Depremi önceden haber verecek

Güncelleme Tarihi:

Depremi önceden haber verecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2007 00:00

Yrd. Doç. Dr. Niyazi Meriç’in başkanlığındaki araştırma grubu, Laboratuvarda gerçekleştirdikleri çalışmalarla nesnelerin de yaşını hesaplıyor.

ANKARA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümünde görevli bir araştırma grubu, arkeolojik buluntuların ve fay hatlarının yaşını hesaplıyor olası deprem için önlem alıyor.

NESNELERİN YAŞI

Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Niyazi Meriç’in başkanlığındaki araştırma grubu, Lüminesans Tarihlendirme Laboratuvarındakiçalışmalarla nesnelerin yaşını hesaplıyor.

BİLGİ EDİNİYOR

Niyazi Meriç, bu tekniklerle, o bölgede ne zaman deprem olacağı hakkında bilgi vermenin mümkün olduğunu belirtti. Meriç, "Depremin olma periyotları bulunmaktadır. Jeologlar ve deprem uzmanları bu verilere bakarak depremin ne zaman olabileceği hakkında bilgi ediniyorlar" dedi.

Yüzde 5-10 hata ile bilebiliyoruz

Meriç, : "Bir fay hattının ne zaman kaydığını, o bölgenin ne zaman açıldığını bu yöntemle söyleyebiliyoruz. Eski yöntemlerle o bölgede mutlaka bir organik malzeme bulmanız gerekiyordu ve aşağı yukarı bir bilgi edinilmeye çalışılıyordu. Ama bu yöntemle o fay hattının ne zaman kaydığı ve gün yüzüne çıktığı tarihi, yüzde 5-10 hata payıyla söyleyebiliyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!