Karadeniz ve Akdeniz'de karasuları içinde "yanan buz" olarak da tanımlanan metan hidrat yatakları tespit edilen Türkiye'nin bu kaynakları doğalgaz üretiminde bir an önce kullanmaya başlaması için Milli Metan Hidrat Projesi hazırlandı. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Entitüsü Deniz Teknolojisi ABD Başkanı Prof. Dr. Çifçi "Metan hidrat Türkiye'nin enerji sorununu çözebilecek bir kaynaktır" dedi.
#Yanan BuzNükleer santrallerinin geçici olarak kapanmasının ardından enerjisinin neredeyse tamamını ithal eden Japonya, ABD’nin kaya gazı atağına karşı önemli bir hamle yaparak, deniz altında bulunan metan hidrattan (yanıcı buz) gaz elde etmeyi başardı. Piyasaları ‘yeni enerji türü’ heyecanı sardı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, alternatif bir enerji kaynağı olarak uzun süredir üzerinde çalışılan gaz hidratların yakın gelecekte sektörde yerini alacağını belirterek, "Türkiye’nin denizlerinde yüksek miktarda gaz hidrat rezervi var. Ne kadar gaz hidrat rezervimiz olduğunun anlaşılması gerekiyor. Tahmin edilen rezervlerle bile Türkiye başta enerjide dışa bağımlılığı olmak üzere birçok problemini çözebilir." dedi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiBursa’da düzenlenen panele katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, Marmara Denizi’nde sismik araştırmalar yaptıklarını belirterek, "Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışının tespit ettik. Derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemek mümkün değil. Unutmamalıyız, deprem unutkanlığımızdır" dedi.