Teknoloji ve bilim dünyası hareketli günleri geride bıraktı. Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı oldu. Bitcoin’in mucidi Satoshi uzun bir süre sonra tekrar ortaya çıktı. İnsanlığın yapay zekâyla sınavıysa sürüyor.
#Umut Fırat EroğluMete Atatüre, adını 35 yıldır denenen ancak bir türlü sonuç alınamayan bir çalışmayı tamamlayarak duyurdu. Cambridge Üniversitesi profesörü Atatüre, ABD’de öğrencilerine akademik danışmanlık ve rehberlik de yapıyor. Öğrencileriyle ‘saçma sorular’ seansının olduğunu belirten profesör, Türkiye’de gençlerin yalnız olduğunu söylüyor.
#GazetehaberleriCAMBRİDGE Üniversitesi’nde kuantum fiziği üzerine çalışan ve birkaç yıl önce ‘Işık seviyesinin gürültü ölçümünü’ yaparak fizik dünyasında önemli bir ilerleme gerçekleştiren Prof. Mete Atatüre ile dünyanın en önemli fizik merkezlerinden Cavendish Laboratuvarları’nda buluştuk. Nobel Fizik Ödülü’nü alan birçok çalışmanın yapıldığı yerde, Prof. Atatüre de ekibiyle çalışıyor.
#İzmirDünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları tecrübelerini, öğrencilerin kurduğu TAF Network tarafından organize edilen 5’inci Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde paylaştı. TAF Network’un bu yıl ikincisini verdiği ‘Sınır Tanımayan Başarı Ödülü’ne ise Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral layık görüldü.
#Bilim İnsanıDünyanın önde gelen üniversitelerinde yaptıkları çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları, tecrübelerini paylaşmak üzere İstanbul’a geliyor. Kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçipli çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dünyanın dikkatini çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları 6-7 Mayıs’ta Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde öğrencilerle buluşuyor.
#ÖĞRENCİCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerGQ Türkiye, 2015’te başarıları ve tarzlarıyla dikkat çeken erkekleri ve yılın kadınını seçti. GQ tarafından dünya çapında 20 yıldır sürdürülen ve Türkiye’de Akmerkez ana sponsorluğunda bu yıl dördüncü kez düzenlenen GQ “Men of the Year” ödül töreni 3 Aralık Perşembe akşamı gerçekleşti.
#GQ