Sosyal medyanın siyasete etkisi

ÜLKEMİZDE 30 milyonun üstünde aktif Facebook hesabı var.

Haberin Devamı

Günde ortalama 2 saat 50 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u, sırayla Twitter, Instagram, Google+ ve LinkedIn takip ediyor. Dijital medya uzmanı Tayfun Canlı yaptığı çalışmada, ülkemizde öne çıkan siyasetçilerin takipçi sayıları şöyle: Tayyip Erdoğan 12 milyon 982 bin, Kemal Kılıçdaroğlu 6 milyon 240 bin, Devlet Bahçeli 4 milyon 780 bin, Muharrem İnce 3 milyon 920 bin, Meral Akşener 2 milyon 560 bin, Selahattin Demirtaş 1 milyon 620 bin, Temel Karamollaoğlu 208 bin, Doğu Perinçek 201 bin. 

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine etki edecek en büyük faktörü özellikle genç kitlelere ulaşmada ‘sosyal medya’ olacağı görülmektedir. TV’lerin izlenme oranlarının da düştüğünü göz önüne alırsak sosyal medyanın gücünün arttığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Seçilme yaşının 18’e düşürülmesinden sonra gençlerin siyasete daha fazla ilgi göstermesiyle sosyal medya araçlarının seçimler üzerindeki etkisi oldukça arttı. 15-29 yaş arası internet kullanan gençlerin %96’sı sosyal medya kullanıyor ve bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişinin oy kullanacak olması konunun önemini daha da arttırıyor..

Dünya genelinde internet ve sosyal medya kullanıcı sayılarına baktığımızda görüyoruzki 2.5 milyar insan internet kullanıyor. Kullanıcıların 1.8 milyarının ise sosyal medya ağlarında hesabı var.

Türkiye’de nüfusun %60’ı yani yaklaşık 48 milyon kişi internete bağlanıyor ve aktif sosyal medya kullanıcı sayısı da 48 milyon. Fakat bu sayının tekil kullanım olmadığını belirtelim.

Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan  kullanıcı sayısı ise 42 milyon.

Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının %95’i cep telefonu sahibi ve %75’i akıllı telefon kullanıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı %51 oranında.

Gençlerin yüzde 86′sı sosyal medyaya günde en az bir kere, yüzde 72′si ise her gün birkaç kere bağlanıyor.

Gençlerin yüzde 89′u sosyal medyada listelerindeki kişi ve kurumların paylaştıklarını takip ediyor ve yüzde 88′i arkadaşlarının paylaştıklarına yorum yapıyor.

Haberin Devamı

Sosyal medyanın seçimde adaylara en önemli faydaları ise;

Organize olmayı kolaylaştırması,

Bireyler arasında iletişimi arttırması,

Fikirlerin hızlıca yayılması,

Organizasyon ve iletişim maliyetini düşürmesi…

Ülkemizde 30 milyonun üstünde aktif Facebook hesabı var. Günde ortalama 2 saat 50 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u, sırayla Twitter, İnstagram, Google+ ve LinkedIn takip ediyor.

Ülkemizde öne çıkan siyasetçilerin takipçi sayıları;

Recep Tayyip Erdoğan: 13 Milyon

Kemal Kılıçdaroğlu: 6 milyon 240 bin

Devlet Bahçeli: 4 milyon 780 bin

Muharrem İnce: 3 milyon 920 bin

Meral Akşener: 2 milyon 560 bin

Haberin Devamı

Selahattin Demirtaş: 1 milyon 620 bin

Temel Karamollaoğlu: 208 bin

Doğu Perinçek: 201 bin

Tayfun CANLI Dijital Medya Uzmanı

 

ADAYLARA DİJİTAL ÇAĞ VE ENDÜSTRİ 4.0 SORULMALI

"36. CHP Kurultayı’nda PM adayları projeleri ile yarışırsa ülkemiz ve partimiz kazanır. 5 proje önerimi incelemenizi arz ediyorum. CV’mi incelerseniz bu projeleri boşuna yazmadığımı göreceksiniz” diyor Cem Cengiz Yılmaz ve devam ediyor: “Beni köşenizde gündeme getirmiştiniz. CHP Bahçelievler ve Beşiktaş’ta çalıştım. Beşiktaş’tan delege oldum. 2011’de 2. bölge adayı oldum. Türkiye’nin en büyük bağımsız yazılım kuruluşu LOGO’nun direktörüyüm. 1200 çalışanımız var (ort.%75 mühendis). O günden beri bir şey değişmedi. Yeni dijital çağ ve 4. sanayi devrimindeki toplumsal değişimler için parti programını yeniden yazmalıyız, adaylara partisine ve ülkesine bilgi ve tecrübesi ile neler katacaklarını sormalıyız. Gidecek başka bir parti ve ülke olmadığı için öneriler sunmaya devam ediyorum. 2’inci bölgeden adaylık için yine başvurdum. Benim sözüm şudur: Ne söylediğimiz değil, nasıl anlaşıldığımız önemlidir.”

 

Haberin Devamı

TAMAYLIGİL’DEN DEVİR!

LÜLEBURGAZ Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Emin Halebak’ın, Kırklareli’nden başka İstanbul 3. bölge adaylığı için de başvurması dikkat çekti. (Lüleburgazlı İstanbul 3. bölge milletvekili Bihlun Tamaylıgil aday olmadığını açıkladı)

Geçen dönem Rize’den aday olan Av. Çetin Keçeli, bu seçimde 2. bölgeden adaylık başvurusunda bulundu.

Tekirdağ’da İYİ Parti’nin adayları arasında, CHP Tekirdağ Milletvekili Av. Emre Köprülü’nün eniştesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Taner Dodurga da yer aldı. İYİ Parti’nin Trakya’da sevilen sayılan bazı isimlerle Tekirdağ’da sürprize hazırlandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Eski Malatya Pütürge Belediye Başkanı Dr. Necdet Ayaydın, İstanbul 2. bölge adaylığı için başvurdu ve “İstanbul’daki Malatyalıların %55’inin Pütürgeli olduğunu biliyor musunuz” diye sordu.

ADD, ÇYDD, TTO yöneticisi; Samsun Genel Cerrahi Derneği başkanı Dr. Abdullah Taşkın, CHP Samsun’dan adaylığa başvurdu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, genel merkeze Adana adaylık dosyasını teslim ederken “Çözüm projelerinde gururla görev almak istiyorum” açıklamasını yaptı.

Ramis Topal, 3.5 yıl aradan sonra Amasya’da CHP’den ‘STK ve muhtarların istediği üzerine’ adaylık başvurusunda bulundu.

 

‘KALKIŞMA 24 SAAT’E ÖDÜL

KİTAP, kültür, sanat gazetesi Book Culture Art Times tarafından düzenlenen, farklı coğrafyalarda yaşayan Türk yazarlara verilen ‘Altın Kalem Ödülleri’, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde verildi. 3 bin 500 eser arasından seçilen ve farklı kategorilerde 100 kişiye verilen ödülleri kazananlar arasında DHA Antalya Temsilcisi Salih Uçar da yer aldı. Uçar’ın Cinius Yayınları’ndan çıkan ‘Kalkışma 24 Saat: Hayaller Futbol, Gerçekler Darbe’ isimli kitabı, ‘siyasi araştırma’ dalında ödüle layık görüldü.

 

BİLİYOR MUSUNUZ

- ŞİŞLİ’de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan başkan yardımcıları Asım Kantoğlu ve Nimet Toprak’ın yine İçişleri Bakanlığı’nın oluruyla göreve döndüğünü...

- 3. bölge milletvekilleri İlhan Cihaner ve Mehmet Bekaroğlu’nun İstanbul 1. bölge milletvekilliği için başvurduğunu...

- CHP’de ‘bakan veya başkan yardımcısı olacağım onun için milletvekili adaylığına başvurmuyorum’ diyen (Mersin’den Aytuğ Atıcı hariç) hiçbir milletvekilinin olmadığını...

- ÇYDD’nin ‘Türkan Saylan 8. Sanat ve Bilim Ödülleri’nde, sanat dalında ‘Öykü Ödülü’nün Bünyamin Bozkuş’un ‘Cennetin Kenar Mahallesi’ adlı eserine, ‘Bilim Ödülü’nün Prof. Dr. Oktay Algın’a 19 Mayıs Cumartesi 19.00’da İş Sanat’ta düzenlenecek törenle verileceğini...

 

KADININ ADI YOK MU?MERSİN’de gazeteci Nevzat Oral, CHP’li kadın adayları değerlendirirken “95 yıl içinde sadece bir kadın milletvekili seçilebilmiş. Prof. Dr. Oya Araslı... Av. Ebru Çalışkan da, 1999’da CHP barajı geçemediği TBMM’ye girememiş.) Mersin’de “Kadının adı yok mu?”

Bu durumda Mersin CHP’de “Kadının adı yok mu?” diyeceğiz yani…

“Canım şimdi cinsiyet ayrımı yapmanın sırası mı?” diyenler olacak...

“Canım çalışsınlar… Seçilsinler… Engel olan mı var… Bizim partide kadın- erkek eşitliği vardır!” diyecekler.

Hangi birini yazmalı, hangi birisini bir diğerinden ayırabilmeli, hangi birine öncelik verilmeli, hangi birinden başlamalı? Bunlar kim mi? Av. Nevin Zaimoğlu, Av. Şerife Arıcı, işkadını Ayten Aslankan, Şehir Planlamacısı, Av. Ebru Çalışkan, mühendis-işkadını Cavidan Demirağ, Av. Semra Kabasakal...

Kim ne derse desin, kim nasıl düşünürse düşünsün, CHP gibi bir partiye bu durum hiç

CHP Mersin il örgütünün yaptığı sıralamaya kaç kadın gösterdi açaba? O listeye göre hiç bir kadın Parlamentoya giremez.

Yazarın Tüm Yazıları