Türkiye’de nispeten az rastlanan ve şarkıcı Bergen örneğinde bilinirlik kazanan kadına yönelik asit saldırıları, özellikle Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’da erkekler tarafından sık kullanılan bir intikam yöntemi. Kayıtlara göre sadece Hindistan’da 2015’te 500’den fazla saldırı yaşandı. Bazılarında kurbanlar hayatını kaybetti, şanslı olanlar ise asla iyileşmeyecek yaralarla hayatlarını sürdürüyor. 2005’te otomobiliyle evine giderken başından aşağı bir kova asit döküldüğünde, Monica Singh 19 yaşındaydı. O, evlenmeyi reddettiği adam tarafından diri diri yakılmış, deyim yerindeyse kendi cenazesine katılmış bir kadın. Uçarı üniversite öğrencisi Monica’yı gömüp yeni bir hayata başladı. 45 ameliyatın ardından, eski Monica’dan bugün üçüncü bir kişi gibi bahsediyor. Kısa süre önce BM tarafından Dünya Gençlik Savunucusu seçildi. Babasının adını verdiği Mahendra Singh Vakfı’nın kurucu başkanı ve kendisiyle aynı kaderi paylaşan kadınlar için çalışıyor. 2015’te dünyanın sayılı moda okullarından New York Parsons’a kabul edildi. Monica ile, Aydın Doğan Vakfı tarafından davet edildiği Dünya Kız Çocukları Günü Uluslararası Konferansı sırasında sohbet ettik.
#Monica SinghUNICEF’in yayımladığı ‘Kız Çocuklara İlişkin Verilerin Gücünden Yararlanmak: Eldeki Verilerden Hareketle 2030’a Bakmak’ başlıklı rapora göre, kız çocukları erkeklerden yüzde 40 daha fazla çalışıyor. 3 kızdan 2’si ücretsiz gündelik ev işleri, su taşımak ve yakacak toplamak gibi işlerde vakit geçiriyor.
#UNICEF12 Kasım’a kadar devam edecek 15. İstanbul Bienali, dünyanın önde gelen gazetelerinden Financial Times’tan büyük övgü aldı. ‘Siyasi çalkantıların insani bedeli’ başlıklı haberde, bienal sergisinin sanatın gücüne inancımızı yenilediği belirtiliyor.
#Kitapsanat