İSTANBUL Kültür Vakfı tarafından 13 Ekim Pazar günü Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde genç sanatçıların eser üretimlerini desteklemek için bir gala gecesi düzenlenmiş, 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayedede yaklaşık 174 bin İngiliz sterlini ek destek sağlanmıştı.
#Londra Doğa Tarihi Müzesiİklim değişikliği konusundaki açıklamaları ile gündeme yerleşen iklim aktivisti Greta Thunberg’in adı mikroskobik bir canlıya verildi. Bilim insanları, genç aktivistin adını daha önce de yeni keşfedilen başka türden canlılara vermişti.
#Greta ThunbergBu yıl uygulamaya giren yeni sistemde, eğitim-öğretim yılının ilk ara tatili 18-22 Kasım arasında olacak. Hafta sonlarının da eklenmesiyle, dokuz günlük bir seyahat fırsatı aileleri bekliyor. Ara tatilde nereye gidilir, ne yapılır diye seyahat ve çocuk kitabı yazarlarına, gezginlere sorduk. İşte aile seyahatinin 10 adresi...
#Çocukla Gidilecek YerlerKelebek, doğanın en renkli, güzel ve sakin canlısıdır. Dünya üzerinde yaklaşık 17 bin 500 kelebek türü olduğunu biliyor muydunuz? "Kelebekler yalnızca bir gün yaşar" sözü acaba ne kadar doğru? İşte tüm bu soruları cevaplarını alacağınız kelebek müzelerini sizler için sıraladık...
#KelebekKızları 22 yaşındaki Pervin’i 07. 07. 2007 tarihinde İngiliz Ryan Cook ile Londra’nın ünlü Doğa Tarihi Müzesi’nde davul zurna eşliğinde evlendiren İbrahim Peri ve eşi Dawn, "Biz sadece hayalimizi gerçekleştirmek istedik" diyerek basının ilgisine çok şaşırdıklarını söylediler. Hürriyet’e Londra dışındaki malikanelerinin kapısını açan Peri çifti, kızlarını peri masalına benzer bir düğünle evlendirmenin en büyük hayalleri olduğunu söyleyerek bunun için müzedeki dinozorları 1 milyon sterline sigorta ettirdiklerini açıkladılar.
Neanderthal’ler bizim atalarımız mıydı? Yoksa tümüyle farklı bir tür müydü? Cambridge Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, son çalışmalarından elde ettiklere bulgulara dayanarak, Homo sapien’ler ile Neanderthal’ler arasında türler arası bir birleşmenin olmadığını ileri sürüyor.
6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz