İngiltere’de Cambridge Üniversitesi'nde ‘besin intolerans’ eğitimi alan profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, memleketi Eskişehir’de yetiştirmeye başladığı mor patates ekimini Anadolu topraklarında yaygınlaştırmaya çalışıyor. Amasya’ya gelip giydiği şalvarla traktörün direksiyonuna geçen evli ve 2 çocuk annesi Kuşçu, İnka kral ile kraliçelerinin yiyeceği olduğunu belirttiği şifa deposu mor patateslerden ekti.
#AmasyaPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkMutfağın en mütevazı kurtarıcısı patatesin, içine giremeyeceği yemek neredeyse yok. İngilizler balık yanında cipsini yiyor, İspanyollar tortilla denen omletini çok seviyor. İtalyanlar hamur yapıp açıyor. Bizim de elimiz boş değil elbette. İzmir’de tavada zıplata zıplata pişirilen patates hoplatma, tadanı fethediyor.
#PatatesTavada pişen parmak kesim anne patatesi, bol yağda kızaran çıtır çıtır sokak versiyonu, tam sosa bandırmalık kabuklu iri elma dilimleri ya da incecik cipsi... Çocukluğumuzun vazgeçilmezi ‘köfte patates’ten hamburgere çoğu yemeğin en güzel eşlikçisi patates kızartmasının en iyilerini jürimiz seçti...
#KızartmaBildiğiniz okulları unutun. Bu öyle bir eğitim ki hem öğrencileri üniversiteye hazırlıyor hem de ekmeyi biçmeyi ve hayvancılığı öğreterek hayata… Üstelik öğrenciler 12’nci sınıfta aylık 1.500 lira da para kazanıyor. Öğrencilerin “Of, bugün de mi okul var!” diye yakınmadan gidip mutlu olduğu, Bursa’daki 130 yıllık Hamidiye Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ettik.
#Hamidiye Mesleki Teknik Anadolu LisesiGüney Amerika’da yetişen ve ülkemizde pek bilinmeyen mor patates, rengiyle çok ilgi çekse de, sağlığa olan faydaları daha ilgi çekici. Tatlı patates gibi tatlı bir tada sahip olan mor patates ‘mor güç’ olarak da biliniyor. Beyaz patatesten 10 kat daha fazla besin değerine sahip olan mor patatesin sağlığa 7 önemli faydasını açıklıyoruz.
#Mor PatatesNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile özel sektör iş birliğinde "mor" patates çeşidi geliştirildi. Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan: "Özel sektörle birlikte geliştirdiğimiz mor etli çeşidimizin tescili için geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığına başvuru yaptık. İlk değerlendirme sonucunda da çeşidimize bakanlık tarafından üretim izni verildi. Çeşidimizin ismi 'ilk mor' olarak bakanlık kayıtlarına geçti" açıklamasında bulundu.
#Mor Patatesİlkokulun en eğlenceli yanlarından biri, belirli günler ve haftalardı; özellikle de Yerli Malı Haftası. Ders saatinde beslenme teneffüsü yapmak gibi bir şeydi. Çoğunlukla sadece bir gün kutlanırdı ama ne gün! Öğretmene bağlı olarak hamur işlerinden kuru yemişlere, zeytinyağlı yaprak sarmadan çeşitli meyvelere herkesin okula bir yiyecek getirdiği ve getirdiklerini arkadaşlarıyla paylaşıp döke saça yediği bir güzel gündü. Arada da kompozisyonlar, şiirler, herkesin bir yurdum meyvesi kılığına girip kendini övdüğü o meşhur ront…
#Yerel GıdaÇoğu insanın antidepresan kelimesini duyduğunda ilk aklına gelen ilaçlardır. Ancak ilaç kullanmadan stresi yenmek mümkün. Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sanem Avcı depresyondan çıkaran antidepresan besinleri anlattı. Avcı, serotonin yeterli olduğunda; moralin yüksek olduğunu, rahat uyku uyuduğumuzu, iştahımız azaldığını, ruh sağlığımızn düzeldiğini ve enerjinin arttığını belirtiyor. İşte doğal antidepresanlar:
Son dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkMutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su Mete