LARVA haberleri sayfasında LARVA hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 627 LARVA haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akıllara durgunluk veren olay Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşandı. 5 kişilik depremzede Eren ailesinin fertlerinin vücutlarının çeşitli yerlerinde oluşan kızarıkların içinden boyları 1 santimetreye varan kurtçuklar çıkıyor. Aile, evlerini istila eden böcekler yüzünden de evlerine giremiyor. Yaşadıkları soruna bir çare bulunmasını isteyen aile, gittikleri doktorların kendilerine ileri derecede ‘uyuz’ hastası tanısı koyduğunu söylüyor. 3 çocuk annesi Münevver Eren, "Eşim birçok doktorla görüştü, ona inanmadılar. Hatta akli dengesini dahi sorguladılar. Çünkü yaşadıklarımız inanılacak gibi değil" dedi.
#HatayÖzellikle fındıkta yüzde 70’e kadar verim düşüşüne neden olan Amerikan beyaz kelebeği ile mücadele hakkında Prof. Dr. Sevcan Öztemiz uyarılarda bulundu. Mayıs ayının son haftasında başlaması gerektiğini belirten Öztemiz, “Larvalar tüm ağacı sarmadan entegre mücadele önemli” şeklinde konuştu.
#Beyaz KelebekKeçiören Belediyesi, ilçede sokaklara dikilen her bir ağacı mahalle sakinlerinin zimmetine sunarak onları koruma altına alıyor. Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Her sokağımızı ağaçlandırıyor ve bu ağaçların sorumluluğunu da çocuklarımıza ve mahallelerimizdeki vatandaşlarımıza veriyoruz” dedi.
#KeçiörenAR-GE çalışmalarına verdiği önemle dikkat çeken ve Adana’dan Türkiye’ye yayılan Expel İlaç, "Biyosidal Ürünlerde Suda Çözülebilir Ambalajlama İle İnovasyon Ve Rekabetçilik" projesiyle Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Mali Destek Programından yararlanmaya hak kazandı.
#ADANAADANA’da kulak akıntısı ve ağrı şikayeti ile hastaneye götürülen 7 yaşındaki Mehmet Elma’nın kulağında, halk arasında kurtçuk olarak bilinen larva olduğu belirlendi. Cerrahi operasyona gerek duyulmadan yapılan müdahale ile larvalardan 13’ü alındı. Kemik arkasına kadar ilerleyen 1’i ise ameliyatla çıkarıldı.
#AdanaADANA’da kulak akıntısı ve ağrı şikayeti ile hastaneye götürülen 7 yaşındaki Mehmet Elma’nın kulağında, halk arasında kurtçuk olarak bilinen larva olduğu belirlendi. Cerrahi operasyona gerek duyulmadan yapılan müdahale ile larvalardan 13’ü alındı. Kemik arkasına kadar ilerleyen 1’i ise ameliyatla çıkarıldı.
#KulakFransa'da, 14 Ağustos'ta bir dang humması vakasının bildirilmesinin ardından 10 kişide daha dang humması vakasının tespit edildiği bildirildi. Fransa Halk Sağlığı Kurulu, 1 Mayıs-13 Ağustos tarihlerinde yurt dışından gelen bin 31 kişide dang humması görüldüğünü bildirdi.
#FransaÖmürlerinin yüzde 99'unu larva halinde suda geçiren ve bir gün sinekleri olarak bilinen yüz binlerce beyaz kelebeğin adeta kar yağışını anımsatan "ölüm uçuşu" Sakarya'da başladı. Haberi duyan vatandaşlar ise görsel şölen oluşturan sinekleri izlemek için tarihi Sakarya Köprüsü'ne geldi.
#SinekSıcak havalarda sivrisineklerden kurtulmak için türlü yollar deneriz. Bunlardan biri de elektrikli sinek kovucular. Bu aletler sayesinde sivrisinek probleminden kurtulmak istiyoruz ama yapılan araştırmalar elektrikli kovucuların hem sivrisinekler üzerinde sandığımız kadar etkili olmadığını hem de zararsız binlerce böceği öldürdüğünü söylüyor. Peki neden elektrikli kovucular sivrisinekler üzerinde etkili değil? Açık havada sivrisineklerle mücadele için balkon ve bahçelerimizde nasıl önlemler alabiliriz? Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.
#SivrisinekAkıllara durgunluk veren olay Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşandı. 5 kişilik depremzede Eren ailesinin fertlerinin vücutlarının çeşitli yerlerinde oluşan kızarıkların içinden boyları 1 santimetreye varan kurtçuklar çıkıyor. Aile, evlerini istila eden böcekler yüzünden de evlerine giremiyor. Yaşadıkları soruna bir çare bulunmasını isteyen aile, gittikleri doktorların kendilerine ileri derecede ‘uyuz’ hastası tanısı koyduğunu söylüyor. 3 çocuk annesi Münevver Eren, "Eşim birçok doktorla görüştü, ona inanmadılar. Hatta akli dengesini dahi sorguladılar. Çünkü yaşadıklarımız inanılacak gibi değil" dedi.
#HatayAkıllara durgunluk veren olay Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşandı. 5 kişilik depremzede Eren ailesinin fertlerinin vücutlarının çeşitli yerlerinde oluşan kızarıkların içinden boyları 1 santimetreye varan kurtçuklar çıkıyor. Aile, evlerini istila eden böcekler yüzünden de evlerine giremiyor. Yaşadıkları soruna bir çare bulunmasını isteyen aile, gittikleri doktorların kendilerine ileri derecede ‘uyuz’ hastası tanısı koyduğunu söylüyor. 3 çocuk annesi Münevver Eren, "Eşim birçok doktorla görüştü, ona inanmadılar. Hatta akli dengesini dahi sorguladılar. Çünkü yaşadıklarımız inanılacak gibi değil" dedi.
#HatayBilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya DenizleriÇukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
#YakağanÇukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
#Kan Emen Kum SineğiBakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, CHP'nin belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda yaşananları ve toplantıda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile arasındaki gerilim anlarının detaylarını anlattı. İmamoğlu'nun "Bakırköy’de sokağa çıkacak yüzü olmayanlara neden kürsü veriyorsunuz" sözlerine yanıt verdi. "Niye sokağa çıkamadığımı anlatayım" diyen Kerimoğlu, İBB'nin tamamlaması gereken yol çalışmasını 4 yıldır tamamlamadığı için trafik kaosuna neden olduğu, sinek ilaçlaması yapmadığı ve kentsel dönüşüm sorununun çözülemediği için tepkiyle karşılaştığını belirtti. Kerimoğlu, "Bu sorunları çözemediğimiz için de ben sokağa çıkmakta zorlanıyorum, çok haklı." dedi.
#Bülent KerimoğluİNSAN başta olmak üzere, sürekli hareket halinde olan çoğu canlının, sahip olduğu bu hareket becerisini yürütebilmesi ve sürekli değişim içinde olan iç ve dış çevresiyle olan etkileşme yapabilmesi için, merkezi sinir sistemi gibi temel bir yapıya ihtiyacı var. Bu herhangi bir canlı için doğruysa, merkezi sinir sistemi veya kısaca adlandırırsak beyin, hareket edebilmenin hem nedeni, hem de sonucu olarak o canlının sağ kalımıyla direkt olarak bağlantılı olmalı. Diğer bir söyleyişle “canlı ve sağlıklı kalabildiğin ortamda dur, tehdit aldığın ortamdan kaç ki hayatta kalabilesin”. Buradan ilerleyerek söyleyebiliriz ki genellikle hareketli canlılar, özellikle primatlar ve memeliler, beyne sahip olmalarının sayesinde evrimsel gelişimde yaşamlarını sürdürmüş, daha sonra bu yaşamsal becerilerini sürdürebilmek için beyinlerini giderek daha da geliştirmişlerdir.
#1İstanbul Bahçelievler Belediyesi, İstanbul'da artış gösteren sivrisineklere karşı ilaçlama çalışması yaptı. İlaçlama yapan araç sayısını artırdıklarını söyleyen Bahçelievler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Veteriner Hekim Tibet Bahyan “Ufacık bir saksıdaki su birikintisinden üreyecek sinekler bir mahalleye yeter" dedi.
#BahçelievlerÜsküdar’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, Kız Kulesi’nin çevresindeki atıklar gönüllüler ve dalgıçlar tarafından toplandı. Çoğunluğu lastik, plastik, cam şişe ve kutulardan oluşan atıklar sergisi görenleri şaşırttı.
#Dünya Çevre GünüDİYARBAKIR'dan kuzeye doğru göçe başlayan kelebekler, rüzgarın da etkisiyle saatte 40 kilometre hıza ulaşıp, 4 bin kilometre yol katediyor. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Satar, "Doğaseverleri bu yolculuğu gözlemlemeye çağırıyoruz. Bu göç, bundan sonra sayıları daha da artarak büyük bir ihtimal ile devam edecektir" dedi.
#DİYARBAKIRDoğu Karadeniz'de bilim insanlarının su altı araştırmalarında, ana vatanı Atlantik Okyanusu olup, ağları yırttıkları için balıkçıların 'korkulu rüyası' olarak değerlendirilen mavi yengeçte, üreme tespit edildi. Bölgede nadir görülen yengeç türünün; deniz ekosistemi ve balık popülasyona etkilerinin belirlenmesi için araştırma başlatan Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Yengeçler de sağlıklı ekosistemlerde olan canlılardır. Karadeniz'e nasıl bir etkisinin olacağını takip etmekteyiz" dedi.
#YengeçKerevit nedir, yenir mi sorusu MasterChef programı ile gündeme geldi. Deniz canlısı olarak dikkat çekici bir yapıya sahip olan Kerevit, yengeç ve ıstakoz benzeri bir yapıya sahiptir. Dünyanın her yerinde yaklaşık 600 türü bulunan kerevit nasıl pişirilir merak ediliyor. Peki, Kerevit nedir, nasıl yenir? İşte kerevit ile yapılan yemekler...
#Kerevitİstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Hastaneye gelenler, şişlik ve dayanılmaz kaşıntıları olduğunu belirtirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Doç. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinsleri de değişmeye başladı. En çok görülen 'Aedes' cinsi dediğimiz sivrisinekler, saldırgan bir tür" dedi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Prof. Doç. Dr. Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu. Bacaklarındaki sinek ısırıklarına dayanamadığı için hastaneye gelen Uğur Fidan "İlk defa başıma böyle bir şey geliyor" derken Ömer Koçak ise "Geceleri yatamıyoruz, çocuğu yatıramıyoruz. Ağlaması durmuyor" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Hastaneye gelenler, şişlik ve dayanılmaz kaşıntıları olduğunu belirtirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinsleri de değişmeye başladı. En çok görülen 'Aedes' cinsi dediğimiz sivrisinekler, saldırgan bir tür" dedi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu. Bacaklarındaki sinek ısırıklarına dayanamadığı için hastaneye gelen Uğur Fidan "İlk defa başıma böyle bir şey geliyor" derken Ömer Koçak ise "Geceleri yatamıyoruz, çocuğu yatıramıyoruz. Ağlaması durmuyor" diye konuştu.
#İstanbulYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekHakkari'nin Yüksekova ilçesindeki ekili tarım arazilerinde yaklaşık 20 gündür çekirge istilası yaşanıyor. Ovada ve bazı köylerde ilaçlama çalışması başlatılırken, bölge halkı çekirge istilası nedeniyle ekinlerinin zarar gördüğünü belirtti.
#HakkariGeçen yıl yaşanan sel felaketi nedeniyle ertelenen 1. Ayancık Film Festivali bu yıl 23 ile 26 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli yan etkinliklerin de düzenlendiği festival, dün gece düzenlenen ödül töreniyle sonuçlandı. 1. Ayancık Film Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği, Nirengi Kültür Sanat Derneği ve Ayancık Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirildi.
#1. Ayancık Film FestivaliTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkYapılan istatistik araştırmalara göre dünyada denizlerde yaşayan toplam 15 bin adetten fazla balık türü yaşamaktadır. Türkiye ülkesinde ise balık türlerinin net rakamı 384 adettir. Balıklar da kendi arasında beş farklı türe ayrılmaktadır. Fil balığı da bu balık türlerinden sadece bir tanesidir. Yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olarak fil balığı nedir, özellikleri nelerdir, başka hangi balıklarla yaşar, bakımı nasıldır, üremesi nasıldır detayları ile derledik.