ÖSYM’nin, üniversiteye geçişin ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yer alacağını açıkladığı ‘açık uçlu’ sorular ve yansımaları birçok akademisyenin katılımıyla tartışıldı. Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendirecek olan LYS açık uçlu soru sistemine geçişin artıları ve eksilerinin masaya yatırıldı.
#Bahçeşehir OkullarıLYS açık uçlu soru örnekleri öğrenci, veli ve öğretmenlerin erişimine açıldı. Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendirecek olan LYS açık uçlu soru sistemi, ÖSYM resmi İnternet sitesi üzerinden ilgili kişilere tanıtıldı. Bahsi geçen soruların kısa cevaplı olacağını dile getiren ÖSYM Başkanı demir, LYS'de açık uçlu soru sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. İşte ÖSYM'nin duyurduğu kısa cevaplı sorular hakkında resmi açıklamalar ve yeni sistem üzerindeki yeniliklerin detayları
#GazetehaberleriÖSYM, LYS'de açık uçlu soru dönemini yayımladığı 2017 ÖSYM kılavuzu ile duyurdu. Sınav sisteminde yapılan bazı değişiklikler sonrası ortaya çıkan yeni LYS sistemi, öğrenci ve velilere açık uçlu soruların nasıl yöneltilebileceğini sorgulattı. Açık uçlu soru sistemi ile birlikte öğrenciler, bazı sorularda optik okuyuculara kodlama yapmak yazılı kısa cevaplar yazacak. LYS'de yöneltilecek kısa cevaplı açık uçlu sorular, Matematik başta olmak üzere tüm alanlarda bulunacak. İşte açık uçlu soru örnekleri ve gerçekleşmesi planlanan bazı yenilikler
#ÖSYMLYS açık uçlu soru sistemi öğrenciler tarafından merak konusu oldu. Bugüne kadar hep test sınavlarına giren adaylar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın açıklamaları ile daha farklı bir uygulama ile karşılaşacaklarını öğrendi. YÖK Başkanı Saraç'ın yaptığı açıklamada LYS açık uçlu soru sisteminin yavaş yavaş yürürlüğe gireceği bilgisi edinildi. Peki açık uçlu soru nedir? Bu sisteme ne zaman geçilecek? İşte LYS açık uçlu soru örnekleri
#LysYeni üniversite sınavı YKS’ye başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemde ÖSYM, yaklaşık üç ay arayla düzenlediği YGS ve LYS yerine gelen YKS’yi haziran ayında tek hafta sonunda yapacak. Yaklaşık 2 milyon öğrenciyi ilgilendiren sınava başvurular mart ayında alınacak. Adayların merak ettiği soru ise, “Hangi tarihler arasında başvuru yapılacak?” İşte AYT ve TYT olarak tek hafta sonunda ve iki oturumda düzenlenecek YKS başvuru tarihleriyle birlikte, sınavla ilgili merak edilen diğer detaylar.
#Üniversite Sınavı Ne ZamanYeni üniversite sınavı olan YKS ve TYT hakkında araştırmalar binlerce öğrenci tarafından sürdürülmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan sınavların yerine YKS getirildi. YKS ve TYT hakkında birçok yeni bilgi merak ediliyor. Peki, Yeni üniversite sınavı YKS ve TYT başvuruları ne zaman yapılacak?
#YKS2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri ve başvuru dönemi de bu değişimden payını aldı. Son günlerde adayların merak ettiği ve sorguladığı konu ise YKS başvuru tarihleri oldu. ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre ilk oturum olan TYT ve ikinci oturum olan AYT başvurusu 1-21 Mart arasında yapılacak.
#YKS2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri de bu değişimden payını aldı. En çok merak edilen konu ise, ilk oturum TYT’den elde edilecek puanların, üniversiteye yerleşmede etkisinin ne olacağı. Yapılan açıklamalara göre TYT’nin katkısı eski sistemdeki YGS ile aynı, yani yüzde 40 oranında etki edecek. İşte her yönüyle YKS.
#YKS2018 yılında uygulanacak YKS’nin ilk oturumu olan TYT için örnek sorular yayınlandı. Adaylar şimdi de sınavın ikinci oturumu olan alan testi için de örnek soru hazırlanıp hazırlanmadığını merak ediyor. Bu soru ile birlikte sınavın tarihi, kaç oturumdan oluştuğu, testlerde yer alacak soru sayısı ve daha birçok bilgiyi, üniversite adayları için derledik. İşte her yönüyle YKS.
#YKS2018 yılında uygulanacak YKS’nin tarihi, kaç oturumdan oluştuğu, testlerde yer alacak soru sayısı ve daha birçok bilgiyi, üniversite adayları için derledik. En çok merak edilenler arasında yer alan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) değişen sınav sistemindeki rolü oldu. Cevabı haberimizde. İşte her yönüyle YKS.
#YKSMilyonlarca adayı ilgilendiren üniversite sınavında da ‘açık uçlu’ soru dönemi sona erdi. YÖK’ün geçen yıl uygulamaya koyduğu ‘açık uçlu’ sorular yeni üniversiteye geçiş sınavında yer almayacak. Liselere geçişte de uygulanması düşünülen bu sorular, TEOG ile birlikte kaldırıldı. Böylece her iki sınavda da açık uçlu devri bitmiş oldu.
#ÖğrenciYeni üniversiteye giriş sisteminde açık uçlu soruların yer alıp almayacağı merak konusuydu. YKS’yle ilgili konuşan ÖSYM Başkanı, henüz net olmasa da sadece TYT'de 2 açık uçlu sorunun olabileceğini açıkladı.
#Açık Uçlu SoruYÖK tarafından yeni açıklanan YKS'de ders sayısının fazlalığına karşın soru sayılarının azlığının lisans yerleştirmelerinde nitelik problemini gündeme getireceği uyarısında bulunan uzmanlar, sistemle ilgili bilinmeyen konuların açıklanması gerektiğini vurguluyor.
#Açık Uçlu SoruYükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) kuşkusuz en büyük yenilik Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) giren ve 200’ün üzerinde alan öğrencilerin dilerlerse 2 yıl bu puanı kullanabilmeleri. Yeni sistemin en avantajlıları ise bana göre Türkçe- Matematik’çi yani eşit ağırlıkçılar.
#YKSTEOG yerine gelecek sistem, yeni dönemde kaldırılacağı kesinleşen Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş sınavının alternatiflerini merak ettirdi. Öğrenciler kadar öğretmen ve velilerin merakla beklediği TEOG yerine gelecek olan sistem, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Peki, TEOG yerine gelecek sistem ne olacak? İşte, Bakan İsmet Yılmaz'ın açıklamaları ve sistem hakkında bazı bilgiler
#TeogHER yıl yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasıyla ilgili TRT Haber canlı yayınında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını söyledi. Bakan Yılmaz, “Onlar tamam derse hemen açıklarız, şu noktanın düzeltilmesi lazım derlerse, onu yaparız” dedi. Bakan Yılmaz, özetle şunları söyledi:
#TEOGMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Bakan Yılmaz 'Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif' dedi.
#TEOG