Bulgaristan’dan ilginç seçim notları

Geçen pazar günkü seçim sonuçlarının yüzde 99’u işlendikten sonra açıklanan verilere göre Bulgaristan 45. Halk Meclisi’ne altı parti girmeye hak kazandı.

Haberin Devamı

Oyların yüzde 26.1’ini alarak birinci sıraya yerleşen Başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB’in ardından, yüzde 17.7 ile şovmen Slavi Trifanov’un ‘Böyle Bir Halk Var Partisi’ ikinci, yüzde 15 ile Sergey Stanişev başkanlığındaki Bulgaristan Sosyalist Partisi üçüncü, yüzde 10.3 ile çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Mustafa Karadayı başkanlığındaki Hak ve Özgürlükler Hareketi dördüncü, yüzde 9.5 ile Demokratik Bulgaristan Partisi beşinci ve yüzde 4.7 ile ‘Ayağa Kalk, Mafya Dışarı Partisi’ altıncı oldu.

Yüzde 4’lük seçim barajını aşamayan parti ve ittifaklar meclise giremedi.

47.449 seçmen oy pusulasında “Kimseyi Desteklemiyorum” seçeneğini işaretledi.

Yurtdışı seçmenlerden en büyük destek yüzde 30.8 ile ‘Böyle Bir Halk Var Partisi’ne ve yüzde 17,6 ile Demokratik Bulgaristan Partisi’ne geldi. Yurtdışı oylarında 13.2 ile Hak ve Özgürlükler Hareketi üçüncü, yüzde 8.7 ile GERB dördüncü, yüzde 7 ile Bulgaristan Sosyalist Partisi beşinci oldu.

Haberin Devamı

4 Nisan Bulgaristan Genel Seçimi’nde Türkiye’den 26 bin kişi oy kullandı. Daha önce bu miktar 31 bin dolayında idi. Aşırı sağcıların yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını zorlaştırmak için 35 sandık sınırlamasını getirmeleri dikkat çekti. Türkiye, ABD ve Kanada’da iktidar partisinin oylarının tepki nedeniyle düşük olduğu gözlendi.

Öte yandan İBB Başkanı İmamoğlu ve TBB Başkanı Kadir Albayrak, çifte vatandaşların oy kullanmaları konusunda çağrıda bulundu.

YA KOALİSYON YA AZINLIK

4 Nisan Bulgaristan Genel Seçimi’nde hiçbir parti 240 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı.

Kesin olmayan sonuçlara göre GERB’nin 67, Böyle Bir Halk Var Partisi’nin 46, Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin 45, Demokratik Bulgaristan Partisi’nin 28 ve HÖH’ün 30 milletvekiline sahip olması bekleniyor.

Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH Partisi, 2017 seçimi sonrasında oy oranını arttırmış oldu. 2014 Genel Seçimi’nde yüzde 14.84 ile en yüksek oy oranına ulaşan HÖH, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ve Dost gibi partilerin kurulması ile oy kaybına uğramış, HÖH’ten ayrılmış siyasetçiler tarafından kurulan bu iki parti yüzde 4’lük seçim barajını aşamadıkları için meclise girememişti. HÖH, GERB ve aşırı sağcıların yer almadığı bir koalisyon hükümetinde yer almayı hedefliyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN MESAJI

“Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kâfi değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi lazımdır.” Atatürk

YENİ ‘BİRLEŞİK EMPERYALİZM’ BOĞAZ’A DAYANDI

“BOĞAZLAR, ne Amerika’nın askeri ne de Çin’in ipek yolu ticaret hanı değildir...

Çanakkale geçilmez, diyenler, İstanbul Boğazı için Montrö’den pazarlık yapmaz.

Boğazlar, Ne Atlantikçilerin ne de Pasifikçilerin yol geçen hanı olamaz.

Çin ipek yolunun 1. deniz kapısı Karadeniz’de sonlandırılmalıdır.

Çin’in 2. deniz çıkış kapısı Doğu Akdeniz üzerinden olmaz ise; bu durum Boğazlar üzerinden domino etkisiyle Türkiye’ye Amerikan ve Çin tehdidi yaratır. Tek Birleşik Emperyalizm’in Doğucu ve Batıcı şubeleri, aslında geleceğin Tek “Emperyalist Birleşik Devletleri’nin” bize görünen ortak küreselci iki yüzü...” Tahir Çalgüner

Haberin Devamı

AŞI SAVAŞLARI BİTMEZ

AVRUPA ve ABD’de aşı üreticileri üretimi artırmak için çalışıyorlar, ancak talebi karşılamaya yakın bir yerde bile değiller... Bu demektir ki aşı savaşları sürecek... Aşıyı kimin alacağını ekonomi belirliyor... Yoksul ülkelerin aşıya erişimi oldukça zor... 1950’lerde çocuk felci aşısını geliştiren Jonas Salk, aşının patentini almadı... Aşının kime ait olduğu sorulunca ‘Sahibi insanlar diyebilirim. Bir patenti yok. Güneşin patentini alabilir misiniz?’ demişti... Herkes üretti... Çocuk felci, artık ülkemiz de dahil dünyada yeni hastaların artık hiç görülmediği bir hastalık... Ne büyük adammış Jonsa Salk...

HÂLÂ SİGARAYI BIRAKMADINIZ MI?

MİKROBİYOLOG Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, maskenin indirilip sigara içildiği alanların Covid-19 riskini artırdı-ğını söyledi. Dr. Alver, “Kalp-damar ve akciğer rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok kanser türüne yol açtığı bilinen sigara kullanımı, pandemi döneminde de enfeksiyona yakalanma riskini yükseltiyor. İşyerleri, alışveriş merkezleri gibi ortak alanlarda bulunan ve sigara içmek için ayrılan küçük, kapalı ya da yarı-açık alanlar bulaş riskini daha çok artırıyor” dedi.

Haberin Devamı

YANLIŞ YAPTILAR

TV5 - Mustafa Yılmaz’ın 104 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan bildirinin tartışıldığı programında, Uğur Mumcu Suikastını Araştırma Komisyonu Başkanı ve eski AK Parti’li Ersönmez Yarbay’ın, imzası bulunan emekli amirallerin lojman ve koruma haklarının iptal edilmesiyle ilgili olarak “Çok yanlış yaptılar. Allah korusun, bu imzacı generallerden birisi şu anda bir suikasta, bir saldırıya maruz kalırsa, bunun hesabını yine hükümet vermek zorundadır” dedi.

MESAJ PANOSU
İtiraz 24 Nisan’da doluyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in “Tüm İstanbulluları askıya çıkan ‘Beton Kanal’ planlarına itiraz etmeye davet ediyorum” (bir aylık itiraz süresi 24 Nisan’da doluyor, unutmayın!) açıklamasını yaptığını...

Haberin Devamı

(www.kanal.istanbul sitesinden itiraz dilekçesini indirip imzalayarak istanbul@csb.gov.tr adresine mail yoluyla iletebilirler.

HALKI YÜCELTMEK...

“LİDER iktidar olmak ve iktidarını pekiştirmek için halkın hoşlanacağı şekilde siyaset yapmaz; tam aksine halkı hoşlanmasa da, onu yüceltip çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmak, refahını ve mutluluğunu arttırmak için siyaset yapar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk işte bu yüzden liderdir.”
Osman TUNABOYLU

Yazarın Tüm Yazıları