ANAL fissür hastalığının, diğer adıyla makat çatlağının 21. yüzyılın yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan kronik kabızlık olarak adlandırıldığını belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, yanlış tuvalet alışkanlıkları nedeniyle ülkemizde görülme sıklığında ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Op. Dr. Mustafa Göztok, anal fissürün botoksla tedavi yöntemlerini anlattı ve merak edilen soruları yanıtladı...
#1Kabızlık, ishal gibi nedenlerden dolayı oluşabilen makat çatlağı; özellikle gebelik döneminde kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, hamilelerde makat çatlağında dikkat edilmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için tüm detaylarıyla açıkladı.
#Makat ÇatlağıMakatın çıkışında oluşan çatlak, dışkılama sırasında ve sonrasında adeta ‘düşmanımın başına gelmesin’ dedirtecek kadar şiddetli bir ağrıyla kendini gösteriyor. Makattaki çatlakların hastalar için tuvalete gitmeyi adeta bir işkenceye dönüştürebildiğini vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Erdemir, bu hastalığın çoğu zaman hemoroid ile de karıştırıldığını, anal fissürlerin tedavisinde pek çok seçenek olduğunu söylüyor. Botoks da bunlardan biri. Ancak cerrahi bu hastalıkta en etkili tedavi yöntemidir.
#Makat Çatlağı Nedirİstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide BotoksuPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidBirçok kişinin başına geldiği halde çoğu zaman önemsenmeyen, yarattığı dayanılmaz ağrılar sebebiyle doktora başvurulan hastalıkların başında anal fissür geliyor. Üstelik genç, yaşlı tanımayan bu hastalık cinsiyet ayrımı da yapmıyor. Çoğu zaman hemoroid ile karıştırılan bu hastalık, sebep olduğu şikayetlerle yaşam kalitesini düşürebiliyor. Toplumda utandıran hastalık olarak nitelendirilen anal fissür problemini Genel Cerrahi Op. Dr. Abdulkerim Özakay anlatıyor.