Güncelleme Tarihi:
Şubat ayında ise Kamu-İş; Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı sendikalar ile 18 işyerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacak.
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayan sendikalar, işçi ücretlerine yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda zam yapılmasını talep ediyor.
Kamu-İş Genel Sekreteri Naci Önsal yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Türk-İş'e bağlı 3 sendika ile 7 kamu işyerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladıklarını belirterek, ilk toplantılarda idari maddelerin görüşüldüğünü, akçeli konulara ilişkin maddelerin gündeme gelmediğini söyledi.
Kamu kesiminde ortalama işçi ücretlerinin giydirilmiş net 563 milyon lira olduğunu anlatan Önsal, sendikaların hazırladıkları toplu iş sözleşmesi taslağında işçi ücretlerine yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda zam talep ettiklerini kaydetti.
Sendikaların talep ettiği zam oranının ücretlere yansıtılmasının mümkün olmadığını bildiren Önsal, şöyle konuştu:
"Ülkemiz, ekonomik alanda bir sıkıntı yaşamaktadır. Daha önce işçi sendikaları hükümetin enflasyonla mücadele programına destek vereceklerini açıklamışlardı. Yürütülen ekonomik programa destek olduklarını açıklayan sendikalar, şimdi bunu ortaya koymalıdırlar. Gün bugündür. Sendikaların talep ettikleri zam oranını reel bulmuyorum. Hiç zam yapmazsak bile, kamu işçisinin 2001 yılında kamuya artı maliyeti 754 trilyon liradır. Sıfır zam bile kamu kesiminde bir önceki yıla göre zam demektir."
Kamu işçisi enflasyona yenik düşmedi
Kamu-İş Genel Sekreteri Naci Önsal, alınan zamlar sonucu kamu işçisinin uzun yıllardır enflasyona yenik düşmediğini ve ücretlerde reel bir artış olduğunu ileri sürerek, işçi ücretlerinde 1 Ocak 1999 ile 31 Aralık 2000 arasında yüzde 215 oranında artış sağlandığını savundu.
Kamuda çalışan memurların ortalama maaşlarının 218 milyon lira düzeyinde bulunduğunu, buna karşılık kamu işçisinin ortalama ücretlerinin ise 563 milyon lira olduğuna dikkati çeken Önsal, "Memurlarımızın, emeklilerimizin durumu ortada iken işçi sendikalarının reel olacak bir zam talep etmelerini öneriyorum"dedi.
Bu yıl, kamu işveren sendikaları Kamu-İş ve TÜHİS'e (Türkiye Ağır Hizmet Sanayi İşverenleri Sendikası) üye 440 bin işçinin yanı sıra, Şeker işveren sendikaları ile Petrol İşveren sendikaları ve belediyelerde çalışan işçiler dahil olmak üzere yaklaşık 500 bin işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülecek. Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Mart ayında yoğunluk kazanması da bekleniyor.
Görüşmelerin başladığı işyerleri
Kamu-İş ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayan sendikalar ve işyerleri şöyle:
Tez Koop-İş Sendikası:(Kültür Bakanlığı), Basın-İş Sendikası:
(Türk Tarih Kurumu, Başbakanlık Basımevi, Darphane Damga Matbaası, MEB Basımevi), Türkiye Maden-İş Sendikası: (Div-Han ve Karadeniz Bakır İşletmeleri Maden işyerleri)
Şubat ayında toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacak sendikalar ile işyerleri ise şunlar:
Genel Maden-İş Sendikası: (MTA işyerleri, Türkiye Taş Kurumu işyerleri) Türk Metal Sendikası:(Karadeniz Bakır İşletmeleri Metal işyerleri), Petrol-İş Sendikası: (Tekel Kimya işyerleri, SSK Başkanlığı ilaç üretim işyerleri), Tez Koop-İş Sendikası: (TÜBİTAK, TÜSSİDE, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, SSK Büro işyerleri, Maliye Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Büro işyerleri, Sümer Holding pazarlama işyerleri, Ankara Defterdarlığı, Turizm Bakanlığı) Öz Çelik-İş Sendikası:(İsdemir, Gerkonsan). (aa)