Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, sağlıklı bir yaşam için egzersizin gerekliliğine dikkat çekiyor. Uzun saatler boyunca hareketsiz çalışan kişilerde bel, boyun, sırt, bilek gibi vücudun farklı bölgelerinde sağlık sorunları oluşabileceğinin altını çiziyor ve masa başında sadece 5 dakikanızı ayırarak yapacağınız egzersizlerin bile faydalı olacağını belirtiyor.
#Kısa Süreli EgzersizlerAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeKARIN germe ameliyatının aşırı kilo alıp verme, hamilelik, kalıtım özellikleri, yaşlanma veya geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak karın duvarının ve veya cildinin gevşeyerek sarkması sonucu oluşan karın bölgesi deformitesinin tedavisi amacıyla uygulandığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, bu ameliyatın kilo verme veya egzersiz programlarının bir tamamlayıcısı değil, tamamen ayrı bir operasyon olduğunu bildirdi. Ameliyatın amacının karın bölgesinin konturunu vücuda uygun bir forma sokmak ve karın duvarını sıkılaştırmak olduğunu kaydeden Hoşnuter, “Bu nedenle kilo verme programına girecekler veya hamilelik planlayanların abdominoplasti operasyonunu daha sonraya ertelemesi uygun olacaktır. Ayrıca çok sorulan bir soruya cevap olarak; abdominoplasti karın derisindeki çatlakları tedavi etmez. Ancak kesilip atılan karın derisiyle birlikte bunların büyük çoğunluğu kaybolur ve kalanlar da göbek deliği altında kalacağından iç çamaşırı altında gizlenmiş olur. Operasyona yardımcı olarak sıklıkla liposuction da yapıldığından, karın ve bel oyuntuları ortaya çıkarılarak estetik görünüm mükemmel bir hale gelir” dedi.
#1Gerek pandeminin etkisiyle gerekse yaşantı şeklimizin bozulmasından dolayı artık çocukluk çağından itibaren boyundan başlayıp bele kadar uzanan şekil bozukluklarında artış bulunmaktadır. Peki, kamburluk bir hastalık mıdır? Yoksa sadece basit bir şekil bozukluğu mudur?
#Op. Dr. Erman ÇEKİÇSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukEvden çalışmayı geçici bir süreç olarak gördük; günü geçirmeye odaklandık. Yemek masasında çalıştık, misafir odasında toplantı yaptık, öğle yemeğini bilgisayar başında yedik. Ama artık pek çok sektör için ev ve ofis arasındaki hibrit düzen kalıcı... Yani bu durumun gereklerini ertelemekten vazgeçmemiz lazım. Uzmanlar tavsiyelerini sıraladı: Evde kendinize bir ofis kurun, ergonomik bir sandalye alın, elektrik ya da internet kesintisine karşı hazırlıklarınızı yapın, öğle aralarında sosyalleşmeye çalışın, yemekleri önden planlayın, trafikten kazandığınız zamanı işe değil, hobilerinize ayırın.
#Evden ÇalışmaBacak ağrısı; özellikle yaş ilerledikçe bacağın alt, sağ ve sol tarafında ortaya çıkan özellikle geceleri ya da dinlenirken ağrı yapan, altında onlarca farklı neden olabilen bir sorun. Bacak ağrısı şikayeti olan kişiler bu ağrılara nelerin iyi geleceğini evde nasıl geçeceğini merak edip araştırıyor. Peki, Bacak ağrısına ne iyi gelir? Şiddetli bacak ağrısı nasıl geçer, neden olur? Evde bitkisel çözüm önerileri
#Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?Boyun fıtığı rahatsızlığı genellikle ters ve ani yapılan hareketler ile meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bazen sorun yalnızca yapısal nedenlerle meydana gelebilir. Uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak olarak sayılabilir. Boyun fıtığı nedeniyle kol ve baş ağrısı da meydana gelebilir. Evde boyun fıtığı ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemlerle çözüm üretilebilir. Peki boyun fııtığı nasıl geçer? Evde boyun fıtığına ne iyi gelir? İşte boyun fıtığı nedenleri ve boyun fıtığı ağrısına iyi gelen öneriler...
#Boyun Fıtığı NedenleriMasa başında çalışanlarda sıklıkla görülen bilek ağrısının birçok nedeni olabilir. Daha çok ilerleyen yaşlarda görülse de her yaşta yapılan işe bağlı olarak gelişebilir. Bilek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçeri nedenleri ve tedavisi nedir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Bir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Omurgaİnsan sağlığı kaliteli bir yaşam sürdürmek için çok önemli bir etmendir. Kaliteli bir yaşamın ilk şartı da düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Peki egzersiz nedir, faydaları nelerdir? Aerobik, interval ve izometrik egzersizler nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Egzersiz Nedir Faydaları Nelerdir?Pandeminin birinci yılını geride bırakırken, iş ve yaşam dengesi iç içe geçen insanların fiziksel sağlığı bu süreçte etkilendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör. İmge Nas kısıtlamalarla yaşanan fiziksel aktivite eksikliğinin insanların kas ve iskelet sağlığındaki olumsuz etkisine dikkati çekerek "En etkili ilaç egzersizdir" dedi.
#Öğr. Gör. İmge Nasİnsülin direncinin modern çağın hastalığı olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, “Pandemiyle birlikte masa başı çalışma tarzı belirgin olarak arttı. Beslenme düzenindeki değişikliklerle beraber obezite ve bunun sonucu olarak insülin direnci giderek artmaktadır” dedi.
#Dr. Safiye ArıkTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaTeknolojinin ilerlemesi hayatımızı bir taraftan olumlu etkilerken diğer taraftan bizleri hareketsizliğe sevk edip sağlığımız üzerine olumsuz etkiler yapabiliyor. Market alışverişi internet üzerinden, giyim alışverişi internet üzerinden, ulaşım kısa mesafelere bile araç ile derken iyice hareketsiz hale geldik. Bütün bunlara ek olarak elimizden bırakamadığımız cep telefonu ve tabletler postürümüzün (duruş) bozulmasına, bel -boyun -sırt ağrılarına sebep oluyor.
#Omurga SağlığıBoyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine çok yakın olabildiğine dikkat çekerek 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığına işaret etmediğini ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi UzmanıBel ağrılarının nedenleri arasında yer alan bel tutulması, genç ve yaşlı ayırt etmeksizin her yaş grubundan kişinin karşılaştığı bir sorun olarak dikkat çekiyor. Peki, Bel tutulması nasıl geçer? Bel tutulmasına ne iyi gelir?
#Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir?Yeni tip koronovirüs (Covid-19) salgını sebebiyle pek çok şirketlerin evden çalışma sistemine geçtiği günlerde dünyanın her yerinde insanlar bu yeni sisteme uyum sağlamaya çalışıyor. Bu durumun ruhsal sorunların yanı sıra hareketsizlik nedeniyle birçok bedensel soruna da yol açtığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Ersin Nuzumlalı, boyun ve sırt ağrılarını en aza indirecek önerilerini paylaştı.
#Boyun AğrısıGünlük hayatta hemen hemen herkesin yakındığı kas ağrıları, yorgunluk ve sakatlıkların yanı sıra daha ciddi durumların habercisi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır bel ve kas ağrılarından korunmanın yollarını anlattı, önemli bilgiler verdi.
#Kas AğrısıMasa başı işleriyle meşgul olan ve sürekli bilgisayar kullanan kişilerde görülen boyun ağrısı, birçok vücut soruna neden olabiliyor. Boyun bölgesinin ağrıması ile beraber, kol ve sırt bölgelerinde ağrılar meydana gelebiliyor. Ağrının giderilmesi için doktora başvurmak ve çeşitli egzersizler uygulamak gerekebiliyor. Boyun ağrısına ne iyi gelir, geçirmek için hangi yöntemlere başvurulabilir, detayları yazımızda bulabilirsiniz.
#Boyun Ağrısına Ne İyi GelirSabahları boyun ağrısı ile uyanıyorsanız ve bu durum kronikleşmeye başladıysa bir çok nedeni olabilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş Önal, yaşam kalitesini oldukça düşüren boyun ağrılarının 9 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Boyun AğrısıVücudun genellikle en çok basınca maruz kalan bölgelerinde görülen varis, özellikle kadınların kabusu. Gerek evde gerekse günlük hayatta bazı basit ama etkili önlemler alarak varisten kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, bu rahatsızlıkla baş etmenin yollarını sıraladı.
#Beslenme