Çalışanın gözü kulağı yeni yıl zamlarında. Asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak ama sendikalı işçiler toplusözleşme ile şimdiden 2019 için zamlarını almaya başladı. Yapılan toplu sözleşmelerde elde edilen zamlar en az yüzde 25.24 olan ekim ayı enflasyonu seviyesinde oldu.
#Toplu SözleşmeToplam 117 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde, işveren tarafı Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) teklifini yüzde 6.4 olarak revize etti. Masada anlaşma sağlanmazken, Türk-Metal bugün örgütlü olduğu illerde basın açıklamasına hazırlanıyor. Eylül ayından bu yana devam eden toplu sözleşme süreci aralarında Renault, Tofaş, Ford, Arçelik, Mercedes, Man gibi Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu 251 işyerini yakından ilgilendiriyor.
#TÜRK Metal SendikasıÇelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Çelik-İş Sendikası arasında yürütülen 12. dönem toplu iş sözleşmesine ilişkin, "Yaklaşık yüzde 25-26'lık bir zamla toplu sözleşmeyi tamamladık. Mevcut yapılan, toplu sözleşmelerin arasında en iyisi oldu" dedi. Gül, KARDEMİR çıkış kapısında işçilere hitaben yaptığı konuşmada, toplu sözleşme sürecinin zor geçtiğini ancak mutlu sona ulaşıldığını söyledi.
#KardemirOtomotivdevi Bursa’daki TOFAŞ fabrikasında işçilerin zam talebiyle başlattığıeylemde ön saflarda yer alan iki işçinin işten çıkartılması üzerineişçilerin yeniden üretimi durdurduğu ileri sürüldü.Edinilen bilgiye göre, bugün sabah06.45’te fabrikaya gelen iki işçinin giriş kartının okumaması üzerineişçilere eyleme başladı. Mehmet ve Soner isimli işçilerin yeniden işealınmasını isteyen diğer çalışanlar, üretimi durdurarak yemekhane önündetoplandı. İşçilerin kurduğu Metal İşçileri Birliği FacebookSayfası, gelişmeleri şöyle duyurdu: “Aldığımız bilgilere göre Tofaş'ınöncülerinden iki işçinin işten atıldığı kesinleşti. Yemekhane önündekiişçiler, ‘işten atılanlar gelmeden ayrılmayız’ diyor. Tofaş işçisi tümbölümlerden toplanıyor. Gövde, montaj, süspansiyon işçileri ve diğerbölümler hep birlikteler. Tofaş'ta İK öncülerden bazılarını görüşmeyeçağırdı. Yemekhane önünde toplanan işçilere dağılın mesajı verildi.”
#TOFAŞ38 aylık mahkeme sürecinden sonra geçen ay sözleşme yapan Bosch işçileriyle maaşta eşitlenmek isteyen işçiler, eylemlerin neden başladığını şöyle anlatıyor: “Bosch’la yapılan sözleşmede maaşlarımız arasında saat ücreti olarak ortalama 2 lira fark oluştu. Saati 6 liraya çalışan için 2 lira büyük rakam. Bu, maaşta ortalama 500-600’e tekabül ediyor.” Öte yandan Renault'ya gelen Türk-Metal temsilcisi ile işçiler arasında süren 8 saniyelik görüşme de dikkat çekiyor.
#SendikaTÜRKİYE’nin otomotiv devi Oyak Renault’ta çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylem bu gün de devam etti. 3 günden bu yana evlerine gitmeyen ve fabrika önünde bekleyen işçilere aileleri destek verdi. Bazı işçiler demir parmaklıklar arkasından çocuklarıyla hasret giderirken bazıları saz çalarak bekleyişlerini sürdürdü.
#RenaultTürk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, Türk Metal Sendikası, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir-çeliğe kadar, metal sektöründe çalışan 115 bin işçi için grev kararı aldı.
Türk Metal Sendikası ve MESS arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, Türk Metal Sendikası, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir-çeliğe kadar, metal sektöründe çalışan 115 bin işçi için grev kararı aldı. Grev kararı aralarında Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk Traktör, Delphi, Çolakoğlu, Borusan Mannesman ve İçdaş gibi büyük iş yerlerini de kapsıyor.
Türk sanayinin bel kemiği şirketlerinde örgütlü Türk-Metal Sendikası’ndan dev patronlara “Bizi sokağa indirmeyin, inersek kolay kolay içeri girmeyiz” uyarısı geldi. 115 bin işçiyi doğrudan, 600 bin işçiyi de dolaylı ilgilendiren Türk-Metal’in toplu sözleşme görüşmelerinde kritik sürece girildi. 6 görüşmenin ardından anlaşamayan taraflar, uyuşmazlık tutanağı imzaladı. “Biz durursak sanayi durur” diyen işçiler, hükümetin olası grev kararını önlemek için para babalarına bastırmasını istedi.
Türk Metal’den ezber bozan çıkış. Toplu sözleşme masasına yüzde 24 zam talebiyle oturan Türk-Metal, Türkiye’nin dev şirketlerinden işçiler için bir de ‘bireysel emeklilik’ istedi. Otomotiv, beyaz eşya, demir-çelik sektörünün en büyük sendikası olan Türk-Metal’in talepleri yalnızca 114 bin işçiyi değil, diğer sektörlerdeki 600 bin işçinin sözleşmesine de ‘emsal’ olacak.
Metal sektöründe önümüzdeki günlerde başlayacak toplu iş görüşmeleri için geri sayım sürerken, işçi eylemleri de başladı. 120 bin kadar sendikalı işçinin bulunduğu sektörde en çok üye Türk Metal Sendikası’nda bulunuyor. Ancak, Türk Metal’e üye işçiler, sendikalarının kendi taleplerini almadan toplu sözleşme görüşmeleri için teklif hazırladıkları gerekçesi ile eylemlere başladı.
Almanya genelinde yüzde 8 zam talebiyle sokağa dökülen metal çalışanların sayısı her geçen gün artıyor. Önceki gün 50 bin metal işçisi, işverenin yüzde 2,1'lik zam talebini "Sabrımız taşıyor" diyerek protesto ederken, bugün Hamburg'daki tersane işçileri de eylemciler kervanına katıldı.