DOKUZ Eylül Üniversitesi'nce (DEÜ) yürütülen çalışmada ilk kez kullanılan optik uyarımlı lüminesans (OSL) yöntemi ile Manisa Fayı'nda gerçekleşen depremler tarihlendirildi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Çalışmaya göre; tarihsel dönemde Batı Anadolu'daki en büyük depremlerden biri olarak kabul edilen milattan sonra 17 depreminin, Manisa Fayı'ndan kaynaklandığı anlaşıldı. Manisa ve çevresinde ciddi yıkımlara neden olan son depremin ise 1845 yılında Manisa Fayı üzerinde gerçekleştiği ortaya çıktı. Bu da fayın, 178 yıldan beri stres biriktirdiği anlamına geliyor" dedi.
#İzmirBilim alanında çalışma yapmış olan herkesin insanlığa küçükte olsa bir katkı sağladığı bilinmektedir. Hatta bazı icatlar şu an günümüzde hayati öneme sahip olarak dikkat çekmektedir. Wilhelm Conrad Röntgen neyi buldu ya da icat etti? Wilhelm Röntgen buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#Wilhelm Conrad RöntgenAnkara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, bir balıkçı teknesinin yapım yılı ile ruhsattaki yaşının uyuşmadığını, lüminesans tarihlendirme yöntemiyle ortaya çıkardı, çalışmanın sonuçlarını adli birimlere rapor olarak sundu.
#Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler EnstitüsüAnkara Üniversitesi nükleer fizikçileri, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını ilk kez "lüminesans" tarihlendirme yöntemini kullanarak tespit etti. Ağacın köklerine yakın toprak numunelerin analizlerinde, ağacın 3 bin yıl önce dikildiği ortaya çıktı. Ağacın zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı ise yarın düzenlenecek açık artırmayla litresi 100 bin liradan satışa çıkarılacak.
#MuğlaAnkara Üniversitesi nükleer fizikçileri, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını ilk kez "lüminesans" tarihlendirme yöntemini kullanarak tespit etti. Ağacın köklerine yakın toprak numunelerin analizlerinde, ağacın 3 bin yıl önce dikildiği ortaya çıktı
#AğaçAnkara Üniversitesi nükleer fizikçileri, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını ilk kez "lüminesans" tarihlendirme yöntemini kullanarak tespit etti. Ağacın köklerine yakın toprak numunelerin analizlerinde, ağacın 3 bin yıl önce dikildiği ortaya çıktı. Ağacın zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı ise yarın düzenlenecek açık artırmayla litresi 100 bin liradan satışa çıkarılacak.
#MuğlaTürkiye'nin gündemini sarsan belgelerin 'sahte mi', 'gerçek mi' olduğu tartışılırken TÜBİTAK imdada yetişti. Türk mühendislerin geliştirdiği cihaz, AKP'yi yıkma planı ve RTÜK Başkanı Akman'ı aklayan belgelerle ilgili tartışmaları sona erdirecek. Cihaz belgelerin sahte olup olmadığını hemen ortaya çıkarıyor... Türkiye'de henüz yaygınlaşmayan cihazın etkinliğini gören Çin, Almanya ve İrlanda çoktan sipariş verdi...
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümünde görevli bir araştırma grubu, arkeolojik buluntuların ve fay hatlarının yaşını hesaplıyor. Bu yöntemle jeoloji mühendisleri ve deprem araştırmacıları, geçmişe ait bilgilerle, fay hattının gelecekteki hareketleri ile ilgili yorumlar yapabilecek.