KİŞİYE özel ev tipi taze makarna üreten Türk firmaları, 85 milyon TL’lik pazarda balık, enginar, çilek, kereviz, balkabağı ve kestaneli ürünler geliştirince, İtalyanları da damaktan yakaladı. Otel, restoran ve kafeler için özel siparişle üretilen taze makarnaların zincir market ve şarküteri raflarına da taşınması, üretici firma sayısını 10’a, yıllık üretimi 6 bin 500 tona çıkardı.
Avrupa Birliği menşeli ciklet, çikolata, makarna, bisküvi ve gofret gibi bazı işlenmiş tarım ürünlerine kota uygulanacak.Bakanlar Kurulu'nun “Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına” dair kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 'Tahıl koridoru' ile ilgili “İhracatımızla alakalı bu koridorun açılmasıyla beraber ihtiyaç duyulan ham madde gelecektir. Türkiye işleyeceği bu ham maddeyle beraber dünyadaki oluşabilecek olan arz sıkıntısını bir anlamda da ihracatçı ülke olarak gideren ülkelerin aslında başında gelecektir” dedi.
#Bakan MuşDünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanTarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan’dan buğday ithalatı yapıldığına ilişkin iddiaları yalanlayarak, "Dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile net ihracatçı konumdadır" açıklamasını yaptı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıRusya’nın Ukrayna’yı işgali Türkiye’de yağ krizine yol açtı. Ayçiçeği yağında arz sıkıntısı yaşandığı ve zam beklendiği iddiaları üzerine tüketiciler yağ almaya koştu. Ama ne koşmak! Farklı marketlerden gelen görüntüler ‘Ne oluyor?’ dedirtti, ki o görüntülerde 5 litrelik ayçiçeği yağlarının saatler içinde yağmalandığını görüyorsunuz. Gelişmeler üzerine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır” diyerek spekülasyon vurgusu yaptı. Ayçiçek yağında son durum ne? Sordum.
#AyçiçekyağıKurdaki düşüşten sonra gözler zincir marketlere çevrildi. Üretici de tüketici de ‘fiyat düşmeli’ diyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu ile iş dünyası örgütleri, dolardaki yüzde 30-40’lık düşüşe paralel, un, makarna, et, süt, yumurta, baklagiller başta olmak üzere fiyatların hızla inmesi gerektiğini belirtti. Bakan Muş da Twitter hesabından, "Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını-hukukunu kimseye çiğnetmeyiz!" ifadelerini kullandı.
#DövizTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, tarım ürünlerinde pahalıya ithalat yapıldığı iddialarına ilişkin, 2002-2021 yılları arasında toplam 21 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 35 milyar dolarlık buğday ve mamulleri ihracı geçekleştiğini bildirdi. Pakdemirli ayrıca "Salgın ve iklim koşulları nedeniyle şu anda dünyada oluşan fiyatlarla hasat sezonundan açıkladığımız fiyatları karşılaştırmak doğru değildir" ifadesini kullandı.
#Bekir Pakdemirliİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Veri Paneli'ne göre, 2021 yılının ilk 5 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 8,6 milyar dolarlık ihracat, 7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuSon dönemlerde üretimi kısarak plastik hammaddesinde fiyatların yükselmesini sağlayan petrokimya şirketlerine karşı Çin Plastik Mamul Üreticileri Derneği ile Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) ortak hareket etme kararı aldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Biraz dişimizi sıkabilirsek petrokimya kartellerinin yarattıkları spekülatif balonu söndürebiliriz” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli'ne göre, bu yılın ocak-eylül döneminde tarım, gıda ve içecek sektörü 14,63 milyar dolarlık ihracat ve 11,74 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
#Türkiye Gıda Dernekler FederasyonuTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Veri Paneli'ne göre, 2020'nin ilk 6 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 10,15 milyar dolar ihracat, 8,74 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli’ne göre, nisan ayında gıda ve tarım ürünleri ithalatındaki artış hız kesti. TGDF'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne bakıldığında, 2020 yılı ilk 4 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 6,79 milyar dolar ihracat, 5,22 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
#İhracatDeloitte Danışmanlık ekibi tarafından hazırlanan “Küresel Covid-19 Salgını’nın Türkiye’de Farklı Kategorilere Etkileri Raporu”na göre, uzaktan eğitim ve çalışma, ulusal market zincirleri, sağlıklı ürünler ve hobi siteleri etkileşimlerini artırırken; özel sağlık kurumları, havayolu şirketleri, emlak ve otomobil satışları, otel ve konaklama şirketleri ile kültür sanat faaliyetleri salgından negatif yönde en çok etkilenen kategoriler oldu.
#DeloitteTarım ve Orman Bakanlığı, "500 bin ton buğday ithalatı" iddialarına ilişkin, "Piyasa düzenleyici konumda olan TMO'nun ithalat kotasındaki 500 bin tonluk artış mevsimsel dalgalanmalara karşı kullanılmak üzere tahsis edilmiştir." açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTÜRKİYE İstatistik Kurumunun (TÜİK) periyodik olarak açıkladığı Dış Ticaret Verileri’ni baz alan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Panelinin güncel raporu yayınlandı. Raporda buğday ithalatındaki artışın yanı sıra, fındık ihracatının yüksek olması dikkat çekti.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuToprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal "Tarım ve Orman Bakanlığı prim ve gübre desteklerini yüzde 100 arttırdı. TMO olarak da bu sene alım fiyatlarımızda özellikle şunu vurguladık; çiftçi buğday ekerse mutlu, memnun ve karlı bir üretim yapmış olur" dedi.
#BuğdayYılmaz, Dinçok ve Sonuç aileleri tarafından 2013’te Şanlıurfa’da kurulan Termosan Çelik, bugün Avrupa’nın termos üreticisi konumuna geldi. Kurulduğu günden bu yana sektöründeki ithalatın azalmasına katkı sağlayan şirketin cirosunun yüzde 40’ını ihracat oluşturuyor. Şirket, şimdi de Latin Amerika ve Orta Afrika ülkelerini yakın markaja aldı.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı "2009-2018 yıllarını kapsayan 10 yıllık süreçte, 12,2 milyar dolarlık buğday ithalatı, bunların işlenmesiyle de 22,2 milyar dolar değerinde, un, makarna, bisküvi gibi işlenmiş buğday ürünü ihracatı gerçekleştirilmiştir" açıklamasında bulundu.
#Buğday