Şırnak'ta önce annesini kaybeden, ardından kanser olan kardeşine ilik verdiği için lise eğitimini yarıda bırakan, kardeşinin iyileşmesinden sonra liseyi bitirip üniversiteye giden 22 yaşındaki Leyla Yıldırım’ın aşçı olma hayali, yaşadığı büyük acıyla yarıda kaldı. Leyla’nın ilik nakliyle sağlığına kavuşturduğu kardeşi Nihat Yıldırım öldürüldü. Çok severek okuduğu Erzincan Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nü bırakmak zorunda kalan Leyla, Şırnak’ta çadırda yaşayan ailesinin yanına döndü. Leyla, "Okuma hayalimden vazgeçmedim. Fırsat verilirse yeniden okumak istiyorum" dedi.
#ŞırnakTeknoloji geliştikçe açıköğretim cazip hale geliyor. Bu yönelimi Yükseköğretim Kurulu’nun 2016-2017 rakamları da gösteriyor. Açıköğretimde ön lisans ve lisans programlarındaki öğrenci sayısı 2016-2017 istatistiklerine göre 229 bin 18 artarak 3 milyon 306 bin 797 oldu.
#GazetehaberleriYGS başarı sıralamasının bu yıl nasıl olacağı merak ediliyor. 12 Mart Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2017-YGS) sonuçları dün açıklandı. ÖSYM, sınav sonuçları ile beraber sınavla ilgili sayısal bilgileri de paylaştı. Şimdi öğrencilerin aklında tek bir soru var: 2017 YGS başarı sıralaması düşer mi? Bu konuya yanıt uzmanlardan geldi. İşte, YGS baraj puanı ve başarı sıralamasıyla ilgili öngörüler!
#Ygs Başarı SıralamasıAçılımı ‘Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’ olan PISA (Programme for International Student Assessment) OECD tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, öğrencilerin kazandığı temel bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesi. Okuma (okuduğunu anlama) ve matematik alanında sorular yöneltilen PISA’da ayrıca öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme şekilleri, okul ortamları ve aileleriyle ilgili veriler toplanıyor.
#MatematikMilyonlarca öğrencinin merakla beklediği 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla, adaylar seçecekleri bölüm ve üniversitelerle ilgili tercih hazırlıklarına başladı. 29 Temmuz’da başlayacak tercih maratonu ise 3 Ağusutos’a kadar sürecek. ÖSYM’nin açıkladığı LYS sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, ortalamaların yükseldiğini, adayların beklediklerinden daha alt sıralamalarda yer aldıklarını belirtiyor.
#ÖSYMYaşını başını almış siyasetçilerin oturaklı laflarla gündem belirlediği günlere biraz mola! İstanbul (Erkek) Lisesi öğrencilerinin okul müdürünü mezuniyet törenlerinde arkalarını dönerek protesto etmeleriyle başlayan isyan dalgası Türkiye’deki diğer liselere yayıldı. Ülkenin köklü liseleri Aydınlanmacı Liseler Birliği’ni kurdu. Çok geçmeden ‘büyükler’den de ses geldi; Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Liseler tahrik ediliyor”, CHP lideri Kılıçdaroğlu, “O çocuklar bizim onurumuz” dedi. Biz ise gençlere kulak verdik.
#İstanbul Erkek LisesiBugün 14 Mart Tıp Bayramı. Biz de geleceğin doktorlarını yetiştiren tıp fakültelerinin eğitimini mercek altına aldık. Bu fakültelerin sorunlarını dekanları ve öğrencilerle konuştuk. Kontenjanların yüksek olması, üniversite hastanelerinin borçları, öğretim üyelerinin özlük hakkı sıkıntıları tıp eğitiminin başlıca sorunları.
#KadavraÜniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS bitti. Uzmanların yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” dedi.
#YGS