Bursa'da, mıknatıslı boncuk bileklik yutan 5 yaşındaki kız çocuğunun bağırsağından 38 mıknatıs çıkartıldı. Doç. Dr. Kaan Demirören, 'Genellikle bu hastalarla ilk 24 saat içinde mide ya da bağırsakları delinmiş şekilde karşılaşıyoruz. Hastamızın şansı bağırsaklarda yakalamamıza rağmen bu mıknatısları endoskopi ile çıkarabilmemiz oldu.' dedi.
#BursaElektrikli araç ve cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte batarya patlamaları, büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sarıyer’de 19 yaşındaki Mehmet Gökay Odabaş, elektrikli bisikletinin bataryasının şarjdayken patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Bu olay, batarya güvenliği ve kullanım hatalarıyla ilgili soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Peki bu patlamalar neden gerçekleşiyor? Kullanıcı olarak biz mi hatalıyız yoksa cihazlar mı sorunlu?
#TeknolojiGeçen hafta teknoloji dünyasının en ilginç ve ‘kanlı’ haberi Hizbullah üyelerinin pager (çağrı) cihazlarının ellerinde patlamasıydı. Takip ve dinlemeye karşı bu eski teknolojiyi kullanan Hizbullah mensuplarının 2G’lik bir teknolojiye nasıl yenildiği henüz bilinmiyor ama eldeki veriler siber bir saldırı olmadığını gösteriyor.
#Çağrı CihazıDünya, Lübnan’da binlerce Hizbullah üyesinin çağrı cihazlarının patlamasıyla yapılan saldırıyı konuşuyor. 12 kişinin öldüğü, en az 3000 kişinin yaralandığı ilk saldırının ardından dün de Beyrut’ta telsizler infilak etti, 14 kişi öldü 450 kişi yaralandı. İsrail’in ilk saldırıyı cihazlara patlayıcı yerleştirerek yaptığı iddia ediliyor.
#İsrailPil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Kadem Usta "2 hücre üretim tesisi halihazırda aktif faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigavatsaat üzeri kapasiteli 4 yeni tesisle bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz" dedi.
#PilBYD'nin Türkiye'ye yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapılarını aralarken, bu kararın "kelebek etkisi" yaparak Türkiye'de yatırım ortamını daha cazip hale getirmesi ve farklı sektörlerden diğer markalara da bir referans teşkil etmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Küresel ölçekte büyük firmalar elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için ülkemizi tercih ediyor" dedi.
#TürkiyeTelefon ve şarj aletlerinin patlamasına ilişkin haberler son aylarda artmaya başladı. Özellikle akıllı telefonların saatlerce fişte takılı kalmaması yönünde vatandaşları uyaran uzmanlar, cihazlardaki ısınmalara dikkat çekiyor. Ancak tek sorun ısınmadan kaynaklanmıyor. Peki telefonlar ve şarj aletleri neden patlıyor? Kullanıcılar mı hatalı yoksa cihazlar mı sorunlu? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzmanlarla tüm detayları mercek altına aldık.
#Teknolojiİklim değişikliğinin etkileri, geleceği ve önlenmesi adına geliştirilebilecek teknolojiler hakkında ‘İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler’ paneli düzenlendi. Panelde, karbon emisyonlarının azaltılması için yapılması gerekenler ele alındı.
#Yaşar ÜniversitesiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kritik alanlarda, enerji başta olmak üzere dışa bağımlılığımızı azaltmamız, yerli ve milli üretimi artırmamız gerekiyor. Başka türlü cari açığı, sürdürülebilir kalkınmanın önünde bir engel olmaktan çıkaramayız" dedi.
#Cevdet YılmazBilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, teknolojide hayal ettikleri mega koridorun en önemli ayaklarını tamamladıklarını; İzmir’den Kocaeli, İstanbul ve Bakü’ye uzanan bir hat oluşturduklarını belirtti. Şimdi sırada Üsküp, Almanya ve Singapur olduğunu söyleyen A. Serdar İbrahimcioğlu, “Beyin göçünün duygusal taraflarını bilemem ama bu koridorla biz mühendislik çözümü getiriyoruz. Bunun meyvelerini alıyoruz. Yurtdışına giden genç mühendislere burada umut veriyoruz. Mercedes’i, Harvard’ı bırakarak kendi projesini gerçekleştirmek üzere vadiye gelen gençler var. Bu örnekleri çoğaltarak diğerlerine de aynı umudu taşımak istiyoruz” dedi.
#TürkiyeSelçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmalar yapan, Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu.
#Selçuk Yaşar ÖdülüSelçuk Yaşar Ödülü'nün bu yılki sahibi Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu. Sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmaları olan Prof. Dr. Özkan, Kaliforniya Üniversitesi'nin 112 yıllık tarihinde 'Mucit Ödülü' alan ilk kadın akademisyen olma gururunu da taşıyor.
#Selçuk Yaşar ÖdülüABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASAKara ve denizlerin ısınmasının nedeni insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonlarıdır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) iklim değişikliğinin mevcut durumunu ele alan 6’ncı Değerlendirme Döngüsünün sentez raporu 20.03.2023 tarihinde yayımlandı.
#BursaSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi açılışını yaptığı, ASPİLSAN Enerji'nin 1,5 milyar lira yatırım ile kurduğu, Avrupa'nın ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Enerji endüstrisinin büyük bir dönüşümden geçtiğini kaydeden Bakan Varank, "Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye'yi önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz" dedi.
#Mustafa VarankTBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına konuşan Bakan Mustafa Varank, muhalefettin yolsuzluk iddialarına cevap verdi. Bakan Varank “Benimle ilgili, bir kanunsuzluk, usulsüzlük, yolsuzluk, peşkeş herhangi bir kayırma varsa ya da bu konularda herhangi bir dahlim varsa bunu ispat etmeyen, bununla ilgili suç duyurusunda bulunmayan alçaktır, namerttir” dedi.
#Mustafa Varank11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda büyük ödül, çevreci ve uzun ömürlü CR2032 tip düğme pil üretimi yapan ‘Tayko Pil’ projesi ile Dr. Tayfun Koçak’ın oldu. Proje, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan CR2032 tipi lityum piller konusunda Türkiye’nin ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkıyor.
#Otomotiv