Almanya’da kış resmen kapıya dayandı. Başta Aşağı Saksonya ve Bavyera olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerine ilk kar düştü. Ancak asıl soğuk hava dalgası önümüzdeki hafta etkisini gösterecek. Meteoroloji uzmanları, Almanya’yı etkisi altına alacak güçlü bir kasırganın soğuk kutup havasıyla birlikte yoğun kar yağışı getireceği konusunda uyardı.
#AlmanyaRusya’dan gelen soğuk hava akımları, özellikle akşamları dondurucu etkisini gösterdi ama yağış getirmedi. Ancak meteoroloji uzmanları, özellikle Karadeniz’in yüksek kesimlerinde kar yağışının yakın olduğunu belirtiyor. Peki yurdun genelinde ne zaman yağışlar bekleniyor? Bu soğuk hava dalgası kasım ayı boyunca etkili olacak mı? Bu yıl kış mevsiminde kar etkisini gösterecek mi? İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye detaylı tahminlerini paylaştı.
#Hava Durumuİstanbul’da yaz aylarındaki düşük yağış ve artan su tüketimi nedeniyle barajlardaki doluluk oranında kayda değer bir düşüş yaşanıyor. Eylül ayında yüzde 44.38 olan ortalama doluluk oranı, şu an yüzde 33.6’ya geriledi. Özellikle Alibey, Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranı neredeyse dip seviyede bulunuyor. Peki İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Prof. Dr. Meriç Albay, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İstanbul BarajlarıMeteoroloji’nin son tahminlerine göre, önümüzdeki günlerden itibaren Türkiye genelinde hava koşulları sertleşecek. Meteoroloji uzmanları yarına dikkat çekerken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Güneşli günler geride kaldı' notunu paylaştı
#Meteorolojiİklim değişikliği giderek daha belirgin hale geliyor ve Almanya’da ani fırtınalar ile şiddetli yağmurlara yol açacağı öngörülüyor. 2023 yılından itibaren okyanus sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması, Akdeniz’de benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşanması, Avrupa kıtasını doğrudan etkiliyor. Bu artan okyanus sıcaklıkları, Almanya’da kasırga ve sel riskini ciddi şekilde artırıyor.
#AlmanyaAğustos ayının temmuzdan daha sıcak geçeceğini belirten meteoroloji uzmanları, eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul’da 34-35 derece ölçülebileceğini, nemle birlikte hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini söyledi.
#Eyyam-I BahurMeteoroloji uzmanları, Dubai’de uygulanan ve doğal afete dönüşen ‘bulut tohumlama’ teknolojisi gibi doğaya müdahale edilmesi sonucu oluşabilecek olumsuzluklar nedeniyle, yakın gelecekte ülkeler arasında ‘iklim savaşları’ çıkabileceği uyarısında bulundu.
#MeteorolojiÇöl tozu Türkiye'nin bazı illerinde etkili olacak. Meteoroloji uzmanları, perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozlarının Türkiye'ye giriş yapacağını açıkladı. Uzmanlar, solunum rahatsızlığı olanların çöl tozu konusunda dikkatli olması için uyarıda bulundu. Uzmanlar Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara'da çöl tozunun etkili olacağını ifade etti. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Peki, Çöl tozu nedir, ne zaman başlayacak? Çöl tozu hangi şehirlerde etkili olacak?
#Çöl TozuGünlerdir Sahra tozu fırtınasının etkisi altında olan İspanya'da toz ve yağmurun birleşip 'kan yağmuruna' neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar bölgeye gidecek turistlere uyarıda bulunarak toz fırtınasının akciğer ve solunum sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
#İspanyaMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılan ‘büyük taklitçi’ ve 'sessiz katil' olarak adlandırılan Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek umut ışığı sundu. Peki bu protein tam olarak nedir? Nasıl bir fayda sağlayabilir?
#SağlıkAlmanya’nın çeşitli kesimlerinde yağışların devam etmesi nedeniyle sel tehlikesi artarken, Aşağı Saksonya eyaletinin bazı bölgelerinde sular altında kalan semtlerde ve beldelerde insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hodenhagen’den geçen Aller Nehri’nin taşması sonucu 1500’e yakın hayvanın beslendiği Serengeti Parkı da sular altında kaldı.
#ALMANYAAlmanya’da son günlerce yoğun yağışların devam etmesi nedeniyle ülkenin çeşitli kesimlerinde sel tehlikesi de arttı. Başta Aşağı Saksonya, Saksonya, Saksonya Anhalt ve Bremen olmak üzere birçok eyalette su seviyesinin normalin çok üzerine çıkması üzerine bazı semtler ve beldelerde insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı.
#AlmanyaGeçtiğimiz günlerde tüm yurtta etkili olan sıcak hava dalgası 'Eyyam-ı Bahur' olarak nitelenmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu, 'meteoroloji biliminde yeri yok' diyerek bu duruma tepki gösterdi. Kadıoğlu, "Son yıllarda meteorolojiyle hiç alakası olmayan ama ilgi meraklısı tipler çıktı. Biz bunlara 'Meteoroloji şarlatanları, palyaçoları' diyoruz. Meteoroloji bilimi hesap kitap işi, biz folklorlarla çalışmıyoruz" dedi.
#'Eyyam-I Bahur'Sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika Sıcakları