LYS açık uçlu soru örnekleri ÖSYM tarafından yayımlandı! İşte 2017 sınav değişiklikleri

Güncelleme Tarihi:

LYS açık uçlu soru örnekleri ÖSYM tarafından yayımlandı İşte 2017 sınav değişiklikleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 09:32

LYS açık uçlu soru örnekleri öğrenci, veli ve öğretmenlerin erişimine açıldı. Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendirecek olan LYS açık uçlu soru sistemi, ÖSYM resmi İnternet sitesi üzerinden ilgili kişilere tanıtıldı. Bahsi geçen soruların kısa cevaplı olacağını dile getiren ÖSYM Başkanı demir, LYS'de açık uçlu soru sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. İşte ÖSYM'nin duyurduğu kısa cevaplı sorular hakkında resmi açıklamalar ve yeni sistem üzerindeki yeniliklerin detayları

Haberin Devamı

LYS açık uçlu soru örnekleri milyonlarca öğrencinin tarafından merakla bekleniyordu. ÖSYM LYS açık uçlu soru örneklerini öğrencilerin bilgilenmesi amacıyla yayınladı. Üniversiteye geçişin ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yer alacak ‘açık uçlu’ soruların detayları netleşti. Buna göre kısa cevaplı açık uçlu sorularla alakalı merak edilenlerde öğrenciler tarafından giderilmeye başlandı. Peki öğrenciler tarafından LYS sınavında uygulanacak açık uçlu soru örneklerinin cevaplandırılması ve kodlanması nasıl olacak? İşte, ÖSYS tarafından 2017 yılında yapılan değişiklikler.

Üniversiteye geçişin ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yer alacak ‘açık uçlu’ soruların detayları netleşti. Buna göre kısa cevaplı açık uçlu sorular, TC kimlik numarasında olduğu gibi, belirlenen alandaki kutucuklara kodlanacak. Cevabı bir kelime veya sayıdan oluşacak yanıtlar, cevap anahtarına harf harf ya da rakam rakam tek tek kodlanacak. Açık uçlu sorular için cevap kâğıtları da değiştirilecek. Cevapların kodlanacağı kutucuklar, çoktan seçmeli soruların şıklarının işaretleneceği kâğıtta farklı yerde olacak. ÖSYM’nin, ilerleyen yıllarda uzun yanıtlı açık uçlu soruların sorulabilmesi için el yazısı veri tabanı oluşturduğu da öğrenildi.

Haberin Devamı

Açık Uçlu Sorular Hakkında Bilgilendirme ve Açık Uçlu Soru Örnekleri

2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında (2017-LYS) kısa cevaplı sorular yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardan oluşacaktır.

Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) 3 adet kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak olup LYS-1 de 3 adet sayısal açık uçlu soru, (LYS-1’de yalnızca Matematik Testi yer alacaktır; Matematik ve Geometri testleri ayrı değil, tek test olacaktır), diğer oturumlarda ise sözel açık uçlu sorular sorulacaktır.

2017 LYS’lerde sorulacak açık uçlu soruların dağılımı aşağıda sunulmuştur:

LYS-1 (Matematik):  Matematik Testi (3)

LYS-2(Fen Bilimleri): Fizik Testi (1), Kimya Testi (1), Biyoloji Testi (1)

Haberin Devamı

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): Coğrafya (1), Türk Dili ve Edebiyatı Testi (2)

LYS-4 (Sosyal Bilimler): Tarih Testi (1), Coğrafya Testi (1) ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi (1)

LYS-5 (Yabancı Dil): Yabancı Dil Testi (3)

2017- Lisans Yerleştirme Sınavlarında (2017-LYS) yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara Ek’te yer alan örneklerde yer aldığı şekilde yazılıp kodlanacaktır. Cevap kâğıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacaktır. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır. 

2017 LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4, LYS-5 Açık Uçlu Soru Örnekleri İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

LYS açık uçlu soru örnekleri ÖSYM tarafından yayımlandı İşte 2017 sınav değişiklikleri

İLK KEZ BU LYS’DE

2017 üniversite sınavlarıyla ilgili önemli değişikliklere gidildi. ÖSYM’nin YGS ve LYS için yayımladığı kılavuza göre, yıllardır konuşulan açık uçlu sorular bu sene LYS’de üniversite adaylarının karşısına çıkacak.

LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2’de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4’te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru “kısa cevaplı” olacak. Yabancı Dil testinde ise 3 soru, “kısa cevaplı” sorulardan oluşacak.

Haberin Devamı

LYS açık uçlu soru örnekleri ÖSYM tarafından yayımlandı İşte 2017 sınav değişiklikleri

29 HARF VE 10 RAKAM

Yöneltilecek 15 açık uçlu sorunun nasıl olacağının detayları da netleşti.

Buna göre, açık uçlu soruların yanıtı tek kelime veya tek sayıdan oluşacak. Açık uçlu soruların cevap kağıdı, çoktan seçmeli soruların cevaplarından farklı bir yerde olacak. Cevap anahtarı ikiye bölünecek ya da arka yüzü kullanılacak. Her bir açık uçlu sorunun yanıtının kodlanması için her satırda alfabedeki 29 harf ve 0’dan 9’a kadar rakamlar yer alacak.

Uzun açık uçlu sorulara hazırlık aşaması olan 15 soruda, adaylar çoktan seçmeli sorularda olduğu gibi şıklardan yola çıkarak doğru yanıtı bulamayacak.
Açık uçlu soruda, örneğin matematik sınavında bir işlemin rakamsal sonucu, tarih sınavında bir savaşın ismi ya da tarihi, Türk dili ve edebiyatta da bir yazarın ya da eserinin isminin tek kelimelik yanıtının kutucuklara kodlanması istenecek. Açık uçlu sorular ayrı değerlendirilecek ve dört yanlış bir doğruyu götürmeyecek.

Haberin Devamı

SİLERKEN ÇOK DİKKAT

Kısa cevaplı açık uçlu sorularda cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından değerlendirilecek. Doğru yazılan ancak kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. Cevaplar, cevap alanına ilk kutucuktan başlanarak yazılacak ve kodlanacak. Aday kodladığı bir cevabı değiştirmek istediğinde optik okuyucunun hata yapmaması için silme işlemini çok iyi yapması gerekecek.

EL YAZISI VERİ TABANI

ÖSYM, gelecek yıllarda kısa açık uçlu soruların yerine uzun açık uçlu sorular da soracak. Yazılımcıların, el yazılarının optik okuyuculara tanıtılması gerektiğini bildirdiler. Bunun üzerine ÖSYM, yaptığı tüm sınavlarda adaylardan tüm harfleri kendi el yazısı ile kodlamasını istiyor. El yazısı veri tabanının oluşması amacıyla yapılan uygulamayla el yazılaırnın optik okuyuculara taratılarak bilgisayar yazısına dönüşümünü sağlayacak. ÖSYM yetkilileri, el yazısı kayıtlarının başkasının yerine sınava girenlerin tespiti için de mahkemede kanıt olarak kullanıldığını belirtti.

ÖSYM BAŞKANI ÖMER DEMİR, AÇIK UÇLU SORU HAKKINDA AÇIKLAMADA BULUNDU 

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorulara ilişkin, "Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek." dedi.

LYS'de kısa cevaplı soruların uygulanmasına ilişkin açıklamalarda da bulunan Demir, "LYS'de önceden beri konuşulan, kamuoyunda 'Tek tip çoktan seçmeli sınavlara çocuklarımız mahkum oluyor, seçenekler verdiğinizde ancak cevaba gidebiliyorlar. Bunun dışında da sorular sorulsa iyi olur' beklentisini karşılamak amacıyla çok az sayıda soru ile sisteme kısa cevaplı soruları tanıtacağız." diye konuştu. 

Kısa cevaplı soruların genel adının "açık uçlu soru" olduğunu dile getiren Demir, bu tür soruların "cevap alanı sınırlanmamış", "cevap alanı sınırlanmış" ve "kısa cevaplı" olmak üzere çeşitli türleri bulunduğunu anlattı. 

LYS'de bu türlerden "kısa cevaplı" soruların sorulacağını bildiren Demir, şu bilgileri aktardı: 

"Dolayısıyla LYS'de her bir oturumda 3'er soruyu kısa cevaplı olarak soracağız. Burada, adaylara 'Sorunun cevabı aşağıdaki şıklardan hangisidir?' şeklinde değil, 'nedir' şeklinde soru sorulacak. Bildiği cevabı rakamsa rakam olarak belirlediğimiz yere yazıp kodlayacak. Şu anda bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz, uzun cevaplar değil. Adaylarımız, bir kelime olarak doğru cevabı ilgili kutucuğun içine yazıp kodlayacak. 

Neden kodlama yaptırıyoruz halen çünkü birçok adayda, ‘benim yazım okunmazsa, el yazımdan dolayı bir kayıp olursa' diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için nasıl isimlerini kodluyorlarsa, onun gibi bir kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Böylelikle hem yeni soruları tanıtmış olacağız hem de 'acaba yanlış okunabilir mi, haksızlık olabilir mi' gibi kaygıları tamamen ortadan kaldırmış olacağız. Amacımız bu. Tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek." 

Ömer Demir, açık uçlu sorularda yanlışların doğruyu götürmeyeceğini hatırlatarak, "Sadece çoktan seçmeli sorular 4 yanlışın bir doğruyu götürmesine yönelik kurala tabi olacak." diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!