Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu’nda açıklanan Nisan verilerine göre Türkiye’nin dijital medya alışkanlıklarını ve tercihlerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 2024’te internette geçirdiği süreye bakıldığında günde 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada yer aldığını belirterek, nüfusun yüzde 86,5’inin internet kullanıcısı, yüzde 93,8’inin mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu bildirdi.
#Abdulkadir UraloğluMükellefler, koronavirüs salgını sürecinde vergi dairelerine gitmek yerine elektronik ortamda işlem yapmayı tercih ederken, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) İnteraktif Vergi Dairesi'nde yapılan işlem sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre 3 kat artarak 12.5 milyona ulaştı.
#GazetehaberleriÜnü sınırları aşarak dünya dizi sektöründe önemli bir yer edinen Türk yapımları, şimdi yeni nesil dijital platform Dramax ile tüm dünyaya ulaşıyor. Güçlü, zengin ve renkli içeriğiyle Dramax, Türk yapımlarını İspanyolca ve Arapça dublaj seçeneğiyle dünyanın dört bir yanından kullanıcılarla buluşturuyor.
#DramaxÇin hükümeti, ülkedeki internet devlerinin gücünü sınırlamak için hareketre geçti. Özellikle e-ticaret şirketlerinin tekelini kırmayı amaçlayan düzenleme, Pekin'in dijital platformların nüfuzunu giderek artırmasından duyduğu rahatsızlığı yansıtıyor.
#E-TicaretSon yazılarımda, ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin gelişimi ve girişimcilerde öne çıkması gereken özelliklere yer vermiştim. Bu doğrultuda, kendi işini kurup belirli seviyelere getirmiş olan başarılı girişimcilerinin de görüşlerine yer vermenin farklı bir bakış açısı kazandırmak adına yararlı olacağını düşünüyorum.
#Ergi ŞenerSokağa çıkma kısıtlamaları günlük yaşantıyı birçok açıdan değiştirdi. 2020’nin sloganı haline gelen “Evde kal, güvende kal” yaklaşımı, yetişkinlere yönelik içerik platformlarının ziyaretçi akınına uğramasını da sağladı. Bu kategoride karşılaşılan güvenlik riskleri ise her zamankinden daha yoğun hale geldi. Kaspersky araştırmacılarının 2019’daki tehdit faaliyetleri üzerine yaptığı incelemede, yetişkinlere yönelik içeriklerle saldırıya uğrayan mobil kullanıcı sayısının 2018’e (19.699) kıyasla iki kat artarak 2019’da 42.973’e ulaştığı belirlendi.
#KasperskySiber güvenlik araştırmacılarının elde ettiği son verilere göre 2019’da Türkiye’de toplam 48.826 kullanıcı mobil telefonları üzerinden saldırıya uğradı. 2019’da artış gösteren mobil reklamcılık Truva atları ve takip yazılımları, akıllı telefon kullanıcılarının kişisel verilerini tehdit etti. Mobil reklamcılık Truva atlarının hedef aldığı kullanıcı sayısı 2018’e kıyasla üç kat artarak tüm tehditlerin %63’ünü oluşturdu. Taciz yazılımları da 2018’e göre iki kat arttı. Yıllık “Mobil Zararlı Yazılımların Gelişimi” raporunun en çok öne çıkan bulguları arasında bunlar yer aldı.
#HackerDELOITTE Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nın 2019 yılı sonuçları yayınlandı. 6 kıtada gerçekleştirilen araştırmaya, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 28 ülkeden 44 bin 150 kişi katıldı. Mobil cihaz kullanımının geldiği nokta hakkında önemli veriler sunan araştırmaya göre Türkiye Twitter ve Instagram kullanımında birinci, vatandaşlar her gün telefonla oyun oynuyor, market alışverişinde artık akıllı telefonlar kullanılırken telefon bağımlılığı mental ve fiziksel problem yaratıyor.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması ve yüksek teknolojinin daha etkin kullanılabilmesi amacıyla, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde "Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü" kurulduğunu bildirdi.
#HaberÇağımızda hızlı olmak, rakiplerden farklılaşma kriterlerinden biri. Web siteleri açısından, Google’da üst sıralara ulaşmanın temel taşları arasında bilindiği gibi mobil uyum ve hız önemli bir yer tutuyor. Öte yandan Ocak 2019’da yayınlanan bir rapora göre, 2018'de 194 milyar uygulama indirilmiş ve uygulama mağazalarında yaklaşık 100 milyar dolar harcanmış. Web ve uygulama talepleri göz önüne alındığında bu ikisini birleştiren karma bir sistem denilebilecek “Progressive Web App” kısaca “PWA” dikkat çekiyor. Google’ın yaklaşık 4 yıl önce ortaya çıkardığı PWA sistemine sosyal medya ağları, haber siteleri hatta oyunlar bile geçiş yapıyor. Peki PWA nedir ve ne gibi avantajlar sunuyor?
#PwaASUS, yeni 15,6 inçlik taşınabilir Full HD monitorü ZenScreen Touch'ı duyurdu. 900 gram ağırlığa ve 9 mm inceliğe sahip taşınabilir monitör, dizüstü bilgisayar kullanıcılarına daha fazla verimlilik için ekstra bir ekran ve akıllı telefon kullanıcıları için daha büyük bir görünüm sunuyor.
#AsusAkıllı telefonların kullanım oranının artmasıyla beraber oyun sektöründe de mobil uygulamalar artış gösterdi. Her yaştan insanın elinde akıllı telefon bulunuyor. Herkes telefonlar üzerinden mobil oyunları indiriyor ve bu oyunları sıkı takip ediyor. Statista kurumunun yaptığı araştırmada, 2018 yılında mobil oyun indirme rakamı tüm dünyada 38 milyar iken 2019 yılında bu rakamın 40 milyarın üstünde olması bekleniyor.
#OyunCisco Global Mobil Ağlar Endeksi’ne göre, 2022 itibariyle mobil veri trafiği global IP trafiğinin yaklaşık yüzde 20'sini temsil edecek ve yılda 930 eksabayt’a ulaşacak. Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde ise 2022 senesi itibariyle 1 milyar mobil kullanıcı olacak.
#CiscoTürk Telekom, 5G teknolojilerinde yapay zekâ uygulamalarını deneyen ilk Türk operatör oldu. Türk Telekom, Nokia’nın yapay zekâ destekli dijital asistanı MIKA ve AVA bilişsel servisler platformunu kullanarak gerçekleştirdiği denemelerde makine öğrenmesine dayalı yapay zekâ teknolojilerini yeni nesil mobil ve sabit şebekeleri üzerinde test etti.
#Türk TelekomUlaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan: "Geçen yılın sonunda 77,8 milyon olan mobil abone sayısı, bu yılın üçüncü çeyreği sonunda 80,6 milyona ulaştı. 1 Nisan 2016'da başlayan 4,5G abone sayısında da artış devam etti ve 69,3 milyona ulaştı. Mobil internet kullanım miktarı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 artarak yaklaşık 842 bin terabayta ulaştı" açıklamasında bulundu.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan