Maden araştırmaları, arkeolojik çalışmalar, depo veya yaşam alanı olarak kullanılması gibi pek çok sebeple yer altına inan insanlık, artık bu ilginç yapılar hakkında çok daha fazla bilgiye sahip. İşte dünyanın dört bir yanından çekilmiş harika görüntülerle doğanın gizli yer altı harikaları...
#SeyahatHindi, Amerika'nın keşfiyle dünyaya dağılsa da özellikle İngiltere'de, ‘Türkiye'den gelen’ anlamına gelen Turkey ismiyle tanınmıştır. Bizim coğrafyamızda da Hindistan'dan gelen Gine tavuğuna benzerliği nedeniyle Hindi olarak anılmaktadır. Peki, erkek hindiye ne denir?
#Erkek Hindiye Ne DenirMeksika'nın Cancun bölgesine gidiyorsanız, birkaç Maya kalıntısı görmeden dönmemek lazım. Chichen Itza, Dünya’nın Yeni 7 Harikası’ndan biri olduğu için mutlaka görülecek Antik Maya şehirlerinden. Peki, ikincisi hangisi olmalı derseniz bizce Tulum! Çünkü Tulum Karayipler Denizi’ne nazır çok ihtişamlı bir antik şehir.
#MeksikaSouth Carolina, North Carolina, Georgia ve Florida valileri, eyaletlerinde Helene Kasırgası nedeniyle "acil durum" ilan edilirken,.ABD'nin doğu kıyısındaki ve Meksika'nın güneybatısındaki bazı eyaletlerde John ve Helene kasırgaları ile Isaac Tropik Fırtınası'nın etkili olması bekleniyor.
#AbdAtlantik Okyanusu’nda oluşan Beryl Kasırgası, Karayipler’i vurdu. Ada sakinlerinin neredeyse tamamı evlerini kaybetti. Jamaika’da 10 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Beryl Kasırgası’ndan 200 binden fazla kişinin etkilenmesinin beklendiğini açıkladı.
#Atlantik OkyanusuMeksika’da bir arkeolog ekibi, Yucatan Yarımadası’nda ormanlık alanda Maya uygarlığına ait antik şehir kalıntıları keşfetti. Antik şehre, her yerine dağılmış çok sayıda silindirik taş sütun nedeniyle Maya dilinde taş sütun anlamına gelen ‘Ocamtun’ adı verildi.
#MeksikaSeyahat etmeyi fiziksel bir yolculuktan öte, bizi kendimize getiren yeni bir macera olarak görüyorum. Hayat bitmeyecek bir keşif. Öğrendiğim, fark ettiğim, hayat heybeme kattığım yeni yeni duygular, insanlar, fikirler ve kararlar ruhumun bir parçası oldu bu yolların sonunda… Geçen hafta aklımda ve kalbimde en çok yer edinen otelleri yazmıştım. Bu hafta da 2022’de ruhuma en çok dokunan rotalardan bir liste hazırladım size. Tabii ki dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul’a özel bir yer ayırdım.
#SeyahatBir sene daha bitti. Geriye dönüp bakınca her bakımdan dolu bir yıl geçirmiş olmaktan çok memnunum. Zorluklara, sıkıntılara, olmazlara rağmen hayat heybeme eklenen güzel anılar ve değerli insanlar oldu. O tatlı zamanlardan, aklımda ve kalbimde en çok yer edinenleri sizlerle de paylaşmak istedim. Bu hafta oteller, haftayaysa en ilginç rotaları sizinle paylaşacağım. İşte benim için 2022 yılının ‘en’leri…
#SeyahatŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul Bienali17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek 17. İstanbul Bienali’nde ağırlıklı olarak Müze Gazhane ve Pera Müzesi’nde öğrendiğimiz jeolojik, ekolojik, hidrofonik, folklorik, antropolojik, topografik bilginin, gerçeğin haddi hesabı yok. Bienal, elinizde kumanda, bir kıtadan diğerine sizi sürüklerken ayağa kalkmak için hiç de geç olmadığını söylüyor.
#17. İstanbul BienaliHENÜZ yaz sıcakları başlamadan, geçtiğimiz hafta Ödemiş ve Uşak’ta çıkan orman yangınları korkulu günlerin başlayacağının ilk işaretleri. Çöl tozları günlerce İzmir’in üzerinden kalkmadı. İklim krizinin etkisiyle nisan ve mayıs aylarında tarıma büyük zararlar verecek yüksek ısı dalgaları gelebileceği endişeleri var. İklim krizini yaratan, binlerce yıl yaşayabilen zeytin ağaçlarını bile katleden insanoğlu sonunda kendi kazdığı kuyudan çıkamaz hale gelecek. Sanayi çağıyla başlayan küresel ısınmanın yarattığı felaket öyle boyutlara ulaştı ki biraz daha gecikirsek dünyamız astreoit çarpmışa dönecek
#1HENÜZ yaz sıcakları başlamadan, geçtiğimiz hafta Ödemiş ve Uşak’ta çıkan orman yangınları korkulu günlerin başlayacağının ilk işaretleri. Çöl tozları günlerce İzmir’in üzerinden kalkmadı. İklim krizinin etkisiyle nisan ve mayıs aylarında tarıma büyük zararlar verecek yüksek ısı dalgaları gelebileceği endişeleri var. İklim krizini yaratan, binlerce yıl yaşayabilen zeytin ağaçlarını bile katleden insanoğlu sonunda kendi kazdığı kuyudan çıkamaz hale gelecek. Sanayi çağıyla başlayan küresel ısınmanın yarattığı felaket öyle boyutlara ulaştı ki biraz daha gecikirsek dünyamız astreoit çarpmışa dönecek.
#11990’lı yıllarda o dönemin en iyi boksörleri Oscar De La Hoya ve Julio César Chávez arasındaki rekabet, Meksika vatandaşları ile Meksikalı -Amerikalılar arasında kültürel bir bölünmeye yol açmıştı. Doğu Los Angeles’ın Meksikalı-Amerikalı dövüşçüsü Hoya ile Meksikalı boks efsanesi Chávez’in 1996 yılındaki dillere destan maçı, bu yüzden bir boks karşılaşmasından daha fazlasıydı. İşte bu tarihi rekabet, “La Guerra Civil” adıyla belgesel oldu. Belgeselin yönetmenliğini ise dünyaca ünlü oyuncu Eva Longoria yaptı. Longoria ile görüntülü olarak konuştuk.
#Eva Longoria1990’lı yıllarda o dönemin en iyi boksörleri Oscar De La Hoya ve Julio César Chávez arasındaki rekabet, Meksika vatandaşları ile Meksikalı -Amerikalılar arasında kültürel bir bölünmeye yol açmıştı. Doğu Los Angeles’ın Meksikalı-Amerikalı dövüşçüsü Hoya ile Meksikalı boks efsanesi Chávez’in 1996 yılındaki dillere destan maçı, bu yüzden bir boks karşılaşmasından daha fazlasıydı. İşte bu tarihi rekabet, “La Guerra Civil” adıyla belgesel oldu. Belgeselin yönetmenliğini ise dünyaca ünlü oyuncu Eva Longoria yaptı. Longoria ile görüntülü olarak konuştuk.
#Barbaros TapanUzun zaman sonra ilk okyanusaşırı turumu geçen ay Meksika’ya yaptım. Seyahatimin ilk kısmını Mexico City yazımda anlatmıştım. Bu hafta da yolculuğun ikinci kısmından, Yucatan bölgesinden bahsedeceğim biraz. Bölgenin iki gözde mekânı, Tulum ve Cancun’dan başlayarak Mayaların izinde tarihte bir yolculuğa çıkalım birlikte.
#MeksikaMaya Uygarlığı, Kolomb öncesinde olan Amerika uygarlıklarından biri olarak bilinir. Çok uzun yıllar boyunca hatta binlerce yıl Mezoamerika'da hükmünü sürdürmeye devam etmiştir. Meksika'nın güneydoğusunda da beş tane devlet kurmuştur. Yaşadıkları tarih boyunca lehçe üremiş ve bunlardan bazıları hala günümüzde konuşulmaktadır. Bu uygarlığın yükselişe geçtiği tarih ise MÖ yıllarında olmuştur. MS. Yüzyıl içerisinde altın çağına adım atan bir uygarlıktır. MS yıllarında sona erme zamanı başlamıştır. Yok olduğu yani sona erdiği bilinen bir uygarlık olsa da Mayalar ortadan kalkmamıştır. Hala pek çok ülkede Maya dilinden bazıları konuşulur. Peki Maya Medeniyeti nerede kuruldu? Özellikleri nelerdir? Maya Medeniyeti neden yok oldu tüm detayları ile derledik.
#Maya Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Dünyanın en güzel kumsallarına, turistik bölgelerine sahip olan Meksika'da suç kartelleri tatil bölgelerini savaş alanına çeviriyor. Son haftalarda Tulum ve Cancun’da peşi sıra yaşanan silahlı saldırılarda, iki turist hayatını kaybetti. Covid-19 pandemisi ve ABD'nin yeni sınır politikaları nedeniyle zor günler geçiren karteller, yeni rotalar ve pazarlar için amansızca birbirleriyle savaşıyor. Pablo Escobar ve 'El Chapo' Guzman'ın mirasını devralan kartellerin kanlı bilançosu...
#Organize SuçBilim insanlarının yaptığı ilginç bir çalışma dinozorlar ve yılanlarla ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Dinozorları yok eden göktaşının, yılanların kaderini belirlediği değerlendiriliyor. Bir başka deyişle yılanların hayatta kalabilme ve tüm dünyaya yayılabilme sebebi dinozorların ortadan bir anda kaybolması...
#Dinozor