Medipol Mega Üniversite Hastanesi haberleri sayfasında Medipol Mega Üniversite Hastanesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 184 Medipol Mega Üniversite Hastanesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Talaseminin (Akdeniz anemisi) dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kalıtsal kan hastalığı olduğunu söyleyen Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Anak, talaseminin kronik hastalık haline geldiğini vurgulayarak kök hücre nakliyle tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi.
#Medipol Mega Üniversite HastanesiEn çok kadınlarda görülen anemiye ilişkin uyarılarda bulunan Prof. Dr. F. Deniz Sargın, Anemi aslında bir hastalık değil semptomdur. Aneminin nedeninin mutlaka tespit edilmesi gerekir. Kilo almak anemiyi getirir diye bir şey yok. Halk arasında demir kullanırsam kilo alırım gibi bir inanış var. Bu doğru değil. dedi.
#AnemiYazar Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlu T.C.'nin yaptığı iddia edilen kazada hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci'nin ailesinin acısı her geçen gün artıyor. Aci'nin annesi ve babası günler kalan Kurban Bayramı ve Babalar Günü öncesi yaşadıklarını anlatırken duygusal anlar yaşarken baba Özer Aci, “Bir baba olamıyoruz, bayramlarımız karaya döndü, Babalar Günü'nde ondan mahrum olduk. Bülent Bey'e sorayım; Babalar Günü nasıl geçiyor?” dedi. Anne Pervin Aci, “Oğlumun heyecanını, o güzel babalığını, bekleyişini hep gözümden geçirdim. Oğlumun kurbanını bağışladık, kurban keseceğiz ama ne bayramı, bayram benim neyime, neyimize. Kurban keserken fotoğrafları var, heyecanı var. Benim elimi öperdi, elimi öpecek oğlum yok, kızım, damadım herkes var ama o çok farklı." şeklinde konuştu.
#Eylem TokMarketlerde paketi yırtılmış tavuk ürünlerinin satıldığına ilişkin sosyal medya görüntüleri tepki çekti. Uzmanlar özellikle paketi yırtılmış et ürünlerinin çok ciddi bakteri riski taşıdığına dikkat çekerek gıda zehirlenmesi uyarısında bulundu.
#Yırtık Paketler350 kişiden oluşan uluslararası ekibiyle tercümanlık, transfer ve konaklama süreçlerini organize eden Medipol’ün Londra Temsilcilik Ofisi 26 Temmuz Çarşamba günü Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın katılımlarıyla resmi açılış törenini gerçekleştirecek.
#İngiltereProf. Dr. Onur Yaprak, sivrisineklerle bulaşan Batı Nil virüsü, sarıhumma ve dang ateşine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaprak, "Sivrisineklerin hastalık bulaştırma riski devam ediyor. Bazı bilim adamları tarafından Büyük İskender’in ölüm nedeni olarak görülen Batı Nil virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir" dedi.
#Asya Kaplan SivrisineğiRabia Tuğçe Yazıcıgil, Boston Ünivesitesi’ne bağlı laboratuvarında endoskopik teşhis için yutulabilen nohut büyüklüğünde, kablosuz veri gönderen bir kapsül geliştirdi. Bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarının teşhisine yarayan buluş, endoskopi başta olmak üzere birçok alanda kolaylık sağlayacak.
#GazetehaberleriNeredeyse bir yılı aşkın zamandır gözbebekleriyle vakit geçiremiyor, doyasıya sarılıp öpemiyorlar... Ama misyonları büyük. Çünkü bu anneler virüsle savaşıyor, insanlığı büyük bir beladan kurtarmaya çalışıyor. Hem çocuklarının hem de halkın gözünde süper kahraman anneler onlar...
#AnneDiyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, “Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe” dedi.
#Doç. Dr. Lebriz Hale AktünKovid- 19 pandemi sürecinde hareketsizlik, kilo alımı, sigara, stres ve evde artan iş yükü gibi faktörler başta bel boyun fıtığı olmak üzere omurgaya bağlı hastalıkların gelişme riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Cem Dinç, "Bel boyun ağrılarının, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dünyada en yaygın iş ve güç kaybına neden olan ikinci hastalık" dedi.
#Prof. Dr. Cem DinçSes kısıklığının ciddi sağlık sorunlarının ilk belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tolga Kandoğan “Ses bozukluğu 2 haftadan uzun sürüyorsa hekime başvurulmalıdır. Reflü başlı başına ses sağlığını bozabilen bir durumdur. Yüksek sesle konuşmak, uzun konuşmak, fısıldamak gibi ses sağlığını tehlikeye atan davranışlara bir de kişinin sigara, tütün ürünleri kullanması eklenirse kişinin sesi ciddi boyutta hasar görebilir” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses GünüKahvenin, kanseri vücuttan uzak tutmada büyük rol oynadığına değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketen kişilerin karaciğer kanserine yüzde 52, kalın bağırsak kanserine yüzde 36, mide ve pankreas kanserine ise yüzde 13 daha az yakalandıkları gözlemlendi” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralBosna Hersek'te yaşayan 2 yaşındaki Majra Delic, geçirdiği menenjit sonrasında işitme yetisini kaybetti. Tedavisi Türkiye'de gerçekleşen Majra’nın ilk duyduğu ses annesinin sesi olurken annenin ilk kelimesi ise bebeğimdi.
#Majra DelicBosna Hersek'te yaşayan 2 yaşındaki Majra Delic, geçirdiği menenjit sonrasında işitme yetisini kaybetti. Tedavisi Türkiye'de gerçekleşen Majra’nın ilk duyduğu ses annesinin sesi olurken annenin ilk kelimesi ise bebeğimdi.
#Majra DelicSinüs ve burun boşluğu kanserlerinin uzun süre sinüzit benzeri şikayetlere yol açtığını belirten Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Bu kanserler çok büyüdüklerinde kendini yüzde ağrı, şişlik, burun tıkanıklığı ve burun kanaması belli eder. Bunun yanı sıra baş ağrısı, uyuşma, duyu kaybı gibi nörolojik; göz kapağı düşmesi, çift görme ve dişlerde sebebi açıklanamayan ağrı ve sallanma gibi diş bulguları meydana gelebilir” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanKaraciğer sorunları ile artan karaciğer kanseri vakalarına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Tüm dünyada 2020 yılında 900 bin olan karaciğer kanserli hasta sayısının 2040 yılında 1 milyon 400 bine yükseleceği öngörülüyor. Bunun en büyük sorumlusu toplumda artan diyabet, obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıdır” dedi.
#Prof. Dr. Onur Yaprakİstanbul'da yaşayan Gökdere Ailesi'nin 18 yaşındaki oğulları Ali, karnı ve ayakları şişmeye başlayınca hastaneye kaldırıldı. Karaciğer komasına giren, hafızasını kaybeden ve doktorların hayata tutunmak için çok az vaktinin kaldığını söylediği genç, ikiz kardeşinin karaciğeriyle yeniden hayata tutundu.
#HaberKaraciğer yağlanmasının toplumda görülme oranının yüzde 25 olduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak “Karaciğer yağlanması tipik olarak insülin direnci olan ve karın çevresi geniş insanlarda görülmesine rağmen son yıllarda zayıf veya normal vücut ağırlığına sahip olan insanlarda da gelişmeye başladı. Yapılan araştırmalar karaciğer yağlanması olan insanların yüzde 40’ının normal kiloda veya zayıf olduğunu ortaya koydu” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakBahar aylarında saman nezlesi olarak da bilinen bahar alerjilerinin arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “İlk polen üreten bitkiler genellikle ağaçlardır ve ilkbaharda polen salarlar. Bu nedenle polenlere maruziyeti azaltmak için özellikle sabahları, polenin en yoğun olduğu zamanlarda, evinizi havalandırmaktan kaçınılmalıdır. Yine dışarı çıkarken şapka ve güneş gözlükleri kullanılması, eve döndükten sonra duş alınması alerjen yoğunluğunu azaltmaya katkı sağlar” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluHAVANIN soğuk olduğu günlerde sabahın erken saatlerinde özellikle rüzgara karşı yürümenin kalbin yükünü artıracağını belirten Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kalbin iş yükü arttığı zaman da kalp krizi, ciddi kalp yetmezliği riski ortaya çıkabilir” dedi.
#Prof. Dr. Bilal BoztosunAtopik egzamanın bebeklerde de çok sık görüldüğüne dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, ailelere uyarılarda bulundu. Nacaroğlu, “Pamuklu ve yumuşak dokulu giysiler tercih edilmelidir. Atopik dermatitin alevlenmesine neden olan besin ve solunum yolu alerjenleri belirlenmeli, bu faktörlerle temastan kaçınılmalıdır” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluSon zamanlarda popülerliği artan mavi ışığın insan sağlığı için tamamen zararlı anlamına gelmediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, “Gündüz maruz kaldığımız mavi ışık insanların uyku-uyanıklık döngüsünün oluşmasına katkı sağlar. Gece teknolojik aletlerin yaydığı mavi ışık ise bu döngüyü bozabilir ve uyku problemlerine, gün içi yorgunluklara neden olabilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Sezer HacıağaoğluToplumun yüzde 20'sinin hayatlarının herhangi bir döneminde halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker atağı geçirdiğine dikkati çeken Dermatolog Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, hastalığın bulaşıcı olmadığını söyledi. Demir, "Etkilenen kişinin yaşam kalitesinde, okul veya iş performansında belirgin düşmeye neden olan önemli bir hastalık. Soğuğa maruziyet sonucu kurdeşen tetiklenebilir” dedi.
#Dermatolog Doç. Dr. Filiz Topaloğlu DemirSabahları boyun ağrısı ile uyanmanın boynun uykuda uygun olmayan veya azalmış desteğinden kaynaklandığına dikkat çeken Doç. Dr. Sena Tolu, “Yastık kişiye özel seçilmelidir. Doğru yastık seçiminde kalınlık çok önemlidir. Kişinin omuz genişliği ve boynunun uzunluğuna göre değişmekle birlikte en az 10-13 cm kalınlıkta bir yastıkta yatılması önerilir. Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir” diye konuştu.
#Doç. Dr. Sena ToluEskiden sıklıkla kullandığımız 'sağır-dilsiz' kavramının artık neredeyse tarihe karıştığını belirten Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, "Toplumda sağır dilsiz olarak tabir edilen, duyamadığı için konuşamayan çocuklar koklear implantla bu engeli aşıyor. Teknoloji sağır-dilsiz engelini ortadan kaldırdı" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ŞerbetçioğluTürkiye'de böbrek yetmezliğinin en sık nedeninin şeker hastalığı olduğunu belirten Böbrek Nakli Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, “Şeker hastalarının neredeyse yüzde 40’ında herhangi bir aşamadaki böbrek hastalığı gelişir. Böbreğin süzme fonksiyonu azaldıkça hastalar klinik bulgu vermeye başlarlar. Bunlar şeker ölçümlerinde ileri derece bozukluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, tansiyonda yükselme, dokularda ödem, idrarda azalma ve renk değişikliği ile gece idrara çıkmadır” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan ErtuğrulGözlerdeki sarılığın karaciğer, pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Onur Yaprak, “Sarılık bir rahatsızlığın belirtisidir, kendisi bir hastalık değildir. Sarılığa yol açan nedenler çok çeşitlidir. Tüm bu nedenler arasında şüphesiz en çok korkulan durumlar karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yollarında gelişen kanserlerdir. Bu bölgelerde gelişen kanserler gözlerde ve ciltte sarılığa, idrarda koyulaşmaya, dışkı renginde ise açılmaya yol açar” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakKüresel ısınmayla birlikte astım ataklarının ve alerjilerin şiddetlendiğini belirten Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “ABD’de yapılan yeni bir çalışmanın verilerine göre küresel ısınmanın etkilerine bağlı 1990’dan beri Kuzey Amerika’da polen mevsimlerinin ortalama 20 gün önce başladığı ve yüzde 20 daha fazla polen konsantrasyonlarına artışa neden olduğu gösterildi. Küresel ısınmanın etkileri nedeniyle her yıl alerji mevsiminin daha da zor geçebileceği bilinmeli” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluHer baş ağrısının beyin kanaması belirtisi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Zeki Şekerci, "Ancak AVM veya anevrizmaya bağlı beyin kanamaları ani şiddetli ve dayanılmaz baş ağrısına neden olabilir ve buna bulantı, kusma, ense sertliği eşlik edebilir" dedi. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulması uyarısında bulunan Şekerci, "Bu tür kanamaların yüzde 50’ye yakını hayati tehlikenin eşlik ettiği, hemipleji, hemiparezi dediğimiz vücudun bir tarafını tutan kalıcı veya geçici güç kaybı sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Zeki Şekerci