Sarmısak, yanmış portakal, hindi otu, arı sokması ya da etil alkol... İnternet koronavirüse iyi geldiği iddia edilen bu saçma hurafelerle dolu. Yetmezmiş gibi bir de sosyal medyada ‘Maskeyi çıkarıyoruz’ etiketiyle tehlikeli bir kampanya başlatıldı. Aman gaza gelmeyin! Uzmanlar bu tür bitki ve yöntemlerin karaciğerden böbrek yetmezliğine ve hatta kalp krizine kadar bambaşka sorunları beraberinde getireceği ve maskeyi çıkarmak bir yana, kapalı mekânlarda çift maske takılması gerektiği yönünde uyarıyor.
#YAZARAltınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi verdi. 15 kural sıralayan Dr. Alver, “Aileniz ve toplum sağlığı için Kovid-19 pozitif yakınınıza karantina kurallarını uygulaması konusunda destek olun, teşvik edin. Testi pozitif olan yakınınızın temel ihtiyacı olan eşyaları ve ilaçlarıyla, temiz çarşafların olduğu ve dinlenmesi için yatak olan ayrı bir odada izole edin” dedi.
#Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada AlverKışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyecek hazırlıklarının en başında gelen konservelerin yüksek ısıl işlem görmeden ya da uygun olmayan koşullarda hazırlandığında beyin ve sinir hasarlarına, felce, hatta ölüme bile neden olabileceğine dikkat çekti.
#Mikrobiyolog Dr. İpek Ada AlverTaze meyve ve sebzeleriyle yaz sona erdi ve evlerde kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Yazın taze olarak satın alınan domates, turşu ve salamura yapımında kullanılan sebzeler ile marmelat ve reçel yapımında kullanılan meyvelerin yanı sıra besleyici değeri çok yüksek olan tarhana, kış ayları için yapılan hazırlıkların başında geliyor. Ancak kış sofralarına yazı getiren bu yiyecekler, uygun koşullarda hazırlanmadığı ve saklanmadığı durumlarda gıda zehirlenmelerinden ölüme kadar uzanabilen sonuçlara neden olabiliyor. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
#SalçaMikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, 0-5 yaş arasındaki çocukların en sıklıkla bulundukları kalabalık ortamların başında kreşlerin geldiğini hatırlatarak, ebeveynlere ve kreş ile anaokulu yöneticilerine önemli uyarılarda bulundu.
#Çocuk SağlığıDünya genelinde paniğe yol açan koronavirüsün mutasyona uğradığı haberlerini değerlendiren Mikrobiyolog İpek Ada Alver, “Şu an için ölüm oranlarında ciddi bir artış görmesek de virüsün bulaşıcılığının arttığı kesin. İlerleyen zamanlarda da virüs mutasyona uğramaya devam edecektir” dedi.
#Koronavirüs