2 doz mRNA aşısı olanların güçlendirici 3. dozu olmaları gerektiği konusu, yapılan araştırmalar sonrası netlik kazanmaya başladı. ABD, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde 65 yaş üstüne 3. doz mRNA aşısı yapılmaya başlandı. İki doz BioNTech sonrası 3. doz ne zaman ve kimlere yapılmalı?
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla savaşta en büyük umut ve silah haline gelen Kovid-19 aşılarıyla ilgili yeni yapılan bir araştırmanın umut verici sonucu açıklandı. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Oxford-AstraZeneca aşısı bireyleri hastalıktan korumasının yanı sıra koronavirüsün bulaştırılmasını "büyük ölçüde" engellediği ortaya çıktı.
#OxfordKovid-19'a karşı dünya genelinde başlayan aşı seferberliğiyle birlikte salgını yenme konusunda umutlar artmışken İngiltere'den gelen mutasyon haberi herkesi korkutmuştu. Pfizer/ BioNTech, koronavirüsün yeni mutasyonunun aşıları etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili çok merak edilen soruya cevap verdi ve yüreklere su serpti.
#ABDİngiltere'de Pfizer-BioNTech'in ardından Oxford aşısı da bugün itibarıyla yapılmaya başlanıyor. İngiltere, alınan bütün tedbirlere rağmen koronavirüs vaka ve ölüm sayılarındaki artışı durdurmakta zorlanıyor. Başbakan Boris Johnson yaptığı açıklamada artışın durdurulması ve ortaya çıkan mutasyonun yayılmasının önlenmesi için tedbirlerin daha da sıkılaştırılabileceğinin sinyalini vermişti.
#İngiltereAB üyesi ülkeler bir yandan koronavirüsün yeni ve daha bulaşıcı mutasyonuyla mücadele ederken bir yandan da aşılama programlarına birer birer başlıyor. Salgının sert yaşandığı İspanya, Kovid-19 aşılarıyla ilgili kritik bir karara imza attı ve aşı yaptırmayı reddedenleri kayıt altına almaya yolunu seçti.
#İspanyaDünya koronavirüs salgınının sonuna yaklaşırken, DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesu'dan flaş açıklamalar geldi. Tedros, Uluslararası Salgın Günü münasebetiyle yayınladığı video mesajında birçok küresel soruna değindi. Ülkelerin 2019'daki belgelerde yayımlandığı üzere, salgına hazır olmadığını, koronavirüs salgınının ne ilk ne de son salgın olduğunu söyledi.
#Çinİngiltere’nin başkenti Londra'da bulunan Bilim ve Sanayi Müzesi, dünyada ilk olarak Margaret Keenan’a uygulanan koronavirüs aşısının şişesini ve şırıngasını müzenin eserleri arasına koydu. Ziyaretçiler, aşının şişesi ve şırıngasını, 2021'in ilk aylarında müzede görebilecek.
#İngiltereSon dakika haberi.. Koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci’nin ardından bir Türk daha COVID-19’a çare oldu. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi Formycon, Prof. Dr. İbrahim Benter’in keşfettiği ve hastalığa karşı önerdiği yöntemi kullanarak ilk COVID-19 ilacını üretti.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü’nden üst düzey bir yetkili salı günü yaptığı açıklamada, Pfizer firmasının yetkilileri ile yaptıkları görüşmede Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği koronavirüs aşısını mümkün olan en kısa sürede küresel kullanıma sunmak için süreci değerlendirdiklerini söyledi.
#Uğur ŞahinKoronavirüs aşısıyla ilgili son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren şirketlerden Pfizer’in CEO’su Albert Bourla henüz neden aşı olmadığını açıkladı...
#Biontech PfizerAşı haberlerinde son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), acil kullanım için Pfizer-Biontech ortak yapımı COVID-19 aşısını onayladı. ABD Başkanı Trump, ilk aşının 24 saatten daha kısa sürede yapılacağını duyurdu Böylece 332 milyonluk nüfusu bulunan ABD'de, bu ay sonuna kadar ilk parti olarak 6,4 milyon doz aşının dağıtılması ve iki doz aşılama uygulaması nedeniyle ilk etapta 3 milyon kişiyi kapsaması planlanıyor.
#FDADünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Türkiye'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ay sonundan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak uygulamayı planladığı SinoVac'ın aşısına ilişkin, "Çin aşılarının üreticileriyle temas halindeyiz." dedi.
#DSÖAvrupa İlaç Ajansı (EMA) Başkanı Emer Cooke, Pfizer ve BioNTech’in Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşı adayının ajansa sunulan verilerinin “çok sağlam” olduğunu belirterek, ancak şu aşamada inceleme sonucunun “pozitif” olacağını garanti edemediklerini bildirdi.
#BiontechSon dakika... Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, koronavirüs aşısı olan kişilerin taşıyıcı olamayacağını açıkladı. Virüslerin hücre içi zorunlu mikroorganizmalar olduğuna vurgu yapan Çelen, "Eğer aşıyla korunuyorsa virüs hücre içine giremeyeceği için çoğalamayacaktır, çoğalamadığı için de taşıyıcılık vasfı olmayacaktır" dedi.
#Koronavirüs AşısıSon günlerde halkın kafasındaki en önemli soru Çin aşısı mı olmalı Alman aşısı mı? Çin aşısı için gönüllü olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Alman aşısı yaptıran Kelebek yazarı Sahrap Soysal deneyimlerini Hürriyet için anlattı:
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşıların, salgınla savaşmak için müthiş bir araç olduğunu, bununla beraber toplumda "bağışıklık duvarı" oluşturabilme kabiliyetinden "çok uzakta" olduklarını belirtti.
#DSÖ