu statüdeki araçları Türkiye’de araç sahibinden başka kimler tarafından kullanabilir?
Y.T.G.G.K. kapsamında getirilen taşıtlar Türkiye’de taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar), özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik kişi tarafından ve yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca kullanılabilir.
Yurt dışında eşinin adına tescilli bir taşıt için yabancı kişi Y.T.G.G.K. alabilir mi?
İlgili mevzuatta; “Turistik kolaylıklardan istifade edilerek programa kaydedilmek suretiyle geçici ithali yapılan taşıtların bir başkasına mülkiyet devri yapılamaz. Ancak, bu kapsamda getirilen taşıtın Y.T.G.G.K.’ya kayden taşıt ithal etme hakkı bulunan aile ünitesine dâhil bir başkasına mülkiyet devrinin yapılması mümkündür” denilmektedir. Mülkiyet devri, diplomatik temsilcilik onaylı olarak hazırlandıktan sonra, kişi kendi adına geçirdiği taşıta Y.T.G.G.K. alabilecektir. Bu durumun sadece eşler arasında olabileceğini hatırlatmak isterim.
Y.T.G.G.K. kapsamındaki araç Türkiye’de satılabilir mi?
Y.T.G.G.K.‘ne kayden ithal edilen taşıtların yine aynı şekilde taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devir işleminin yapılabilmesi, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülke toprağı sayılan elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresi denetimine alınması hâlinde mümkündür. Ancak bu taşıtların Türk vatandaşlarına satışı mümkün değildir.
Y.T.G.G.K. kapsamında kaç tane araç getirilebilir?
Bu statüde sadece 1 motorlu taşıt getirilebilir.
Çifte vatandaşlığı olanlar Y.T.G.G.K. kapsamında taşıt getirebilir mi?
Hayır. Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.
Yurt dışında kendi sahibi/ortağı olduğu şirket aracına Y.T.G.G.K. alınabilir mi?
Hayır. Şirket adına tescilli taşıtlar için Y.T.G.G.K. düzenlenemez.
Türkiye’de Y.T.G.G.K. ile sokulan taşıt, kişi Türk vatandaşlığına geçtikten sonra da kullanılmaya devam edilebilir mi?
Türk vatandaşlığına geçildikten sonra bu yöntemde taşıt bulundurma hakkı sona ermektedir. Vatandaşlığa geçişin ardından 1 aylık süre içinde taşıt kişinin üzerinden düşürülmelidir.
Mavi Kart sahipleri Y.T.G.G.K. kapsamında taşıt getirebilir mi?
Mavi Kart sahipleri diğer belgeleri eksiksiz ibraz etmek şartıyla Y.T.G.G.K. ile taşıt getirebilirler.
Mavi Kart sahiplerinin Çalışma izni ve ikamet tezkeresi almalarına gerek yok. Bunlar olmadan Y.T.G.G.K. alabilirler mi?
Çalışan Mavi Kart sahipleri, Çalışma Bakanlığı’ndan Çalışma İzni yerine bağlı oldukları SGK ’dan resmi bir yazı ile çalıştıklarının ispat etmek durumundadırlar. Son değişikliklerden sonra Mavi Kartlıların ikamet tezkeresi almalarına ise gerek yoktur.
Y.T.G.G.K. için verilen teminat ne zaman iade alınabilir?
Teminat, ilgili taşıt daimi olarak yurt dışı edildiğinde ya da satıldığında iade edilmektedir.
Y.T.G.G.K. kapsamında getirilecek taşıtın teminat bedeli nasıl öğrenilebilir?
Taşıt teminatları aracın yaş, model ve motor hacmine göre değişiklik göstermektedir. Getirilmek istenilen taşıtın bilgileri triptik@turing.org.tr adresine gönderildiğinde teminat öğrenilebilir.
Taşıt teminatı belirlenirken hangi kıstaslar göz önüne alınmaktadır?
Ülkemizdeki vergi sisteminde taşıt vergileri, taşıtın mal bedeli, motor hacmi ve model yaşına bağlıdır. Taşıt kıymeti yükseldikçe, modeli sıfıra yaklaştıkça ve motor hacmi büyüdükçe teminatı artacaktır.
Teminat olarak banka teminat mektubu verilebilir mi?
Y.T.G.G.K. teminatı banka teminat mektubu veya nakit (Türk Lirası, Amerikan Doları ya da Avrupa Para Birimi) olarak kabul edilmektedir. Teminat mektupları Türkiye’de şubesi bulunan bütün bankalardan, kurum mektup örnek metnine bağlı kalınarak verilebilir.
Nakit teminatlar hangi bankalara yatırılmaktadır?
Turing hesapları için http://www.turing.org.tr/tr/mavikarne.asp linkinden web sitemiz ziyaret edilebilir
Teminatların, taşıtın değeri azaldığı için yıllık olarak değiştirme imkânı veriliyor mu?
Y.T.G.G.K. kapsamında girişi yapılan taşıtlar, giriş yapılan tarihteki değerleri üzerinden vergilendirildiğinden, aynı karne kullanıldığı sürece teminatın taşıt değer düşüşüne bağlı olarak düşürülmesi mümkün değildir. Fakat mevcut Y.T.G.G.K. ve tescili ile ilişiği tamamen kesilip tekrar giriş yapılması durumunda, yeni giriş tarihindeki teminata bu değer düşüşü yansıtılabilir.
vbagci@hurriyet.com.tr
YARIN:
ARAÇ GETİRMEYE KARAR VERDİNİZ, SIRASIYLA HANGi iŞLEMLERİ YAPMANIZ GEREKİYOR?