GASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1TEKRAR altını çizerek söylemekte fayda var. Ödemiş’te son 20 yıl içinde önemli bir gelişme yaşandı. Aslında buna gelişme demekten çok “dönüşüm” demeliyiz. Çünkü üretim ve ürün deseni büyük ölçüde değişti. Süt hayvancılığıyla birlikte süs bitkileri üretiminde de büyük sıçramalar meydana geldi. Öyle ki bölge; artık yurtiçi talebi karşılamaktan öte ciddi ölçüde süs bitkileri ihracatından söz eder hale geldi. Peki şu anda sektörde neler oluyor ve hangi gelişmeler yaşanıyor? Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜS-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak’a bu soruları sordum.
#1TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2019 yılında ülkemizde ceviz, badem başta olmak üzere 100 milyon adet meyve fidanı üretimi yapıldı. Fidanların 50 milyonunu yurt dışına ihraç ettik. Yapılan ihracattan 97 milyon dolar döviz geliri elde edildi"dedi.
#TARIM Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi ve Ödül Töreni'ne katıldı. Programda konuşan Emine Erdoğan "Türkiye'nin yeni yüzyılı ideali bir gelecek yolculuğudur. Bu yolculukta tarım, sanayi, ticaret, sağlık gibi birçok sektörü içine alan büyük bir dönüşüm gerekiyor. Bu noktada üretimi gerçekleştiren iş dünyamızın katkısı son derece önemli" dedi. Emine Erdoğan, zirvenin ardından sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi'nden çıkacak önerilerin, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ışık tutacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanAvcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli’nin 2019 Mart seçimlerinde göreve gelmesinin ardından, bu köşede kendisinden ve yaptıklarından bahsetmiştik. Çalışmalarına yine değinmek istiyoruz. 458 bin Avcılarlı vatandaşa eşit hizmet götürmek için azimli, çalışkan ve iyi bir hukukçu. ‘Güzel insanlar kenti’nin ilkeli bir başkanı.
#Avcılar BelediyesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tokat’ta yeni Tokat Havalimanı başta olmak üzere yapımı tamamlanın tesislerin gerçekleştirilen toplu açılış töreni sonrası, Hıdırlık Sosyal Tesisleri'nde çiftçiler ile bir araya geldi. "Ayçiçek yağı konusunda ülkede suni bir panik havası oluşturuldu" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Tarım Kredi Kooperatiflerimiz ayçiçeği ve mısır ekimiyle ilgili gerekli tedbirleri alıyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Erdoğan, sebze-meyve üretiminde Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada olduğunu vurguladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBir arkadaşımın kızı Paris’te hukuk okuyor. Ona yağ, et ve sebze fiyatlarını sormadım, fakülte harcamalarını öğrenmek istedim. Cevaplarından ürktüm. Önemli bir üniversitede okuyor ve başarılı bir öğrenci. Saydı: “1300 Euro ev kirası, aylık 700 Euro günlük masraflar için harcama, 1000 Euro okul parası. Etti mi 3 bin Euro. Yılda iki kez uçakla İstanbul’a gelip gitme. Paris’ten yılbaşında gelip gidecek, bilet 800 Euro tutuyor. Şimdi bana ‘Para kazanıyor musun?’ diye sor. Evet kazanıyorum ama sevinemiyorum. Her gün eriyorum.”
#ZamTRABZON'da halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin 3 yıl süren deneme üretimleri başarıyla tamamlandı. Karadeniz'e uyum sağlayan meyvenin bakanlık destekleri ile üretimi yaygınlaştırılacak.
#Aronyaİncir, ülkemiz topraklarında yetiştirilen en lezzetli meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen incirin anayurdu ise, Orta Doğu ve Asya’dır. İncir, farklı yüksekliklerde yaşayabilen bir meyvedir. Deniz seviyesinden başlayarak 1,700 metre yüksekliğine kadar kendine yaşam alanı bulabilir. İncir fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Goji berry, ülkemizde kurt üzümü olarak bilen bir meyvenin bitkisidir. Goji berry bitkisinin ana vatanı Tibet olup, içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sebebiyle dünyada dikkatleri üzerine çeken sağlık deposu meyve verir. Sizin için Goji berry fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Goji berry fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları konularını derledik.