Artan yaşam maliyetleri, tüketicilerin akıllı telefon satın alma alışkanlıklarını değiştirirken, yenilenmiş ve ikinci el ürünlere olan ilgi yükseliyor. 2024 Mobil Dünya Kongresi’nde yapılan bir araştırma, Avrupa’da birçok kişinin bu tür cihazları tercih ettiğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu ürünleri alırken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor; çünkü farkında olmadan tüm bilgilerinizi dolandırıcılara kaptırma riski bulunuyor. Peki, nelere dikkat edilmeli? Kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#DolandırıcılıkGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber Güvenlikİzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDolandırıcılar şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ismini kullanarak vatandaşları hedef alıyor. Sahte mesajlarla prim borcu veya çeşitli ödemeler hakkında yanıltıcı bilgiler sunan dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa çekmek için pek çok yöntem kullanıyor. Dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Siber GüvenlikMiss Turkey 2024 birincisi kim oldu? Türkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey 2024 birincisi belli oldu. Berfu Yenenler, Selen Soyder, Gizem Karaca, Amine Gülşe ve Neşe Erbek gibi eski güzellerin jüri koltuğunda yer aldığı Miss Turkey 2024 birincisi İdil Bilgen oldu. 180 boyundaki kraliçe, ülkemizi Miss World'de temsil edecek.
#Miss Turkey 2024 BirincisiMiss Turkey 2024 finalistleri belli oldu. Binlerce başvuru arasından ön elemeyi geçen 130 güzel jüri karşısına çıktı ve zorlu değerlendirme sonucu ilk 20 belirlendi. Kraliçe adayları, 11 Eylül’de yapılacak final için kampa girdi. İşte Türkiye Güzeli olmak için yarışacak adaylar...
#Miss Turkey 2024Telefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikSon günlerde, siber korsanlar Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu iddiasıyla vatandaşlara sahte SMS mesajları göndermeye başladı. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kişisel bilgileri çalmayı hedefliyorlar. Peki, siber korsanlar telefon ve kimlik numaralarına nasıl ulaşıyor ve HGS borç bilgilerine nasıl erişiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık hurriyet.com.tr’ya anlattı.
#Siber KorsanlarSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#AvatariaTelegram, WhatsApp, Discord gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden yapılan siber suçlar, önemli ölçüde artış gösterdi. Zararlı bağlantılarla kullanıcı bilgilerine erişim, fidye yazılımları ve bilgi hırsızlığı gibi tehditler en sık karşılaşılanlar arasında yer alıyor. Yeni verilere göre, Telegram üzerinden yapılan yeraltı pazar faaliyetleri geçen yıla göre yüzde 53 artış gösterdi ve uygulamanın aylık kullanıcı sayısı 900 milyona ulaştı. Özellikle silah ve kimlik bilgilerinin bu platformda satılması tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Bu gelişmeler ışığında, kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Tüm detayları Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikAltmışlı ve yetmişli yıllar enformasyon toplumu teorilerinin ışığında dijital devrimin ayak seslerinin duyulmaya başlandığı yıllardı. Doksanlı yılların sonlarından itibaren ise diğer tüm alanlarda olduğu gibi medya alanının da dijital ortamlara yöneldiğini gördük. Hatta medya ürünleri, dijital dönüşümün ateşleyicisi konumundaydı.
#Konuk YazarMüge Anlı ne zaman sezon finali yapacak sorusu izleyicilerin gündeminde yer alıyor. Yaklaşık 5 bin bölümdür ekranlarda yer alan ve aydınlatılmayı bekleyen olaylar üzerinde duran Müge Anlı ile Tatlı Sert sezon finali ile ekranlara kısa süreli veda edecek. Peki, Müge Anlı ne zaman sezon finali yapacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Müge AnlıSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sorduk
#AvatariaKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSiber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSiber suçlar tüm dünyada kişiler, kuruluşlar ve devletler için risk oluşturmaya devam ediyor. Teknoloji günden güne geliştikçe de dolandırıcıların yöntemleri değişiyor. Bazı siber güvenlik firmalarının raporlarına göre 2023'te gerçekleşen saldırılar, bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artış gösterdi. Uzmanlar ise oranın 2024’te daha da artacağı konusunda uyarıyor. Daily Mail de bu doğrultuda 2024’te dikkat edilmesi gereken beş dolandırıcılık yöntemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu yöntemleri ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#TeknolojiHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiOpen AI, metni videoya dönüştüren yapay zekâ teknolojisi Sora’yı tanıttı. Böylelikle bir süredir hayatımızda olan yapay zekâ ile üretilmiş görseller artık yerini ‘kurgu’ videolara bırakacak. Uzmanlar, videoların gerçeğinden ayırt edilememesi nedeniyle manipülasyon tehlikesine dikkat çekiyor.
#YönetmenGoogle, Chrome kullanıcılarını gizli sekmede gezinirken bile takip ettiği iddiasıyla 2020'de açılan 5 milyar dolarlık mahremiyet ihlali davasını anlaşarak çözmeyi kabul etti. Peki gerçekten de Google Chrome'un gizli modu gizli değil mi? Siber korsanlar gizli sekmede yapılan işlemlerdeki bilgilere ulaşabilir mi? Gizlilik konusunda hangi tarayıcı daha güvenilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GooglePolatgiller ve Tayyargiller’in ardından kara para aklama, dolandırıcılık gibi suçlara karışmakla yargılanan sosyal medya fenomeni çiftlere bir yenisi eklendi. Kurdukları ponzi sistemiyle 150 milyon TL’lik vurgun yaptıkları iddia edilen Kıvanç-Beril Talu çifti, Gürcistan dönüşü gözaltına alındı. Kıvanç Talu, sosyal medyadaki “Var Böyle Tipler” başlıklı kısa videolarıyla tanınıyor...
#Kıvanç TaluSosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu'nun yaklaşık 150 milyonluk vurgun yapıp yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti. Gürcistan'dan Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen Talu çifti polis ekiplerince yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.
#Kıvanç TaluSosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu'nun yaklaşık 150 milyonluk vurgun yapıp yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti. Gürcistan'dan Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen Talu çifti gözaltına alındı. Gözaltına alınan sosyal medya fenomenleri Kıvanç Talu ve Beril Talu, dolandırıcılık iddiasıyla tutuklandı. Kıvanç Talu ve Beril Talu'nun alınan ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri öğrenildi. Şüphelilerin "Biz onlardan borç para aldık. Asıl onlar tefecilik yaptılar. Asıl suçlu onlar" dedikleri belirtildi.
#Kıvanç TaluAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiDolandırıcılar her gün farklı yöntem geliştirerek tuzak kuruyor. Son günlerde dolandırıcılar attıkları mesajlarla abla, abi veya kız kardeşlerine eş aradıklarını söylüyorlar. Verilen numara mesaj atanlar ya da linki tıklayanlar tuzağa düşüyor. Sosyal medyada çok kişi bu tuzağa düştüğünü belirtiyor. Uyarıda bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "İstenen amaç; tehdit, şantaj ve korkuyla para sızdırmaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu hesabı engellemek ve hiçbir şekilde yazışma yapmamak son derece önemlidir. Zira para verseniz de bundan kurtuluşunuz yoktur" dedi
#Dolandırıcılık