Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin en fazla üyeye sahip sendikalarından olan Türk-Metal Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile oturduğu toplu sözleşme masasından ‘uyuşmazlıkla’ kalktı. Otomotiv, beyaz eşya, demir-çelik sektörünün en büyük sendikası olan Türk-Metal’in talepleri yalnızca 115 bin işçiyi değil, diğer sektörlerdeki 600 bin işçinin sözleşmesine de ‘emsal’ olacak.
“BİZ DURURSAK SANAYİ DURUR”
Türk-Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı basın toplantısına Türkiye’nin en büyük 50 şirketinin 27’sinde Ford, TOFAŞ, Renault, Arçelik, Bosh, MAN, Mercedes gibi 210 işyerinde örgütlü olduklarını vurgulayarak başladı. “Biz durursak, Türkiye’de sanayi durur” diyen Kavlak, 2012 yılının bu şirketler için ‘çok parlak’ geçtiğini, karlarına kar kattıklarını söyledi. Kavlak, “Onlar 2013 bizim yılımız olacak, diyorlar. Biz de ‘bizim yılımız olacak’ diyoruz. Eğer 2013 sadece onların yılı olursa, zarar ziyan çok olur” uyarısıyla sözlerini sürdürdü.
23 MART’A DİKKAT!
Başkan Kavlak, 6 görüşmenin sonuçsuz kalması üzerine ‘uyuşmazlık zaptı’ imzaladıklarını ve konunun arabulucuya intikal ettiğini söyledi. Önlerinde 60-70 günlük bir süre bulunduğunu anlaşma olmaması durumunda ‘grev’ kararı almaları gerektiğinin altını çizdi. Kavlak, 23 Mart’ta Çorlu’da 1500 işçiyle bir toplantı yapacaklarını ve sürece ilişkin kamuoyunu bilgilendireceklerini açıkladı.
HÜKÜMET PARA BABALARINA BASTIRSIN!
1990 yılında 80 bin kişiyle greve çıktıklarını anlatan Kavlak, bu kez 115 bin kişiyle Türkiye’nin en büyük işçi eylemlerinden birini yapabileceklerini söyledi. “Biz kolay kolay sokağa inmeyiz ama inersek de kolay kolay içeri girmeyiz” diyen Kavlak, “Hükümet grev kararını askıya alabilir” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Grevi kimse istemez. Ama özel sektör istemiyorsa ona göre davranacak. Bakanlar Kurulu bu işe müdahil olacaksa para babalarına bastıracak, işi öyle bitirecek.”
NE İSTİYORLAR?
Sektörde ortalama ücretin 1400 liranın biraz üzerinde olduğunu ifade eden Kavlak, ortalama ücret düşüklüğünün yeni alınan elemanların 900 lirayla başlatılmasından kaynaklandığını anlattı. İlk 6 ay için yüzde 18, ikinci 6 ay için enflasyon, 3. 6 ay için enflasyon artı 2 puan ve 4. 6 ay için de enflasyon oranında zam istediklerini söyledi. Enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu düşünüldüğünde yüzde 18 yüksek bir zam oranı değil mi, sorusuna Kavlak, “İşveren de böyle söylüyor. Ama bizi o enflasyon ilgilendirmiyor. 6 kalemin enflasyonuna baktığınızda yüzde 10’un altında artış yok. Enerjide, doğalgazda, ulaşımda enflasyon yüzde 20, temel gıdada yüzde 10’un üzerinde” yanıtını verdi.
“KAMUDA YÜZDE 18 İSTEMEM”
Kavlak, kamu işçisi için yüzde 18 zam istemeyeceklerini çünkü özel sektörde en büyük sorunun işçi sirkülasyonu olduğunu söyledi. Öyle ki 2012 yılında yaklaşık 12 bin üyesinin işten çıktığını, son 2 yılda 28 bin yeni işçinin başladığını belirten Kavlak, 3 bin lira maaşla giden işçinin yerine 900 lira maaşla işçi alındığını vurguladı. Bu sirkülasyon olmasa sektörde ortalama maaşların 1600-1700 lira seviyesinde olacağını anlatan Kavlak, “Böyle olsaydı isteyeceğimiz zam oranı da yüzde 18 olmazdı” dedi.
“PAŞA GÖNLÜ BİLİR”
Başkan Kavlak, Türk-Metal’in yarın Ankara’da 18. Kadın İşçiler Kurultayı yapacağını ve Başbakan Erdoğan’ın da burada bir konuşma yapacağını açıkladı. Başbakanın burada taşeron işçilerle ilgili bir mesaj verip vermeyeceği sorusuna Kavlak, “Orada 8 bin işçi olacak. 1.5 milyon taşeron işçiyi temsilen dernekler ve onların üst yönetimi de gelecek. Sayın Başbakan bir mesaj verir mi, çözüm sunar mı paşa gönlü bilir. İster destekler ister desteklemez. Biz bu ülkenin bir sorununu söylüyoruz. Çözerse kendisi de nemalanır.”
“HÜKÜMETİN BEĞENMEDİĞİM YÖNÜ….”
Pevrul Kavlak, hükümetin beğenmediği bir yönünü de basınla paylaştı. Bazı bakanların TOBB adına iş takibi yaptığını belirten Kavlak, “TOBB’un işyerinde sendika yok ama çalışma yaşamında çok etkili. Ne zaman işçinin hakkı kırpılsa altından TOBB çıkıyor. TİSK itiraz etse çok sesimiz çıkmaz çünkü tüm işyerlerinde sendikalı işçi çalıştırıyor. Bazı bakanlar TOBB adına takip yapıyor. Bizim sıkıntımız siyasete işçi adına adam veremememiz” dedi.
Türk-Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlat, kıdem tazminatı tartışmalarına 'kıstelyevm' önerisiyle katıldı. Kavlak, kıdem tazminatında mevcut durumun korunmasının Türk-İş'in kırmızı çizgilerinden olduğunu anımsattı. Ardından "Hükümet, kıdem tazminatını çalışanların yüzde 7'si alıyor, yüzde 93'ü alamıyor, biz tümü alsın istiyoruz, diyor. Eğer hükümet bu düşüncesinde samimi ise tek maddelik bir yasa değişikliği yeterlidir. Öyle fon falan kurmaya gerek yok. Kıdem tazminatı yasasına 'Kıstelyevm (bir aylık maaşın bir güne isabet eden miktarı) esası uygulanır' diye bir madde koyacaklar. O zaman herkes kıdem tazminatı alır. 1 yıl çalışan da 1 gün çalışan da kıdem tazminatı alır” dedi.
BMC'DE DÜĞÜM BUGÜN ÇÖZÜLECEK!
Kavlak, bin 600 işçinin çalıştığı BMC ile ilgili sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını ama çözümü hep masada aradıklarını vurguladı. 10 aydır işçilerin düzenli maaş alamadıklarını 2 aylık maaşları içeride olan işçilerin Yapı Kredi Plaza önünde eylem yaptıklarını anısmatan Kavlak, maaşlarını son kuruşuna kadar alana kadar eylem yerini terk etmeyeceklerini söyledi.
Sorunun çözülmesi için defalarca Mehmet Emin Karamehmet'le bir araya geldiklerini belirten Kavlak, son 4 aydır işletmede çalışılmadığını dile getirdi. Karamehmet'in bugün bu sorunu çözeceğini söylediğini belirten Kavlak, “Şirketin yüzde 45'inin yabancı bir şirkete satıldığını, anlaşma yapıldığını, sadece kaynak girdisinin olmadığını, gizlilik anlaşması gereği hangi şirket olduğunu açıklayamadıklarını söylediler” dedi.
KIDEM TAZMİNATINA KISTELYEVM ÖNERİSİ
Türk-Metal Sendikası Başkanı Kavlat, kıdem tazminatı tartışmalarına 'kıstelyevm' önerisiyle katıldı. Kavlak, kıdem tazminatında mevcut durumun korunmasının Türk-İş'in kırmızı çizgilerinden olduğunu anımsattı. Ardından "Hükümet, kıdem tazminatını çalışanların yüzde 7'si alıyor, yüzde 93'ü alamıyor, biz tümü alsın istiyoruz, diyor. Eğer hükümet bu düşüncesinde samimi ise tek maddelik bir yasa değişikliği yeterlidir. Öyle fon falan kurmaya gerek yok. Kıdem tazminatı yasasına 'Kıstelyevm (bir aylık maaşın bir güne isabet eden miktarı) esası uygulanır' diye bir madde koyacaklar. O zaman herkes kıdem tazminatı alır. 1 yıl çalışan da 1 gün çalışan da kıdem tazminatı alır” dedi.