Siber korsanlar,son dönemde Türk Hava Yolları'ndan gönderilmiş süsü vererek mail ortamında, sosyal medya ve Whatsapp üzerinden yaydıkları "ödül bilet kazandınız" şeklindeki mesajlarla internet kullanıcıların bilgilerini çalmaya çalışıyor."oltalama" adı verilen yöntemle pek çok kişi dolandırmak isteniyor. THY'de oltalama ile ilgi uyararak mesajın açılmadan hemen silinmesini istedi.
#Thyİstanbul’daki restoranlarda ve gece kulüplerinde yabancı turistlere fahiş fiyat çıkarıp ödemeyenleri darp ettikleri öne sürülen 46 şüphelinin, 762 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. ‘Dolandırıcılar Şehri İstanbul’ adlı belgesele de iddianamede atıfta bulunan savcı, “Tüm bu suç organizasyonları ülke turizmine ve imajına zarar veriyor” dedi.
#İstanbulÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikPek çok yeni teknoloji gibi yapay zeka da kötü amaçlı kişilerin kullandığı bir araca dönüşmüş durumda. Yapay zeka ile üretilen gerçekçi görüntüler ve sesler, dolandırıcıların yeni silahı haline geldi. Peki hangi durumlar riskli? Dolandırıcıların hedefi olduğundan şüphelenenler ne yapabilir? Yapay zeka ile klonlanan sesi anlamak mümkün mü? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Bu soruları ve daha fazlasını Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile mercek altına aldık.
#TeknolojiTÜRKİYE'de son günlerde araç alım-satımı için yoğun kullanılan bir e-Ticaret sitesinin aynısını yapıp, kurdukları sahte ödeme sistemine yönlendiren dolandırıcılar, vatandaşları mağdur ediyor. DHA ekibi, site üzerinde fark ettiği dolandırıcıyla iletişime geçip, araç satışı için konuştu. Telefonun ucundaki dolandırıcı, sahte ilan olduğunu fark ettiklerini belirten ekibe, "Bizim öyle işlerle işimiz olmaz. Yok daha neler " ifadelerini kullanıp, telefonu kapattı ve bir daha kendisine ulaşılamadı.
#AdanaTÜRKİYE'de son günlerde araç alım-satımı için yoğun kullanılan bir e-Ticaret sitesinin aynısını yapıp, kurdukları sahte ödeme sistemine yönlendiren dolandırıcılar, vatandaşları mağdur ediyor. DHA ekibi, site üzerinde fark ettiği dolandırıcıyla iletişime geçip, araç satışı için konuştu. Telefonun ucundaki dolandırıcı, sahte ilan olduğunu fark ettiklerini belirten ekibe, "Bizim öyle işlerle işimiz olmaz. Yok daha neler " ifadelerini kullanıp, telefonu kapattı ve bir daha kendisine ulaşılamadı.
#ADANAMERSİN merkezli 5 ilde, kazanılmış görünümlü 'sahte bahis kuponu' düzenleyerek, sosyal medya üzerinden dolandırıcılık yapan 8 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 5'i tutuklandı, 1'i ev hapsi alırken, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
#MersinSosyal medya üzerinden fal bakma bahanesiyle bir kadının 625 bin 650 lirasını dolandırdıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 3 sanıktan biri, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 2 bin 80 lira adli para cezasına çarptırıldı. İddianamede, Işıl Avşar'ın 2017'de sosyal paylaşım sitesinde dolaştığı sırada sanık Irmak Avşar'a ait sayfayı takip etmeye başladığı, buradaki paylaşımlarda kişilerin erkek arkadaşlarıyla veya eşleriyle aralarının düzeldiğine dair yorumlar okuduğu anlatılmıştı.
#Sosyal MedyaAnkara'da sahte belgeler düzenleyip, kamu arazilerini satma vaadiyle 5 kişiyi 25 milyon TL dolandıran 4 kişilik çete, polisin 3 aylık çalışması sonucu çökertildi. Gözaltına alınan 4 kişiden Abidin T. ile Coşkun K., nöbetçi mahkemece tutukladı. Abidin T.'nin, lüks otomobil, şoför ve koruma ile gezdiği, sürekli farklı otellerin 'kral' dairelerinde kaldığı belirlendi. Pırlanta uzmanı olduğunu ve ülkedeki tüm definelerin yerini bildiğini iddia eden Abidin T.'nin, para karşılığında bu sözde definelerin yerini vatandaşlara gösterip, dolandırıcılık yaptığı da belirlendi.
#AnkaraArdahan'da inşaat işçisi İzzet Yıldırım (46), hesabındaki tüm birikimi olan 21 bin 320 lirayı, telefonla arayıp kendisini banka görevlisi olarak tanıtarak kredi verme vaadiyle kandıran dolandırıcılara kaptırdı. Telefonda 45 dakika boyunca dolandırıcılarla konuştuğunu söyleyen Yıldırım, 'Bankadan arayarak adıma 20 bin lira kredi çıktığını söylediler. Ben de tutarın işimi görmeyeceğini söyleyip 50 bin lira istedim. Beni telefonda 45 dakika oyalayıp tüm varımı yoğumu çaldılar' şeklinde konuştu. Yıldırım ayrıca, 'Ben dolandırıldım, başkaları dolandırılmasın.' ifadelerini kullandı.
#HaberKocaeli'de kimya fabrikası sahibi F.B.K., iddiaya göre karşılıksız çek vererek, ürün satın aldıktan sonra çeklerin ödeme günü geldiğinde fabrikayı boşaltıp, kayıplara karıştı. Yaklaşık 1 milyon lira alacağı olan İsmail Eşiyok ile 830 bin TL alacağı olan Mustafa Özlü şikayetçi olurken, F.B.K.'nin 80 kişiden 200 milyon liralık ürün satın aldıktan sonra kaçtığını iddia etti. Eşiyok ise, 'Benim bilgim dahilinde olan yaklaşık 80 tane mağdur var. Bu sayı daha fazla da olabilir. ' ifadelerini kullandı.
#HaberVatandaşlar son günlerde yeni bir dolandırıcılık yöntemi ile karşı karşıya. Sosyal medya platformları üzerinden dolandırıcılar tarafından gönderilen ‘telif haklarını ihlal ettiniz, linke tıklayın yoksa 48 saat içinde hesabınız silinecektir’ e-posta bildirimi veya Direct Mesajı ilk bakışta oldukça resmi görünse de işin aslında her şeyinizi kaybedebilirsiniz.
#Sosyal Medyaİstanbul'da dolandırıcılar kendilerini Mısırlı iş insanı olarak tanıtıp ortak iş yapacağız diyerek hedefteki iş insanına 100 bin dolar hazırlattılar. Kiralık kuryeler 100 bin doları alarak kayıplara karıştı. Olayla ilgili harekete geçen Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri 100’den fazla güvenlik kamerasından görüntü inceledi. Kısa sürede gözaltına şüpheli, parayı başka birine teslim ettiğini söyledi. Polis ekipleri ikinci şüpheliyi de yakaladı. O şüpheli de parayı başka birine teslim ettiğini söyledi. Ekipler uzun çalışmalar sonucu bu şekilde biri Suriyeli biri Mısırlı olmak üzere 4 şüpheliyi yakaladı.
#KuryeDenizli'de telefonla aradıkları G.A.'yı (25) kendilerini sivil polis olarak tanıtan ve 'Adınız FETÖ soruşturmasına karıştı' yalanıyla kandırarak 160 bin lira değerindeki altın ve çeşitli değerli eşyalarını alan 3 şüpheli, yakalandı.
#DenizliTelefon dolandırıcılarının 2 kez tuzağına düşüp 700 bin lirasını kaptıran N.K. (73), evini satıp parasını onlara vereceği sırada dolandırılmaktan kurtuldu. Polis olduklarını söyleyerek gelen dolandırıcıların belirlediği parolaya ‘1453’ diyerek yanıt verip, paraları teslim eden N.K, olayın anlaşılmasından sonra gelen polisler kendisine parola sormayınca onları sahte polis sandı. Gözaltına alınan şüphelilerden Halit Demir ise suçunu itiraf etti.
#KaramanAntalya'da pandemi sürecinde zor duruma düşünce cipini satmaya karar veren dans eğitmeni Ateş Baytar, 300 bin liralık aracı, durumu düzeldiğinde geri vereceğini söyleyen tanıdığı M.K.'ye 200 bin liraya sattı. Parayı alamayınca dolandırıldığını anladığını söyleyen Baytar, M.K.'nin, kandil günlerinde ise kutlama mesajı attığını belirtti. Baba ve oğlunun benzer yöntemlerle farklı kişileri de dolandırdıklarını ileri süren Baytar, “İstanbul'da paramı istediğimde önüme hep farklı şeyler koydu. Orada da dolar üzerinden dolandırıcılık yaptıklarını öğrendim.'' dedi.
#AntalyaZonguldak'ta müteahhitlik yapan İYİ Parti eski İl Başkanı Ragıp Bayraktar hakkında, 2015 yılında başlayan ve sadece yüzde 20'si tamamlanan 70 dairelik binayla ilgili ücretlerinin büyük çoğunluğunu ödemelerine rağmen konutlarını teslim etmediğini iddia eden hak sahipleri, savcılığa şikayette bulundu. Şikayetlerinde, Bayraktar'ın araziyi ve daireleri kayınvalidesinin üzerine geçirerek kaçırdığını belirten hak sahipleri, ödedikleri paranın akıbetinin bilinmediğini ve dolandırıldıklarını iddia etti.
#İYİ PartiBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, çeşitli ülkelerde gündeme gelen koronavirüs aşının dozunu azaltma uygulamasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kara, ''mRNA aşısının çok yüksek antikor oluşturduğu biliniyor; ama bunun dozunun yarısını verdiğimizde ya da azalttığınızda da aynı cevabı verecek mi onu bilmiyoruz. Dozu azaltmak mümkün değil" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Kara ayrıca, evlere gidilerek aşılama yapılmayacağı, Sağlık Bakanlığı'nın aşılama programında mail ya da mesaj ile bilgilendirmenin olmadığını söyledi. Prof. Dr. Sema Turan da "Mesajlar ya da mailler tamamen dolandırıcılık üzerine yapılan iletiler. Sağlık Bakanlığı'nın böyle bir uygulaması yok" dedi.
#AnkaraKoronavirüs aşısının Türkiye'ye gelmesi ve aşılama programının belli olmasının ardından siber dolandırıcıların yeni tuzağı koronavirüs aşıları oldu. İnternet dolandırıcıları vatandaşların cep telefonuna ya da maillerine mesaj göndererek para karşılığı aşı randevusu vereceklerini belirtiyor ve kredi kartı ile kimlik bilgilerini çalıyor. Uzmanlar ise özellikle aşının ücretsiz yapılacağına dikkat çekiyor. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs aşılarıyla ilgili açıklama yaptı. Kayıpmaz, "Aşıyla ilgili bir kısa mesaj gelmesi veya elektronik posta gelmesi söz konusu değildir. Zaten şu anda da ülkemizde aşılama başlamış değildir. Eğer size böyle bir mesaj veya elektronik posta gelirse bunun şüpheli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız ve kesinlikle bu mesajlardaki bağlantıya tıklayarak kişisel bilgilerinizi vermemelisiniz" dedi.
#Koronavirüs