İZMİR'in Bornova ilçesinde şehrin ilk insanlarının yaşadığı Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında Yunan Miken Uygarlığı'na ait mezar alanıyla birlikte çok sayıda buluntu gün yüzüne çıkartıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "İzmir kent merkezinde ilk kez bu mezarlık alanının bulunması da önemli. Belki levantenlerin öncüleri de diyebileceğimiz bu toplulukların, ilk ticari yaşamı da bu yıldan itibaren yoğun bir şekilde gerçekleştirdiğini gördük. Bu eserler günümüzden 3 bin 400 yıl öncesine ait" dedi.
#İzmirİZMİR'in Bornova ilçesinde şehrin ilk insanlarının yaşadığı Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında Yunan Miken Uygarlığı'na ait mezar alanıyla birlikte çok sayıda buluntu gün yüzüne çıkartıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "İzmir kent merkezinde ilk kez bu mezarlık alanının bulunması da önemli. Belki levantenlerin öncüleri de diyebileceğimiz bu toplulukların, ilk ticari yaşamı da bu yıldan itibaren yoğun bir şekilde gerçekleştirdiğini gördük. Bu eserler günümüzden 3 bin 400 yıl öncesine ait" dedi.
#İzmirGeçmiş dönemlerde kurulmuş olan ve geride önemli izler bırakmış durumdaki pek çok medeniyet tarihte varlık göstermiştir. Bu medeniyetlerden bir tanesi de Miken medeniyeti olmuştur. Bu bakımdan merak edilmekte olan medeniyetler arasında yerini almıştır. Miken medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Miken Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Afyon yakınlarında 1878'de bulunan Luvi dilindeki bir antik yazıt ilk kez deşifre edildi. Hollandalı ve İsviçreli bir grup arkeloğun yaptığı araştırma Bronz Çağı'nın sonlanmasında payı olan ve antik Mısır belgelerinde 'gizemli deniz insanları' olarak geçen denizden gelen işgalcilerin Anadolu'nun yerli halkları olduğunu ortaya koydu.
#ArkeolojiAntik çağın üç kehanet merkezinden biri olan Klaros Kehanet Merkezi'nde yapılan tapınak için 2 bin 200 yıl önce ısmarlanan ancak geminin Çeşme Kızılburun açıklarında batmasıyla suya gömülen 10 metrelik sütunun adresine ulaştırılması için çalışma başlatıldı.
Son günlerde aşırı yapılaşma ve doğa tahribatıyla gündeme gelen Türkiye’nin en önemli turizm merkezi Bodrum’da, 3500 yıllık Karya kaya mezarları ve odalarının üzerine yüzme havuzlu villa yaptılar. Yaptığı vilları 140 bin paund’a satışa çıkaran müteahhit, "Her şeyimiz yasal. Ayrıca mezarların üzerine sadece biz inşaat yapmıyoruz, herkes yapıyor" diye konuştu.
Çağdaş kültürün ortaya çıkışında etkileri olan, tarihi eserleri ile günümüze izdüşümleri bulunan, kültür ve sanatta ağırlıkları hissedilen pek çok medeniyet vardır. Bu uygarlıklar adeta tarihin tozlu sayfalarından çağdaş dünyaya seslenmekteler. Mısır gibi, Sümerler gibi Minos Medeniyeti de böylesine öneme sahip bir uygarlıktır. Bu uygarlıklar merak edilmektedir. İşte, Minos medeniyet nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, Minos uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Minos Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Akdeniz’de yer alan ve Girit Adasında kurulan Girit Medeniyeti, bu adadaki en eski medeniyettir. Bu medeniyetin kuruluşu, yıkılışı ve özellikleri her zaman merak edilen konular içerisindedir. Girit uygarlığı nedir? Bu uygarlık hangi yıllar arasında hüküm sürmüştür? Girit Medeniyeti hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Girit Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Son yıllarda Türklerin tatil için tercih ettiklerin yerlerin başında gelir oldu Yunan adaları. Bir dönem ‘düşman’ tamlamasıyla andığımız kadim komşumuz ve ortak geçmişi paylaştığımız Yunanistan sadece sakin kumsallardan, lezzetli yemeklerden ve uzolu, sirtakili gecelerden ibaret değil kuşkusuz. Ekonomik kriz sonrası yaşananlar ve devamındaki referandum sonrasında ‘AB’den çıkarılması’ tartışılmış ve neden çıkarılamayacağına dair söylenen bir söz vardı: “Avrupa’nın annesi Yunanistan’dır”. İşte bu bakış açısıyla bakmak gerekiyor en başta Yunanistan’a.
#Antik Yunan